Hogyan süssünk karácsonyi gyümölcskenyeret?
Alapszabályok a jó gyümölcskenyérhez:
A gyümölcskenyér titka az összetevőiben rejlik. Ügyeljünk a hozzávalók minőségére és frissességére!
Készítsük el a gyümölcskenyeret időben, akár 1 hónappal Karácsony előtt is megcsinálhatjuk. Hűvös, száraz helyen tárolva ez az idő csak az előnyére válik, megpuhul, összeérnek az ízei, mennyei lesz.
Mielőtt nekilátunk, legalább 1 napra áztassuk be a gyümölcsöket és magvakat folyadékba.
Sütéskor ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl nagy hőfokon, mert könnyen megéghet. Hogy ne száradjon ki sütés közben, a sütő aljába tegyünk egy kis, hőálló edényben vizet.
Ha megsült a tészta, hagyjuk az edényben kihűlni.
Hallottam egy olyan trükköt, hogy egy nedves, kis rummal is meglocsolt ruhába kell csavarni és úgy tenni el légmentesen záródó műanyag edénybe. Ilyenkor néhány naponta ellenőrizni kell és újranedvesíteni. (Ezt még nem próbáltam.)
Általában alufóliába, vagy folpackba csomagolják és úgy tárolják a fogyasztásig.
Idén a hoxa portálról választok recept-ötletet, ezek közül:
- Mandulás-mazsolás gyümölcskenyér (Kiss Ildikó)
- Banános gyümölcskenyér (Ördög)
- Isteni gyümölcskenyér (Denkitti)
- Gyümölcskenyér Uruguay-ból (Cintia2005)
- Fűszeres gyümölcskenyér (Huncutpanna)
Illetve általában több receptet is elolvasok és azokból gyúrok össze egy saját variációt.
Ne feledjétek! Minél többet pihen ez a sütemény, annál finomabb lesz!
Karácsonyi délutánokon a forró tea mellé fogom felszeletelni, fűszeres illata majd betölti a meleg szobát, pompás íze átjárja majd a lelkünket is, hiszen szívem minden szeretetével sütöm meg a családomnak.
Kellemes ünnepeket!
Írta: szeretekolvasni, 2010. december 5. 21:08
Fórumozz a témáról: Hogyan süssünk karácsonyi gyümölcskenyeret? fórum (eddig 17 hozzászólás)