Ki az, aki ismeri és használja is a fondantot? Hogyan tudok vele dolgozni? (tudásbázis)
Látogass el Kiskukta oldalára (remélem, nem reklám), az ő fondant receptje nagyon könnyen elkészíthető és nagyon jól lehet vele dolgozni.
És az édességét azzal csökkentem, hogy a megadott vízmennyiség helyett citromlevet teszek bele.
A színezésnél nagyon vigyázz, csak gélfestéket (zselé) használj, mert a sima, folyékony ételfesték olyan mértékben ronthat az állagán, hogy dobhatod a kukába az egészet.
Hol laksz? Mert ha Pest környéke, akkor tudok ajánlani egy boltot, ahol nagyon jó áron lehet cukrászati alapanyagokat beszerezni. Meg még egy helyet, ahol tortadekorációs dolgokat.
Én éppen most január elején készítettem Anyukám 60. születésnapjára egy tortát, amit fondanttal vontam be. :)
Többféle módszert olvastam, én bolti pillecukorból készítettem, ez kb. 10 perc alatt kész volt, rengeteg porcukor kell hozzá, még két csomaggal több, mint amit soknak gondolsz. :) Sima mezei ételfestékkel színezheted, én is többféle színt kevertem, fehér pillecukrot vettem.
Árulnak kész fondant masszát is, ennek elég borsos az ára, viszont nem kell vele küszködni. Én úgy voltam vele, hogy ezt is én magam akartam készíteni.
A bevonáshoz kell krém a piskótára, hogy ehhez tudjon tapadni a fondant. Nálam 1:1 arányú vaj és porcukor volt a krém. :)
Díszíteni is sokféleképpen tudod: vagy fondantból "gyurmázol" figurákat, szaggatóval, késsel, stb.
Vagy sima tojásfehérje+porcukor keverékéből készített cukormázzal írhatsz is rá, nyomózsákból, lecsípett csücskű nejlonzacsiból. :)
Elég édes lesz a torta a fondant bevonattól, így a krémet érdemes kevesebb cukorral készíteni. De könnyen le is húzható róla a fondant, és nem muszáj megenni. :)
Sok sikert, kitartást kívánok hozzá! :)
Én 3 napig készítettem, igaz, nekem volt 3 "segítségem" is hozzá, egy 6 éves, egy 3 éves és egy 1 éves személyében. Kicsi gyerek híján szerintem egy nap alatt elkészülhetsz vele! :)
-Egyáltalán nem drága egy csomag (fél kg) porcukor kell hozzá, pici vaj, méz, zselatin. Te magad is el tudod készíteni otthon, nem bonyolultabb, mint egy oroszkrémtorta ;)
Neten sokféle receptet találsz, próbálj ki párat bátran :) Mindegyikben benne van, hogy tudod színezni!
Festeni nem tudom, hogy lehet-e rá, én olvasztott csokival írtam már rá :)
Gyurmázni nem könnyü, azt is gyakorolni kell, de könnyen eltöredezik, én inkább marcipánból vennék/ csinálnék rá díszt.
Sziasztok! :)
Egy hónap múlva lesz a páromnak a születésnapja, és szeretnék neki egy oroszkrémtortát készíteni, amit fondanttal szeretnék majd bevonni.
Lenne egy pár kérdésem, mivel még soha nem dolgoztam ilyennel.
- Nagyon drága a fondant? Kb mennyibe kerülhet, ha egy közepes méretű tortaformában szeretném majd a sütit megsütni? Hol tudom beszerezni?
- Hogyan tudom színezni?
- Mennyire lehet rá rajzolni, és ha lehet akkor mivel? Vagy inkább a fondantból gyurmázzam ki a mintát?
- Mennyiben változtatja meg a torta ízét, ha ilyet használok? Nem lesz túl édes?
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! :)
Tudom, egyszerűbb lenne bemenni egy cukrászdába, és megrendelni, de saját készítésű tortát szeretnék adni neki! :)
További ajánlott fórumok:
- Infacol nevű szert ismeritek, használjátok?
- Ismeri vagy használja valaki a propolisz tinktúrát?
- Scoopfree automata macskaalom. Ismeri valaki? Esetleg használja ia? Minden véleményt szívesen veszek.
- A Biotherm termékeket ismeri/használja valaki? Érdemes kipróbálni?
- Tensel gépet ismeri vagy használja valaki?
- Ismeri vagy használja valaki a Snore Terminátort horkolás ellen?