Ki milyen zabpehelylisztes sütireceptet ajánlana? (tudásbázis)
Ezt a receptet most találtam!!!
60 dkg reszelt savanykás alma
15 dkg zabpehelyliszt
3 egész tojás
2 evőkanál méz
2 kávéskanál őrölt fahéj
10-15 dkg durvára tört dió
1/2 tasak sütőpor
1 csipet só
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
Mivel az alma pucolása, előkészítése során sok a veszteség, ezért írtam a reszelt alma mennyiségét.
A reszelt almát először keverd össze az őrölt fahéjjal, és a mézzel. Ezután mehetnek hozzá a tojások, a só, a sütőpor és a liszt. Alaposan keverd össze.
Egy tepsit (én 30 x 20 cm-est használtam) kenj ki vajjal, majd lisztezd ki, hogy a tészta ne tapadjon le. A tésztát öntsd a tepsibe. A tetejére szórd rá a diót.
Mehet a sütőbe 30 percre.
A tészta a nagy mennyiségű almától nem szárad ki, nagyon kellemes állaga lesz, és isteni a tetején a megpirult dió. Ez a sütemény évtizedek óta megunhatatlan nálunk. Remélem téged is rabul ejt!
Köszi!
Ezeket kipróbálom :)
Ezt gyakran készítem:
Feketeerdő-torta Beccától recept
hozzávalók 6 főre
Piskóta:
6 tojás
3 ek víz
8 ek cukor /édesítő/
1 cs vaníliás cukor
5 ek liszt /zabpehelyliszt/
2 ek étkezési keményítő
2 ek keserű kakaópor
2/3 cs sütőpor
Meggyes krém:
1 ü (bolti) magozott meggybefőtt
1 cs vaníliás pudingpor
1-2 ek cukor
csipet fahéj
Tetejére:
3,5 dl tejszín (növényi)
csokiforgács, csokireszelék
elkészítés
Piskótát sütünk: 6 tojássárgáját felverünk (kézi robotgéppel) 3 ek vízzel és 4 ek cukorral/édesítővel/. 6 tojásfehérjét felverünk (állványos robotgéppel) 1 csipet sóval és 4 ek cukorral/édesítővel/+ 1 vaníliás cukorral. Egy tálba teszünk fél cs sütőport, 5 ek lisztet/zabp.lisztet/, 2 ek étkezési keményítőt, 2 ek keserű kakaóport; összekeverjük.
A lisztes alapanyagot hozzászitáljuk a tojássárgájás krémhez, nagyjából elkeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojásfehérje 1/4 részét, és elkeverjük kézi robotgéppel. A többi tojáshabot már egy műanyag fakanállal, kézzel keverjük óvatosan hozzá.
Kerek tortaforma aljába vágjunk sütőpapírt, és öntsük bele a piskótamasszát. 220 fokos, előmelegített sütőbe tegyük, és 5 perc múlva vegyük le a hőfokot 180 fokra. Tűpróbáig süssük.
A meggyet lecsepegtetjük szűrőn, felfogjuk a levét, és főzünk belőle pudingot. (Tej helyett befőttlevet használunk, de ugyanúgy készül, mint a mezei puding.) Összekeverjük a meggyel és a fahéjjal, hűlni hagyjuk.
A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk, és betöltjük a tölteléket, méghozzá úgy, hogy az alsó lapra belülről kifelé haladva körökben tesszük a meggytölteléket, és a tejszínt, a 2. lapra pedig pont fordítva, a tejszínnel kezdek, és kifelé haladva meggytölteléket teszek, szintén kör alakban (mint a céltábla). Ezt azért így, hogy szeletelésnél sakktábla mintázatot adjon ki. A meggyeset kiskanállal rakosgassuk rá, a tejszínt meg habzsákból is nyomhatjuk. (Kb. 1,5 dl felvert tejszín ment bele. Plusz még kellett a díszítéséhez is kb. 2 dl-nyi.)
A szélét bevonjuk csokidarával ("egérkakival") :D, mégpedig oly módon, hogy fogjuk bal tenyerünkkel a tortát az aljánál, egy tálca fölé tartjuk alacsonyan, és egy másik tálból pedig finoman dobáljuk rá a jobb kezünkkel a csokidarát. Ami lepotyogott, azt felfogta a tálca. Összegyűjtjük, és ismét szórjuk az oldalára, közben forgassuk, amíg körbe nem ér.
A tetejét osszuk 12 részre, habrózsákat nyomjunk rá. 12 szem meggyet vegyünk ki a befőttesüvegből, jól csepegtessük le, több szalvéta közé tegyük, forgassuk, hogy felszívja a nedvességet róla (különben beszínezné maga alatt a tejszínhabot, és az nem mutatna valami jól).
A tetejére: sűrűre olvasszunk csokit (kevéske olajat tegyünk csak hozzá), majd egy fémtepsibe simítsuk 1-2 mm vastagon, és dugjuk be a hűtőbe dermedni. Miután megkeményedett, egy spaklit toljunk végig rajta, és ilyen érdekes alakú csokidarabok születnek! :)
6 tojás,6 evőkanál z.pehelyliszt/vagy 4 evőkanál zp.liszt és 2 ek.keményítő/,6 evőkanál porédesítő,2-3 ek.víz,1/2 cs sütőpor.
Elkészítés a szokás piskótatészta recept szerint.
Keresgéltem, de sok helyen sima zabpelyhes recepteket olvasni, amit ilyen-olyan liszttel kevernek.
Én olyan sütiket keresnék, amik beváltak, finomak és lisztnek csak zabpehelylisztet kell tenni bele.
Lehet roppanós, lehet krémes :)
További ajánlott fórumok:
- Kezdő cicásnak mit ajánlanál. Honnan vegyen cicát? Menhely, tenyésztő? Milyen kezdő csomag kell a cicákhoz?
- Milyen fajta kiskutyát ajánlanátok családi házba, 2 kisgyerek mellé, ami középtermetű?
- Milyen okostelefont ajánlanátok?
- Milyen autót ajánlanál egy kezdő női sofőrnek?
- Milyen körtés sütirecepteket ismertek?
- Milyen sütireceptet tudtok nekem ajánlani?