Citromkrémes sütemény recept
A Citromkrémes sütemény hozzávalói:35 dkg liszt
17,5 dkg jéghideg vaj
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
csipet só
Citromkrém:
7 citrom leve és héja (kb. 4dl)
35 dkg cukor
6 egész tojás
9 tojássárgája
30 dkg vaj
A Citromkrémes sütemény elkészítési módja:
A tésztához robotgépben morzsa állagúra dolgozzuk össze a lisztet, sót és felkockázott hideg vajat. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojás sárgákat. Amikor összeállt, és elválik az edény falától, fóliába csomagoljuk, majd egy órára a hűtőbe tesszük pihentetni. A sütőt előmelegítjük 170C-ra. Egy 30cm, vagy két 23cm átmérőjű, cakkos szélű forma alját kibéleljük sütőpapírral, kivajazzuk a szélét, majd a tésztát nagy lyukú reszelőn a formába reszeljük, szorosan belenyomkodjuk, a szélén is. 20, 30 perc alatt arany színűre elősütjük, kissé lehűtjük (az első 15 percben fóliát és sütőbabot tettem rá, utána levettem). Amíg sül, elkészítjük a citromkrémet: lábasba tesszük a citromlevet, citromhéjat, cukrot és tojásokat. Alacsony lángon folyamatosan keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor hozzáadjuk a vaj felét. Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadjuk a vaj másik felét. Folyamatosan keverjük, nehogy kicsapódjon. Amikor sűrű, levesszük a tűzről, átöntjük egy edénybe, és addig keverjük, amíg langyosra hűl (ezt felgyorsíthatjuk úgy, hogy egy jeges vízzel teli tálba, vagy mosogatóba állítjuk a tálat, amelyben a krém van. A sütő hőmérsékletét felvesszük 230C-ra. A krémet beleöntjük a tésztába, majd kb. 5, 10 percig sütjük, amíg a teteje enyhén elkezd pirulni. Teljesen lehűtjük. Előző nap elkészíthető. A tetejét szezonális bogyós gyümölcsökkel díszítjük.
2x23cm átmérőjű sütemény, kb. 16-20 szelet
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. júl. 22. 06:12
A citromkrémes sütemény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.