Hagymás pogácsa recept
A Hagymás pogácsa hozzávalói:1 kg liszt
50 dkg vaj vagy margarin
2 ek. só
2 tojás
1 dl tej
1 nagy doboz tejföl
csipet cukor
5 dkg élesztő
7 dkg vaj
3. 4 fej lila-hagyma
A Hagymás pogácsa elkészítési módja:
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 10 percig pihenni. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd belekeverjük a sót. Közepébe egy mélyedést készítünk, ide tesszük a tejfölt, a tojásokat és a kissé felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük két órára. A 7 dkg vajat felolvasztjuk, majd a fél karikára vágott lila-hagymát lassú tűzön pirosra sütjük benne. Langyosra hűtjük. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd a hagyma háromnegyedével megkenjük. Ezután hajtogatjuk. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kentjük a tésztára. Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig, majd kettéhajtjuk. Hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább fél, egy órán át. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket és hagyjuk megint 30 percig kelni. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Végül lekenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne csorogjon le. Kb. 10, 12 perc alatt készre sütjük. Három nagy tepsi lesz belőle.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. júl. 17. 05:40
A hagymás pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.