Kapros túrós süti (beszélgetés)
Én a magam részéről nagyon köszönöm, elmentem a receptet, mert egy régi ízt keresek.
Nagymama hívta így lepénynek, de én amolyan pitetésztaként emlékszem rá. Lehet, csak én nem tudtam megkülönböztetni a tésztaféléket. :-D
Amit keresel, szerintem a kapros-túrós lepény.
Íme:
25 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dkg cukor
1 tojás
5 dkg zsír
kb 2 dl tej
pici só
Töltelékhez:
40 dkg túró
1 ek cukor
2 db tojás
1 ek búzadara
1 csokor apróra vágott kapor
só
A tetejére:
1 ek tejföl és 1 tojássárgája, jól kikeverve
Elkészítés:
1.A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2.Egy tálban összegyúrjuk a lisztet a tojással és a zsírral, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
3.Ujjnyi vastag tésztává nyújtjuk, és zsírral kikent tepsibe terítjük, amíg a tészta a tepsiben kel, addig elkészítjük a tölteléket.
4.A túrót áttörjük, elkeverjük a tojássárgákkal, 1 ek búzadarával, cukorral és a tojások felvert habjával, és hozzákeverjük a kaprot.
5.A tölteléket a tészta tetejére tesszük, és lassan sütjük.
6.Mielőtt kivennénk a sütőből, megkenjük a következő keverékkel: 1 ek tejföl és 1 tojássárgája.
7.Utána még 2-3 percre sütőbe tesszük, amíg a teteje szép aranybarnára meg nem sül.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
ok.
Majd ha sütök kapros túróst viszek neked!! :-DD
Piszok egyszerű. Sós vízben kell megfőzni, hogy olyan sűrűbb tejbegríz szerű legyen, Aztán én jénaiba szaggatom kanállal (kivajazottba)és vagy tejföllel, vagy juhtúróval, vagy sajttal rétegezem, a tetejére tejföl, aztán zsupsz a sütőbe. Köretnek is jó, de önállóan salátával is finom. Nagyon laktató!!
Szlovéniában van instant kukoricadara is, az gyorsabban elkészül.
Már készítettem a héten! Ha kell a recept elküldöm!
A puliszka tejben főtt kukoricadara? Olyasmi, mint a tejbegríz?
A kukoricadarára az van írva, hogy köretnek való, De hogy kell elkészíteni?
Abból puliszkát szoktam.
De it mifelénk tudnak valami málét vagy mit? Még nem hallotál róla? Édes és lekváros.
De jó! Miket nem tanulok!
Valami kukoricadarás receptet nem tudsz?
Nem lesz tőle rosszabb, megpróbálhatod. A nagyi nem tett bele, ő azt külön felverte, kevert bele baracklekvárt és a sütőben kisütötte. Ilyen halmocskákat rakott belőle. Úgy hívtuk: "az öreg néger nénik cicije", mert ha kivetted, összeráncosodott. Ezek így most tök jó emlékek!!
:-DD
Omlós tészta, mint az almás pitéhez, arra rá a kicsit édesített túró kaporral, egy tojássárgájával, sóval, esetleg pici tejfóllel kikeverve. Ha marad tésztád, berácsozhatod a tetejét, de nem lényeges.
Nagyikám csinálta régen, míg élt és én imádtam!!
Őt is meg a kaprost is!!! :-))))))))
Én olyat ettem gyerekkoromba aminek a tésztája valami krumplis volt.
Ennek tudja valaki a receptjét?
További ajánlott fórumok:
- Egy túrós süti receptjét keresem, amit a Hoxán olvastam, tudnátok segíteni?
- Mi a neve annak a sütinek ami olyan mint a virágszirom, az alja kosár alakú és túrós a tetején középen sok lekvár?
- Rízses süti receptjét keresem! Alul vékony tészta, középen vastag rízses-túrós (?) massza, tetején gyümölcs és zselatin!
- Tud valaki habos túrós süti receptet mondani?
- Csokis-túrós süti
- Haas Rákóczi túrós Pudingpor - Valaki kóstolta már? Valóban 'hajaz' a Rákóczi túrós sütire?