Rebarbarás-meggyes lepény meggyzselével recept
A Rebarbarás-meggyes lepény meggyzselével hozzávalói:15 dkg rebarbara-szár
2 evőkanálnyi nádcukor /vagy barnacukor/
1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj
1 üveg meggybefőtt /vagy szezonban előre lecukrozott friss meggy/
1 mokkáskanálnyi étkezési keményítő
A tésztához:
15 dkg vaj vagy margarin
30-35 dkg kristálycukor
10 gr. vaníliáscukor
4 egész tojás
2 kis pohár tejföl
50 dkg liszt
1 cs. sütőpor
csipet só
reszelt citromhéj
A Rebarbarás-meggyes lepény meggyzselével elkészítési módja:
A rebarbarát "meghámozom" - a külső hártyát lehúzom róla - és kb.5 cm-esre vágom a szárakat, s meghintem a fahéjas cukorral. A meggybefőtt levét lecsurgatom. A puha vajat a cukorral és a vaníliáscukorral kikeverem /én ekkor már az egyik tojást is hozzáadom, így könnyebb habosra verni/, majd a többi egész tojást is hozzáadva tovább keverem. Ezután hozzáadom a tejfölt, majd a lisztet, amibe belekeverem a sót és a sütőport is. Egy egész citrom héját reszelek bele. A nagy gáztepsit jól kikenem margarinnal, meghintem liszttel és a masszát egyenletesen elsimítom benne. Tetejére helyezem a cukrozott rebarbara-szárakat és a meggyet, tetszőlegesen kombinálva. A megmaradt fahéjas cukrot rácsöpögtetem a süteményre, majd előmelegített sütőben megsütöm. A meggyzselét a befőtt levéből készítettem, 1 mokkáskanálnyi étkezési keményítővel felfőzve.
Megjegyzés:
ez a mennyiség hatalmas adag, a tészta szép magas lesz, s nem esik össze!
Lehet csak rebarbarával készíteni, de meggyel együtt nagyon jó kombináció szerintem.
Úgy tettem a gyümölcsöket a tészta tetejére, hogy legyen külön csak meggyes rész is, gondolva arra, hogy nem mindenki szereti a rebarbarát.
Más gyümölccsel is lehet kombinálni.
Fotók láthatók a "Sütéseim-főzéseim sk." naplóm 368-369. bejegyzésében.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Hmv., 2013. máj. 19. 00:33
A rebarbarás-meggyes lepény meggyzselével elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.