Kovászos uborka (beszélgetés)
Köszönöm!
Már elég sokat csináltam és mindig jól sikerül!:)
Tényleg jó érzés,amikor dicsérik az ember munkáját,főztjét!:)
Éjszakára én is behozom mindig! De a lényeg tényleg a són is van, mert ha nem kap elég sót a lé, hát nem igazán lesz jó!
Nálam amíg lehet, megfelő uborkát vásárolni, mindig van, sőt leszoktam fojtani is belőle és akkor még karácsonykor is kovászos ubit eszünk! (pici szalicil a tetejére és le kell zárni)
Nagyon ügyes vagy, gratulálok!!!
Ugye milyen jó érzés, ha a Párunknak ízlik amit készítettünk ☺☺☺
Na, szóval, azt olvastam valahol, hogy nem is lényeges, hogy napon legyen az uborka, csak meleg legyen!!
Én be is szoktam hozni az erkélyről estére, mert lehül a levegő!!
Kedves Dina a "pici só" (szerintem!) nem elég, mert íztelen lesz az uborka!
A mérték: 1 liter vízbe 1 evőkanál só !!!
sziaszto! én hétfőn tettem kovászos uborkát, a lehető legegyszerűbb módon és szerintem, meg a család szerint is, isteni finom lett: ropogós is, savanykás is.
a recept pedig: nagy üveg aljára egy-két nagy kaporvirágot teszek, rá a megmosott uborkákat. amelyik nagyobb, azt bevagdosom, a kicsiket egészben hagyom, csak a két végét vágom le. pici só, felöntöm vízzel, tetejére kaporlevelek kerülnek és egy szelet száraz kenyér. fóliával lezárom és kiteszem a napra.
három nap alatt beért.
az viszont kérdéses számomra, hogy hogyan lehet tárolni?
Tegnap csináltam kovászos uborkát!Még kint van!Remélem finom lesz!:)
Lehetne hozzá egy kicsit jobb idő,hogy minél finomabb legyen!
Na hogy sikerült az az uborka?
Nekem a karfiol és a darabolt savanyú káposzta isteni lett kovászolva!
Nagymamám receptje alapján szoktam csinálni, ami a következő:
5 literes üveget nagyon alaposan ki kell mosni.
2-3 kiló uborkát szoktam felhasználni, általában kisebbeket veszek, ezeket is nagyon alaposan, ha kell körömkefél át kell mosni, sikálni, középen pedig bevagdosom őket.
Az 5 literes üveg aljára rakok fél csomag szárított kaprot, majd ráhalmozom az uborkákat, ha megtelik az üveg a szárított kapor másik felével "zárom le".
Aztán jön a víz, langyos csapvízbe teszek annyi sót, hogy se nagyon sós, se sótlan ne legyen, el kell találni, egyszer mamám megmutatta, azt próbálom mindig utánozni.
Alaposan el kell keverni a sót, majd felönteni az uborkákat.
Ha ez kész, akkor a tetejére halmozok 2-3 evőkanál lisztet és alufóliával lezárom.
Ha jó az idő napra rakva (néha megforgatva az üveget) 2-3 nap alatt beérik.
Ha beért kiveszem az ubit, megszabadítom a kaportól, a lét leöntöm, kimosott üvegbe visszapakolom az uborkát és a leszűrt vizet visszaöntöm rá, hűtőben tárolom.
Kedves Zsabesz!
Első nekifutásra ezt leltem, Én is így szoktam készíteni, csak babérlevelet nem teszek bele, mert túl erőszakos íze van (szerintem☺) de itt a HOXA-n többet is találsz!!!
Kovászos uborka
Kategória: Saláták, öntetek
Hozzávalók: 1 db.5-l.üveg
3-4 kg.uborka 6-8cm
1 cs.kapor
1 fej fokhagyma
6 db.babér levél
10-15 szem feketebors
só
2 szelet kenyér
Elkészítés: a kellekek megtísztitása,az uborka végeinek levá-
gása és két felé behasítás kb.végétöl 1cm.-re.
At 5 l üveg aljára fél csomag kapor 4-5-gerezd
fokhagyma 10 szem feketebors 4 babérlevél.Utána
kör-körösen az üvegbe az uborkát beletenni.Ez az
elsö szint,majd megint kapor és a többi anyag.Ha
eddig kész akkor utána két szelet kenyér amit meg
kell pirítani ettöl szép sárgás lesz az uborka,
és nagyin jó ízt is ad.Majd feltöltjük folyadékkal
melynek itt a receptje:fél liter langyosvízhez 1
evökanál sót/ki hogy szereti ugy állítsa be a sót/
ezt ráöntjük az uborkákra az üvegben.Addig ismé-
teljük mig a két kenyeret 2-3cm.ellepi.Félárnyé-
kos helyre kitesszük,mikor megtejesedik a víz
színe ez kb.1-nap,utána teljes árnyékba tesszük.
Kb.3-4 nap mulva kész,leszürjük és hütöben tárol-juk.Nem csak az uborka lesz finom,hanem a leve is.
Tanácsok: Már sok helyen ettem kovászosuborkát de íztelen
állaga plöttyedt stb.nem egy gusztusos látvány.
Ne tegyük ki a napra azért tesszük rá a langyosvízet mert ez indítja el a kovászt.
Ilyen szendvics kenyér stb.ne használjunk.
Jó a fehér-barna-rozsos stb.
Izlés szerint növelhetjük a fokhagymát is,és avégén ezt is el lehet fogyasztaní.
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ! pistapapi
a tisztára mosott üvegbe az uborkát megmosva megvágva kell beleteni. a fűszerek tetszés szerint. 1-2 megyfa levél kicsi torma, friss kapor. a lé: egy liter vízbe egy kanál só. felforralni és ráönteni. kenyérrel vagy krumplival lehet megindítani. meleg helyre kell tenni, de nem forralni. 2-3 nap alatt be is érik:)
Jó étvágyat
Sziasztok!
Szeretnék végre kovászos uborkát csinálni!Még soha nem csináltam!
Tud nekem valaki segíteni,hogy pontosan miből mennyi kell egy nagy üvegbe?
Előre is köszönöm a segítséget!
További ajánlott fórumok:
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Hogy készül az igazán finom kovászos uborka?
- Utálom, ha a kovászos uborkába fokhagymát tesznek.
- Kovászos uborkát csinált valaki?
- A kovászos uborkához mindenképpen fel kell forralni a vizet?
- Lehet valamit kezdeni a kovászos uborka megmaradt levével?