Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kovászos uborka fórum

Kovászos uborka (beszélgetés)


25. a14deb9047 (válaszként erre: 13. - FormáSan)
2010. aug. 25. 21:36
Hogy csinálod a karfiolt és a káposztát kovászolva?
24. Zsabesz86 (válaszként erre: 22. - 2104cc91e8)
2010. júl. 9. 10:45

Köszönöm!

Már elég sokat csináltam és mindig jól sikerül!:)

Tényleg jó érzés,amikor dicsérik az ember munkáját,főztjét!:)

23. FormáSan (válaszként erre: 21. - 2104cc91e8)
2010. júl. 9. 10:36

Éjszakára én is behozom mindig! De a lényeg tényleg a són is van, mert ha nem kap elég sót a lé, hát nem igazán lesz jó!

Nálam amíg lehet, megfelő uborkát vásárolni, mindig van, sőt leszoktam fojtani is belőle és akkor még karácsonykor is kovászos ubit eszünk! (pici szalicil a tetejére és le kell zárni)

22. 2104cc91e8 (válaszként erre: 17. - Zsabesz86)
2010. júl. 9. 09:13

Nagyon ügyes vagy, gratulálok!!!

Ugye milyen jó érzés, ha a Párunknak ízlik amit készítettünk ☺☺☺

2010. júl. 9. 09:12

Na, szóval, azt olvastam valahol, hogy nem is lényeges, hogy napon legyen az uborka, csak meleg legyen!!

Én be is szoktam hozni az erkélyről estére, mert lehül a levegő!!


Kedves Dina a "pici só" (szerintem!) nem elég, mert íztelen lesz az uborka!

A mérték: 1 liter vízbe 1 evőkanál só !!!

20. Dina2
2010. júl. 9. 08:41

sziaszto! én hétfőn tettem kovászos uborkát, a lehető legegyszerűbb módon és szerintem, meg a család szerint is, isteni finom lett: ropogós is, savanykás is.

a recept pedig: nagy üveg aljára egy-két nagy kaporvirágot teszek, rá a megmosott uborkákat. amelyik nagyobb, azt bevagdosom, a kicsiket egészben hagyom, csak a két végét vágom le. pici só, felöntöm vízzel, tetejére kaporlevelek kerülnek és egy szelet száraz kenyér. fóliával lezárom és kiteszem a napra.

három nap alatt beért.


az viszont kérdéses számomra, hogy hogyan lehet tárolni?

2010. júl. 9. 08:31
Itt a szezon, egyik üveget leszedi az ember a másikat már is teszem be, és ez igy megy amig csak van megfelelő uborka és némi jó idő!
2010. jún. 23. 06:55
Ma csinálom a következő adag kovászos uborkát!:)
2010. jún. 20. 14:49
Ma lett kész a kovászos uborka!Nagyon-nagyon finom lett!Már a férjem azt kérdezte,h.mikor csinálom a következő adagot!:)
16. 2104cc91e8 (válaszként erre: 15. - Zsabesz86)
2010. jún. 18. 21:20
Várjuk az eredményt ☺☺
2010. jún. 18. 20:19

Tegnap csináltam kovászos uborkát!Még kint van!Remélem finom lesz!:)

Lehetne hozzá egy kicsit jobb idő,hogy minél finomabb legyen!

2010. jún. 14. 13:29
Köszönöm a segítségetek!Nem csináltam meg,mert van egy remek anyósom,aki csinált és az nagyon finom!De legközelebb én is csinálok!:)
2010. jún. 14. 07:55

Na hogy sikerült az az uborka?

Nekem a karfiol és a darabolt savanyú káposzta isteni lett kovászolva!

2010. jún. 11. 14:02
Remélem sikerül finomra megcsinálnom!:)
2010. jún. 11. 13:59
Már alig várom,hogy menjünk este vásárolni,mert akkor megvesszük a hozzávalót és lehet is csinálni!:)
2010. jún. 11. 13:41
ha a kenyeret pirítva teszed a tetejére, még finomabb, és nem mállik bele a lébe. :)
2010. jún. 11. 13:41
csaj óvatosan a keféléssel:-) mert azoknak a rucsköknek nem szabad megsérülni, inkább alaposan mossátok meg!
2010. jún. 11. 13:33
Köszönöm szépen a gyors válaszokat!:)
2010. jún. 11. 13:31
körömkefével, bocsi elírtam .-)
2010. jún. 11. 13:30

Nagymamám receptje alapján szoktam csinálni, ami a következő:

5 literes üveget nagyon alaposan ki kell mosni.

2-3 kiló uborkát szoktam felhasználni, általában kisebbeket veszek, ezeket is nagyon alaposan, ha kell körömkefél át kell mosni, sikálni, középen pedig bevagdosom őket.

Az 5 literes üveg aljára rakok fél csomag szárított kaprot, majd ráhalmozom az uborkákat, ha megtelik az üveg a szárított kapor másik felével "zárom le".

