Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ki az, aki ismeri és használja is a fondantot? Hogyan tudok vele dolgozni? fórum

Ki az, aki ismeri és használja is a fondantot? Hogyan tudok vele dolgozni? (tudásbázis)


15. tercsibe (válaszként erre: 14. - Dyedrys)
2014. jan. 17. 22:10
Sok sikert, írd majd meg, hogy ment! :)
2014. jan. 17. 18:40
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget! Holnap fogom élesben csinálni a tortát, nagyon remélem, hogy sikerülni fog!:)
13. gatto4
2014. jan. 15. 09:37
ere=erre
12. gatto4
2014. jan. 15. 09:36
Sziasztok! Nemrég én is kipróbáltam a fondant készítést (a zselatinos verziót) és annyi tapasztalatom van, hogy a zselatin miatt gyógyszeres utóíze lett a fondantnak másnapra, szóval aromát kellett volna beletennem (szerencsére csak próba volt és nem élesben kellett a torta). Esetleg ere figyelj, illetve nekem annyi tanácsot adtak még, hogy a porcukrot érdemes átszitálni, mert ha nagyon szemcsés, akkor töredezni fog a fondant és nem tudsz vele jól dolgozni. (ha egyébként is töredezne, nekem bevált, hogy bevajazott kézzel átgyúrtam és nem volt vele gond!)
11. bowie
2014. jan. 15. 06:27

Én ezt szoktam:

[link]

2014. jan. 15. 06:15
Sziasztok! Én nagyon sokat dolgozom fondanttal, annyi a titka, hogy jó minőségű porcukor kell hozzá és ha lehet házi méz. A kék csomagos porcukor tökéletes, nem akarom leírni :) Az oroszkrém nem a legalkalmasabb a bevonásra, mert a fondant nehéz ezért nem mindegy milyen krémet teszel a tortába. Főzött krémet szoktam használni, mert az jól tart és mielőtt bevonom a tortát jól kidermesztem. A színezéshez a zselés vagy a por ételfesték a legjobb, de ha csak folyékonyad van azt le kell számolni a víz mennyiségéből amivel a fondantot készíted.
9. szecsilla (válaszként erre: 1. - Dyedrys)
2014. jan. 15. 05:51

Látogass el Kiskukta oldalára (remélem, nem reklám), az ő fondant receptje nagyon könnyen elkészíthető és nagyon jól lehet vele dolgozni.

És az édességét azzal csökkentem, hogy a megadott vízmennyiség helyett citromlevet teszek bele.


A színezésnél nagyon vigyázz, csak gélfestéket (zselé) használj, mert a sima, folyékony ételfesték olyan mértékben ronthat az állagán, hogy dobhatod a kukába az egészet.


Hol laksz? Mert ha Pest környéke, akkor tudok ajánlani egy boltot, ahol nagyon jó áron lehet cukrászati alapanyagokat beszerezni. Meg még egy helyet, ahol tortadekorációs dolgokat.

2014. jan. 14. 23:32
Ja, és de, édes lesz töle, mivel tömény cukor :p Én nem is szeretem túlzottan, de évente egyszer a lányom szülinapjára megcsinálom (hoppá, jövöre már évente kétszer kell majd) :)
2014. jan. 14. 23:30

Én éppen most január elején készítettem Anyukám 60. születésnapjára egy tortát, amit fondanttal vontam be. :)

Többféle módszert olvastam, én bolti pillecukorból készítettem, ez kb. 10 perc alatt kész volt, rengeteg porcukor kell hozzá, még két csomaggal több, mint amit soknak gondolsz. :) Sima mezei ételfestékkel színezheted, én is többféle színt kevertem, fehér pillecukrot vettem.

Árulnak kész fondant masszát is, ennek elég borsos az ára, viszont nem kell vele küszködni. Én úgy voltam vele, hogy ezt is én magam akartam készíteni.

A bevonáshoz kell krém a piskótára, hogy ehhez tudjon tapadni a fondant. Nálam 1:1 arányú vaj és porcukor volt a krém. :)

Díszíteni is sokféleképpen tudod: vagy fondantból "gyurmázol" figurákat, szaggatóval, késsel, stb.

Vagy sima tojásfehérje+porcukor keverékéből készített cukormázzal írhatsz is rá, nyomózsákból, lecsípett csücskű nejlonzacsiból. :)

Elég édes lesz a torta a fondant bevonattól, így a krémet érdemes kevesebb cukorral készíteni. De könnyen le is húzható róla a fondant, és nem muszáj megenni. :)

Sok sikert, kitartást kívánok hozzá! :)

Én 3 napig készítettem, igaz, nekem volt 3 "segítségem" is hozzá, egy 6 éves, egy 3 éves és egy 1 éves személyében. Kicsi gyerek híján szerintem egy nap alatt elkészülhetsz vele! :)

6. sookye (válaszként erre: 2. - Dyedrys)
2014. jan. 14. 23:29

-Egyáltalán nem drága egy csomag (fél kg) porcukor kell hozzá, pici vaj, méz, zselatin. Te magad is el tudod készíteni otthon, nem bonyolultabb, mint egy oroszkrémtorta ;)

Neten sokféle receptet találsz, próbálj ki párat bátran :) Mindegyikben benne van, hogy tudod színezni!

Festeni nem tudom, hogy lehet-e rá, én olvasztott csokival írtam már rá :)

Gyurmázni nem könnyü, azt is gyakorolni kell, de könnyen eltöredezik, én inkább marcipánból vennék/ csinálnék rá díszt.

2014. jan. 14. 23:17
*tolem*
4. Dyedrys (válaszként erre: 3. - A7dd008376)
2014. jan. 14. 23:16
Attól még be lehet vonni vele, és lehet díszíteni :)
2014. jan. 14. 23:15
*az oroszkremtortan nincs fondan, hanem tejszinhab*
2014. jan. 14. 23:14

Sziasztok! :)

Egy hónap múlva lesz a páromnak a születésnapja, és szeretnék neki egy oroszkrémtortát készíteni, amit fondanttal szeretnék majd bevonni.

Lenne egy pár kérdésem, mivel még soha nem dolgoztam ilyennel.


- Nagyon drága a fondant? Kb mennyibe kerülhet, ha egy közepes méretű tortaformában szeretném majd a sütit megsütni? Hol tudom beszerezni?

- Hogyan tudom színezni?

- Mennyire lehet rá rajzolni, és ha lehet akkor mivel? Vagy inkább a fondantból gyurmázzam ki a mintát?

- Mennyiben változtatja meg a torta ízét, ha ilyet használok? Nem lesz túl édes?


Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! :)

Tudom, egyszerűbb lenne bemenni egy cukrászdába, és megrendelni, de saját készítésű tortát szeretnék adni neki! :)

2014. jan. 14. 23:13
Ki az aki ismeri, és használja is a fondantot?! :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook