Kiszúrós perec recept
A Kiszúrós perec hozzávalói:1 kg sima liszt
1 kg rétes liszt
6 kispohár tejföl
10 dkg élesztő
1/2 kg zsír
12,5 dkg margarin
2,5 evőkanál só
Egész tojás a lekenéséhez
A Kiszúrós perec elkészítési módja:
Sütés előtti este 1 pohár tejfölbe áztassuk le a sót, hogy jól feloldódjon. A lisztet a zsírral, margarinnal két tenyerünk közt alaposan elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Ha nem állna össze, akkor pici tejet lehet hozzátenni. A tésztát kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, kerek perecszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A szaggatóforma közepéről kieső kis kerek tésztát változatlan formában, így szoktam kisütni - a gyerekek örömére. Felvert egész tojással kenem le a perecek tetejét és előmelegített sütőben kisütöm.
Ebből a mennyiségből rengeteg perec lesz, nagyobb családi ünnepek, vendégjárás - húsvét, karácsony alkalmával szoktam készíteni.
Kirándulásokra is praktikus, sokáig eláll.
Lehet zsír helyett csak margarinnal is sütni, de igazán ropogós csak zsírral készítve lesz.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Hmv., 2015. nov. 3. 19:08
A kiszúrós perec elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.