Csőben sült cikória recept
A Csőben sült cikória hozzávalói:4 nagy cikória (vagy 8 bébicikória)
4 (ill.8) szelet sonka, vagy húsos bacon
2,5dl húsleves
1,5 dl tejszín
fél citrom reszelt héja
marék friss aprított petrezselyemzöld
marék parmezán a tetejére 2 púpos ek vaj,
só,
bors
A Csőben sült cikória elkészítési módja:
A sütőt előmelegítem 200C-ra. Előkészítem a cikóriákat: a kerek végéből levágok egy karikát és a torzsájából „v” alakban kivágom a legvastagabb részt. Egy serpenyőben felforrósítom a vajat és a cikóriákat egészben minden oldalról megpirítom (ha nagyon nagy méretű, esetleg hosszában félbevágom). Pici húsleves hozzáadásával fedő alatt kb. 5 percig párolom, amíg félig megpuhul (a cikória méretétől és fajtájától függ, hogy ez mennyi idő). Közben elkészítem a szószt: A húslevest és a tejszínt egy kis lábosban forralom, amíg besűrűsödik. Ízlés szerint sózom, borsozom, hozzáadom a reszelt citromhéjat és a legvégén, amikor már levettem a tűzről, a petrezselymet. A cikóriákat betekerem egy-egy szelet finom sonkába, pl. pármaiba, vagy valamilyen hajszálvékonyra szeletelt füstöltbe, esetleg egész sovány húsos bacon-be. Szép sorban egymás mellé helyezem egy kivajazott jénaiban és ráöntöm a tejszínes mártást. Beteszem a sütőbe és 15, 20 percig sütöm amíg krémesen bugyog és a teteje megpirul. A végén ízlés szerint egy marék reszelt parmezánt teszek rá, amivel még egy percre berakom a grill alá.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. júl. 20. 05:59
A csőben sült cikória elkészítési módja és hozzávalói.