Konzervek leve tojás helyett
Az utóbbi időben egyre jobban elterjedt ennek a nyálkás anyagnak a hasznosítása, méghozzá a tojás helyettesítőjeként.
Körülbelül másfél évvel ezelőtt egy vegán srác valahogyan rájött, hogy ha a babkonzerv levét felveri, akkor hab lesz belőle. Megosztotta tapasztalatait egy vegán facebook csoportban, így gyorsan többen is kipróbálták habcsókok, mousse-ok, majonézek elkészítésekor. Hogy ne "konzervbabfolyadék"-nak kelljen nevezni a dolgot, új nevet is kapott: aquafaba.
Az aquafaba tehát így lett a közös neve a bab és más hüvelyesek, mint például a csicseriborsó levének. Ez a folyadék keményítők, fehérjék és más oldódó növényi anyagok egyedülálló kombinációja, amelyek a magokból a főzési folyamat során vállnak ki. Mivel valamilyen okból hasonlóan viselkedik, fel lehet használni tojásfehérje helyettesítésére.
Egy növekvő nemzetközi közösség alakult ki ebben a témában, hogy felkutassák teljes potenciálját, ami sok izgalmas receptet eredményezett már most is.
Nyers formában krémekben, italokban és öntetekben használják, sütve habcsókban, macaronokban. Édességként süteményekben, nugátokban, mályvacukrokban, karamellákban, sós ízekben ostyákban, sós süteményekben, majonézekben, hamburgerekben, kenyerekben is felhasználhatók.
Általában 3 evőkanál aquafaba helyettesít egy tojást, de ez attól is függ, hogy megfelelő-e az állaga. Egy kicsit nyálkásnak kell lennie, de nem túl sűrűnek és nem túl nyúlósnak. Ideális esetben meg kell egyeznie a konzisztenciájának a tojásfehérjéével. Ha úgy tűnik, hogy nagyon híg, akkor tűzhelyen melegítve sűríthető. Mivel a sűrűség konzervmárkánként változik, érdemes megkeresni a megfelelőt.
Ha érdekel a téma és szeretnél még tájékozódni a témában, keresd fel a http://aquafaba.com oldalt!
Írta: szeretekolvasni, 2016. július 17. 13:08
Fórumozz a témáról: Konzervek leve tojás helyett fórum (eddig 23 hozzászólás)