Gorgonzolamártásos, morzsás brokkoli (2 személyre) recept
A Gorgonzolamártásos, morzsás brokkoli (2 személyre) hozzávalói:fél kg brokkoli
2 dl tejszín
5 dkg gorgonzola (vagy más kéksajt)
2, 3 ek száraz vermut (vagy sherry, vagy fehérbor)
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
3 dkg dió
1 szelet kenyér
diónyi vaj a tál kikenéséhez
1 gerezd fokhagyma
A Gorgonzolamártásos, morzsás brokkoli (2 személyre) elkészítési módja:
A sütőt grillfokozatra kapcsoljuk. A brokkolit rózsáira szedjük, egy lábasban vizet forralunk, pici sót és egy gerezd fokhagymát teszünk bele. Egy párolóedénybe vagy szűrőbe helyezzük a brokkolirózsákat. A víz gyöngyözzön, a szűrő alja ne érjen hozzá. Fedő alatt kb. 8 perc alatt roppanósra pároljuk. Amíg párolódik a brokkoli, elkészítjük a mártást: a tejszínt forráspontig melegítjük, kissé beforraljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt gorgonzolát, beleolvasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele. Kevés vermutot adunk hozzá. Alacsony tűzön mártás sűrűségűre főzzük. Egy hőálló tálat kivajazunk, beletesszük a brokkolit. Leöntjük a sajtmártással. A diót és a kenyeret aprítógépben morzsa állagúra őröljük. Rászórjuk a mártásos brokkoli tetejére, majd grill alá tesszük, épp csak addig, hogy a szósz bugyogjon, a teteje pedig ropogós arany színűre piruljon.
Azonnal tálaljuk.
Kategória: Vegetáriánus ételek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. júl. 19. 05:52
A gorgonzolamártásos, morzsás brokkoli (2 személyre) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.