Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ki milyen zabpehelylisztes sütireceptet ajánlana? fórum

Ki milyen zabpehelylisztes sütireceptet ajánlana? (tudásbázis)


2015. jan. 19. 15:15

Ezt a receptet most találtam!!!

60 dkg reszelt savanykás alma

15 dkg zabpehelyliszt

3 egész tojás

2 evőkanál méz

2 kávéskanál őrölt fahéj

10-15 dkg durvára tört dió

1/2 tasak sütőpor

1 csipet só


A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.


Mivel az alma pucolása, előkészítése során sok a veszteség, ezért írtam a reszelt alma mennyiségét.


A reszelt almát először keverd össze az őrölt fahéjjal, és a mézzel. Ezután mehetnek hozzá a tojások, a só, a sütőpor és a liszt. Alaposan keverd össze.


Egy tepsit (én 30 x 20 cm-est használtam) kenj ki vajjal, majd lisztezd ki, hogy a tészta ne tapadjon le. A tésztát öntsd a tepsibe. A tetejére szórd rá a diót.


Mehet a sütőbe 30 percre.


A tészta a nagy mennyiségű almától nem szárad ki, nagyon kellemes állaga lesz, és isteni a tetején a megpirult dió. Ez a sütemény évtizedek óta megunhatatlan nálunk. Remélem téged is rabul ejt!

7. Anthico (válaszként erre: 6. - 9c8432d068)
2012. jún. 8. 20:06

Köszi!


Ezeket kipróbálom :)

2012. jún. 8. 20:03

Ezt gyakran készítem:


Feketeerdő-torta Beccától recept



hozzávalók 6 főre


Piskóta:


6 tojás

3 ek víz

8 ek cukor /édesítő/

1 cs vaníliás cukor

5 ek liszt /zabpehelyliszt/

2 ek étkezési keményítő

2 ek keserű kakaópor

2/3 cs sütőpor


Meggyes krém:


1 ü (bolti) magozott meggybefőtt

1 cs vaníliás pudingpor

1-2 ek cukor

csipet fahéj


Tetejére:


3,5 dl tejszín (növényi)

csokiforgács, csokireszelék



elkészítés


Piskótát sütünk: 6 tojássárgáját felverünk (kézi robotgéppel) 3 ek vízzel és 4 ek cukorral/édesítővel/. 6 tojásfehérjét felverünk (állványos robotgéppel) 1 csipet sóval és 4 ek cukorral/édesítővel/+ 1 vaníliás cukorral. Egy tálba teszünk fél cs sütőport, 5 ek lisztet/zabp.lisztet/, 2 ek étkezési keményítőt, 2 ek keserű kakaóport; összekeverjük.

A lisztes alapanyagot hozzászitáljuk a tojássárgájás krémhez, nagyjából elkeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojásfehérje 1/4 részét, és elkeverjük kézi robotgéppel. A többi tojáshabot már egy műanyag fakanállal, kézzel keverjük óvatosan hozzá.

Kerek tortaforma aljába vágjunk sütőpapírt, és öntsük bele a piskótamasszát. 220 fokos, előmelegített sütőbe tegyük, és 5 perc múlva vegyük le a hőfokot 180 fokra. Tűpróbáig süssük.

A meggyet lecsepegtetjük szűrőn, felfogjuk a levét, és főzünk belőle pudingot. (Tej helyett befőttlevet használunk, de ugyanúgy készül, mint a mezei puding.) Összekeverjük a meggyel és a fahéjjal, hűlni hagyjuk.

A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk, és betöltjük a tölteléket, méghozzá úgy, hogy az alsó lapra belülről kifelé haladva körökben tesszük a meggytölteléket, és a tejszínt, a 2. lapra pedig pont fordítva, a tejszínnel kezdek, és kifelé haladva meggytölteléket teszek, szintén kör alakban (mint a céltábla). Ezt azért így, hogy szeletelésnél sakktábla mintázatot adjon ki. A meggyeset kiskanállal rakosgassuk rá, a tejszínt meg habzsákból is nyomhatjuk. (Kb. 1,5 dl felvert tejszín ment bele. Plusz még kellett a díszítéséhez is kb. 2 dl-nyi.)

A szélét bevonjuk csokidarával ("egérkakival") :D, mégpedig oly módon, hogy fogjuk bal tenyerünkkel a tortát az aljánál, egy tálca fölé tartjuk alacsonyan, és egy másik tálból pedig finoman dobáljuk rá a jobb kezünkkel a csokidarát. Ami lepotyogott, azt felfogta a tálca. Összegyűjtjük, és ismét szórjuk az oldalára, közben forgassuk, amíg körbe nem ér.

A tetejét osszuk 12 részre, habrózsákat nyomjunk rá. 12 szem meggyet vegyünk ki a befőttesüvegből, jól csepegtessük le, több szalvéta közé tegyük, forgassuk, hogy felszívja a nedvességet róla (különben beszínezné maga alatt a tejszínhabot, és az nem mutatna valami jól).

A tetejére: sűrűre olvasszunk csokit (kevéske olajat tegyünk csak hozzá), majd egy fémtepsibe simítsuk 1-2 mm vastagon, és dugjuk be a hűtőbe dermedni. Miután megkeményedett, egy spaklit toljunk végig rajta, és ilyen érdekes alakú csokidarabok születnek! :)

5. 9c8432d068 (válaszként erre: 4. - Anthico)
2012. jún. 8. 16:25

6 tojás,6 evőkanál z.pehelyliszt/vagy 4 evőkanál zp.liszt és 2 ek.keményítő/,6 evőkanál porédesítő,2-3 ek.víz,1/2 cs sütőpor.


Elkészítés a szokás piskótatészta recept szerint.

4. Anthico (válaszként erre: 3. - 9c8432d068)
2012. jún. 7. 20:07
Konkrét receptet tudnál írni? Miből mennyit és hogyan? :)
2012. jún. 7. 19:59
Piskótát/tortát szoktam zabpehelyliszttel sütni.
2012. jún. 7. 19:43

Keresgéltem, de sok helyen sima zabpelyhes recepteket olvasni, amit ilyen-olyan liszttel kevernek.

Én olyan sütiket keresnék, amik beváltak, finomak és lisztnek csak zabpehelylisztet kell tenni bele.

Lehet roppanós, lehet krémes :)

2012. jún. 7. 19:42
Ki milyen zabpehelylisztes sütireceptet ajánlana?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook