Karácsonyi sütés-főzés, tervezés, ti már készültök rá? (beszélgetés)
De bepunnyadt mindenki, pedig már csak 12 nap! :)
Ki hogy áll az ajándékok beszerzésével és a menü kigondolásával? :)
Igen, elméletben!
(gyakorlatban már a fagyasztóban van a székelykáposztába való oldalas meg a füstölt hús)
A halat majd 23-án veszem meg.
Itt is találsz egy egyszerű mézeskalács receptet, amitől finom puha lesz a süti :)
Jól eltűnt mindenki!
Mi a tesómmal már linzereket és islereket sütöttünk tegnap :) Persze karácsonyra nem fog maradni belőle egy darab sem :) de nem is baj, ilyenkor mi minden hétvégén sütünk, készítünk valamit!
Most hétvégén a keksztekercsek és kókuszgólyók következnek! :)
Forralt bor:
1 liter jó minőségű száraz vörösborra számolj 2 rúd fahéjat, 3 szem csillagánizst, 5 szegfűszeget, 1 rúd vaníliát, 1 friss babérlevelet, 1-1 citromot és narancsot karikázva, 2 mandarint szintén, picit szegfűborsot. Összemelegíted, de nem forralod fel, mert elillan az alkohol!
Ezek után vagy finomítatlan nádcukrot a melaszos aromája miatt, vagy mézet keversz bele és kész is.
Itt is érvényes, mint mindenben, hogy ha jó minőségű az alapanyag, azaz a bor, akkor finom lesz a végeredmény is.
Szia Barbara!
Az enyémet le utdom írni...
1 üveg vörös bor, édes...de lehet akár fehér is.
3dl 100%-os almalé, 1 cs forraltbor fűszer, 1 alma, 1citrom, 1 narancs...
Felforralni, 1dd vizzel, bele a füszert és lezárni...
Fini..
Csokilikőrt nem tudok, én bailey'st szoktam készíteni karácsonyra...
Ez nagyon tuti:
Puha marad, csak az a baj, hogy nagyon gyorsan elfogy, mert rájár a család :DDDD
Sziasztok!
Tud valaki mézeskalács receptet ami puha is marad?
Szia Iza!
Az édesburgonya gratin hogyan készül?
Sziasztok!
Karácsonyi narancstorta receptje:
Hozzávalók egy 24 cm-es kapcsos tortaformához:
Hozzávalók a tortalaphoz: 10 dkg vaj, 8 dkg cukor (pl. fehér nádcukor), 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 1 narancs reszelt héja (de a levét is tegyük félre), 15 dkg liszt, 1 púpozott tk sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 1 zacskó zselatin (25 gramm), 5 dl kefir, vagy joghurt, 2,5 dl tejszín, 4 narancs, 1 zacskó színtelen tortazselé, 20 dkg cukor (világos nádcukor, de édesítőszer is lehet, pl. stevia)
Díszítéshez: 2,5 dl tejszín, karamell csillagok
A puha margarint (vagy vajat) a cukorral, és a vaníliás cukorral habosra elkeverjük.
Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, a narancs reszelt héját, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet.
Kikenjük margarinnal (vagy vajjal) a kapcsos tortaformát, a masszát belesimítjuk, és előmelegített sütőben kb.170 fokon 20-25 percig sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A zselatint kb.0,5-1 dl vízzel csomómentesre keverjük, majd fölforraljuk.
A tésztánál megmaradt narancslevet, a kefirt vagy joghurtot, és a cukrot összekeverjük. Belevegyítjük a zselatint, és hűtőben megdermesztjük.
Közben 2 narancsot meghámozunk úgy, hogy a héjával együtt a fehér részt is eltávolítjuk. Éles késsel kivágjuk a gyümölcshúst, hogy hártya ne maradjon rajta.
Ha a krém megdermedt, lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
A tortalapot visszatesszük a kapcsos formába, majd egy kevés krémmel megkenjük.
Erre a krémágyra fektetjük a narancsgerezdeket.
Rásimítjuk a maradék krémet, kissé megütögetjük a forma oldalát, aztán dermedésig hűtőbe rakjuk.
2 narancs levét a színtelen tortazselével csomómentesre keverünk, felforralunk, majd azonnal a torta tetejére öntünk.
A tejszínt a díszítéshez kemény habbá fölverjük, és a sárga zseléréteg tetejére tetszés szerinti formákat nyomunk.
Kevés kristálycukrot karamellizálunk, és sütőpapírra egy kés segítségével csillagokat húzunk. Ha megszáradtak, a torta tetején dekoratívan elrendezzük.
Örülök h így összejöttünk:-)
Jó látni h ki hogyan készül a karácsonyra...
Már egy két tartós élelmiszert meg is vettem a menühöz...italokat szokott valaki készíteni?
Én minden évben készítek Bailey's t...Valaki tud finom puncs receptet?
Barbara 12...most a munkahelyről írok, de holnap otthon lehek, leírom neked, ha jól emlékszem a linkje is megvan még...holnap mindent átküldök...
Iza! húúúú ti is sokan összegyültök karácsonykor?
sokmindent felsoroltál....
Szia!
Én 2-3 éve készítek, a gyerekek már "követelik" karácsonykor. Nem nagy kunszt, gyakorlatilag egy krumplipüré, csak inkább krokettnek ízesítve. csillagcsöves nyomózsákból kinyomom a sütőlapra és pár percig be a sütőbe. Nagyon mutatós :)
Mindehhez narancsos kacsamellett szoktam készíteni, a leves kérdőjel :)
A mi menünk karácsonyra:
December 24:
-sült libamáj zeller-körte pürével, lilahagyma lekvárral
Mákosguba-felfújt
December 25:
-karácsonyi töltött pulyka, áfonyaszósz, édesburgonya gratin, rozmaringos birsalmapüré, sütőtökös rösti
December 25:
-Vajhal és marlin vajon sütve, tejszínes párolt gesztenyével, fokhagymás zöldbabbal
A desszertszekció:
Karácsonyi torta
Mákos, gesztenyés, diós bejgli
marcipános stollen
házi, nyírfacukros szaloncukor, több féle
valódi flódni
mézes puszedli
vörösáfonyás-pisztáciás-fehér csokoládés biscotti
füstölt sajtos aprókiflik, roquefortos pogácsa, magvas tallér
Megfelelő borok, 24.-én a kedvenc pezsgőnk, valamint bécsi és angol puncsok.
A reggeliket már korábban leírtam.