Aztán jön a víz, langyos csapvízbe teszek annyi sót, hogy se nagyon sós, se sótlan ne legyen, el kell találni, egyszer mamám megmutatta, azt próbálom mindig utánozni.

Alaposan el kell keverni a sót, majd felönteni az uborkákat.

Ha ez kész, akkor a tetejére halmozok 2-3 evőkanál lisztet és alufóliával lezárom.

Ha jó az idő napra rakva (néha megforgatva az üveget) 2-3 nap alatt beérik.

Ha beért kiveszem az ubit, megszabadítom a kaportól, a lét leöntöm, kimosott üvegbe visszapakolom az uborkát és a leszűrt vizet visszaöntöm rá, hűtőben tárolom.

2010. jún. 11. 13:25

Kedves Zsabesz!

Első nekifutásra ezt leltem, Én is így szoktam készíteni, csak babérlevelet nem teszek bele, mert túl erőszakos íze van (szerintem☺) de itt a HOXA-n többet is találsz!!!


Kovászos uborka

Kategória: Saláták, öntetek

Hozzávalók: 1 db.5-l.üveg

3-4 kg.uborka 6-8cm

1 cs.kapor

1 fej fokhagyma

6 db.babér levél

10-15 szem feketebors

2 szelet kenyér

Elkészítés: a kellekek megtísztitása,az uborka végeinek levá-

gása és két felé behasítás kb.végétöl 1cm.-re.

At 5 l üveg aljára fél csomag kapor 4-5-gerezd

fokhagyma 10 szem feketebors 4 babérlevél.Utána

kör-körösen az üvegbe az uborkát beletenni.Ez az

elsö szint,majd megint kapor és a többi anyag.Ha

eddig kész akkor utána két szelet kenyér amit meg

kell pirítani ettöl szép sárgás lesz az uborka,

és nagyin jó ízt is ad.Majd feltöltjük folyadékkal

melynek itt a receptje:fél liter langyosvízhez 1

evökanál sót/ki hogy szereti ugy állítsa be a sót/

ezt ráöntjük az uborkákra az üvegben.Addig ismé-

teljük mig a két kenyeret 2-3cm.ellepi.Félárnyé-

kos helyre kitesszük,mikor megtejesedik a víz

színe ez kb.1-nap,utána teljes árnyékba tesszük.

Kb.3-4 nap mulva kész,leszürjük és hütöben tárol-juk.Nem csak az uborka lesz finom,hanem a leve is.

Tanácsok: Már sok helyen ettem kovászosuborkát de íztelen

állaga plöttyedt stb.nem egy gusztusos látvány.

Ne tegyük ki a napra azért tesszük rá a langyosvízet mert ez indítja el a kovászt.

Ilyen szendvics kenyér stb.ne használjunk.

Jó a fehér-barna-rozsos stb.

Izlés szerint növelhetjük a fokhagymát is,és avégén ezt is el lehet fogyasztaní.


JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ! pistapapi

2010. jún. 11. 13:24
az üveg aljára kapor, fokhagyma egy szelet kenyér, majd reá az uborka nem én nem vagdosom meg, szépen sorba,amíg az üveg tele nem lesz, szoktam beletenni még egész borsot és mustármagot, denem fontos! Felönteni langyos sós vizzel, kennyérrel kell lezárni! Ha van savanyuság leszoritó akkor azzal még! Majd letakarni és meleg helyre tenni! Én most éppen karfiolt kovászolok,káposzta darabokkal, kiváncsi vagyok milyen is lesz?
2010. jún. 11. 13:24
Egy 5 literes üveghez, végy 3 kg uborkát, jól keféld át, öblítsd le. a végeit vágd le, és ellentétes irányban vágd be.kb 2 liter víz, 5 evőkanál só, kapor, (az aljára is a tetejére is + száraz kenyér,ízlés szerint fokhagyma is lehet. Nem rontja el. Jó étvágyat 3 nap múlva kész, leszűröd és üvegekbe rakod a hűtőbe.
2. 5e76004fb5 (válaszként erre: 1. - Zsabesz86)
2010. jún. 11. 13:17

a tisztára mosott üvegbe az uborkát megmosva megvágva kell beleteni. a fűszerek tetszés szerint. 1-2 megyfa levél kicsi torma, friss kapor. a lé: egy liter vízbe egy kanál só. felforralni és ráönteni. kenyérrel vagy krumplival lehet megindítani. meleg helyre kell tenni, de nem forralni. 2-3 nap alatt be is érik:)

Jó étvágyat

2010. jún. 11. 13:14

Sziasztok!

Szeretnék végre kovászos uborkát csinálni!Még soha nem csináltam!

Tud nekem valaki segíteni,hogy pontosan miből mennyi kell egy nagy üvegbe?

Előre is köszönöm a segítséget!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook