Kelt fahéjas csiga recept
A Kelt fahéjas csiga hozzávalói:Tésztához:
40 dkg liszt
2 tojássárgája
5 dkg élesztő
4 dkg vaj
4 dkg cukor
3 dl langyos tej
1 csipet só
Töltelékhez:
14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg vaj
kb. fél csomag fahéj
„Öntetnek”:
2 dl tejszín + ízlés szerint cukor
A Kelt fahéjas csiga elkészítési módja:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben kis cukorral, közben a több hozzávaló (liszt, só, cukor, vaj, tojássárga) már mehetnek a tálba (én kelesztő tálat használok, azt légmentesen le lehet zárni). A felfuttatott élesztőt is ráöntve összegyúrjuk, dagasztjuk picit (2-3 perc), majd ¾ órát meleg helyen kelesztjük (vagy már ekkor bekapcsolom a sütőt, vagy a radiátorhoz húzok egy széket, és arra teszem, így lesz meleg helyen). Még a tésztára várunk kikeverjük a tölteléket. Akkor jó, amikor már kissé habos. Mikor megkelt a tészta téglalap alakúra nyújtjuk (kb. ½ cm vastagon), megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Éles késsel kb. 3 cm széles karikákat vágunk belőle. A tepsit sütőpapírral kibéleljük (oldalán is), majd a karikákat egymástól kb. 2-3 centinyire fektetjük. Újra jól letakarjuk és meleg helyen kb. még fél órát kelesztjük, amíg a csigák összeérnek. Ekkor a tetejüket tojással megkenjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon (kb. 175 0C-on) megsütjük. Amikor a tetejük már piros kivesszük, és meglocsoljuk a cukorral összemelegített tejszínnel (ezt be fogja szívni – ettől lesz foszlós). Mehet vissza a sütőbe még kb. 10 percre, de már csak takaréklángon (50 0C-on).
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bbyke, 2014. máj. 8. 18:09
A kelt fahéjas csiga elkészítési módja és hozzávalói.