Keresek egy száraz diós sütemény receptet (beszélgetés)
Jah, így már tudom, azt ismertem, de ritkán járunk a belvárosban, egészen kiesik, anyukámék is elköltöztek a környékről, hogy arra járjak.
A nagypiacra sem megyünk, annyira fel van szerelve a környék, fölösleges.
Egyébként azért sem szeretek felmenni a belvárosba, mert amelyik üzlet még fél éve ott volt, annak már hült helye, mire megint keresem :(
Ó, nagyon finom sütemények voltak és vannak most is a sarkon :)
Diós-Londoni szelet
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
fél sütőpor,
15 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
4 tojássárgája.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órát a hűtőben pihentetjük hogy jobban lehessen nyújtani, aztán kb. 20x30 cm-es, kikent tepsibe simítjuk (ne papírozzuk, mert nem borítjuk ki, hanem a tepsiben vágjuk), majd sárgabarack-lekvárral megkenjük.
Hab a tetejére: 4 tojás fehérjét kemény habbá verünk, hozzákeverünk 20 dkg porcukrot, 1-2 csomag vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és óvatosan belekeverünk 15 dkg darált diót. Ezt a habot vigyázva, szép egyenletesen a lekváros tésztára simítjuk, majd kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Ne legyen túl sötét).
Nagyobb fémtepsimben (25x35 cm) 175 fokon alsó-felsőlángon 30 perc.
Ha kihűlt, kis téglalap alakokra vágjuk, vagy félholdakra, és fedeles műanyag tálban akár 1 hétig is puha marad.
Köszi szépen :)
sajnos én sem járok arra mostanában.
Itt van:)))
a 4. képen a berliner a videón:))))
akkor újra megnyitott? lehet csak felújítás miatt volt zárva...ehh...évekkel ezelőtt..azóta nem voltam arra..
nem...
az Aranybika felől ahogy bemegyünk a csapóra, a kis utca sarkától eggyel visszább..tehát nem a sarki üzlet volt, hanem eggyel előtte..francia pékség volt a neve talán..szemben meg fagyit árultak a túloldalon, télen meg péksütiket..ott a gesztenyés táskát szerettem:))
hol volt ott pékség, nem emlékszem :(
Nem a Ruzsicska féle cukrászdára gondolsz, ahol annyi finom sütemény és fagyi volt, még a város másik végéből is eljöttek oda :D
a nosalty így írja:
hozzávalók 4 főre
Linzertészta:
•10 dkg porcukor
•20 dkg vaj/ Rama /zsír
•30 dkg liszt
•5-8 dkg darált dió
•1 db tojássárgája
•kevés reszelt citrom héj
•kb. 12 ek házi baracklekvár
Töltelék folyékony részéhez:
•15 dkg cukor
•0,5 l víz
A töltelék száraz részéhez:
•20 dkg darált dió
•30-35 dkg édes morzsa vagy valamilyen darált keksz
•őrölt fahéj
•őrölt szegfűszeg
•kb. 1 citrom reszelt héja
•+ 1-2 ek méz
Piskótarács:
•4 db tojás
•8 dkg cukor
•10 dkg liszt
elkészítés
1.Elkészítjük a linzertésztát: A vajat a liszttel és a dióval elmorzsoljuk, majd a porcukorral, pici citromreszelékkel és a tojássárgával tésztává gyúrjuk. A tésztát negyed-fél órára hűtőbe helyezzük.
2.A folyadék rész anyagait felforraljuk, a száraz részt kimérjük, és összekeverjük (a fűszerekkel nem kell spórolni).
3.A száraz keveréket leöntjük a forró folyadékkal, és összekeverjük (ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés forró vizet; esetleg a töltelékbe keverhetünk még pár kanál lekvárt, hogy ízesebb legyen).
4.A linzertésztát kinyújtjuk egy szilikonpapíros tepsibe, és megszúrkáljuk villával (hogy ne púposodjon fel sütéskor).
5.Berakjuk a tésztát sülni (7-10 perc), és közben elkészítjük a piskótát.
6.A tojások szétválasztása után a tojásfehérjét felverjük a cukorral jó kemény habbá. A tojássárgáját elkeverjük, és ebbe óvatosan elkeverjük a tojásfehérje habot, majd ha óvatosan gyors mozdulatokkal elkevertük, jöhet bele a liszt.
7.Az elősült linzerlapot kivesszük a sütőből, és megkenjük a lekvárral.
8.A lekvár tetejére a tölteléket rakjuk, és elegyengetjük, elsimítjuk (vizes kézzel/késsel egyszerűbb).
9.A töltelék tetejére kerül a piskóta: csillagcsöves nyomózsákba töltjük a piskótát (nyomózsák hiányában tiszta zacskóba töltve, kis csücskét levágva készíthetjük), és díszítjük a süteményt átlósan, majd erre keresztbe.
10.A díszített sütményt visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, majd a megsült sütit kihűlt állapotban szeleteljük fel.
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
34x32 cm
azaz....a kedvencem:)))
Van a nosalty-n recept hozzá, de az oldal épp megújul..
Itt kerdezd meg!
További ajánlott fórumok:
- Kis linzer sütemény, középen lekvárral vagy gyümölcs zselével. Mi a neve? Esetleg valaki tudja a receptet?
- Tojás nélküli sütemény receptet várok!Ami gyors és finom!Segítsetek
- Tudtok valami viszonylag könnyen elkészíthető csokis-kókuszos sütemény receptet?
- Keresek egy sütemény receptet!
- Alnatura karácsonyi almás sütemény - olvasta valaki ezt a receptet, jó?
- Egyszerű túrós-barackos sütemény receptet tudna valaki írni nekem?