Kapros-túrós kelt pite recept
A Kapros-túrós kelt pite hozzávalói:a tésztához:
50 dkg finomliszt
5 dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
1 tojás
1 mokkáskanál só
zsír a tepsi kenéséhez
a töltelékez:
50 dkg tehéntúró
3 tojás
2 frissen főzött, közepes nagyságú burgonya
2 dl tejföl
3 evőkanál porcukor
1 csokor friss, vagy 1 evőkanál szárított kapor
1 mokkáskanál só¤
A Kapros-túrós kelt pite elkészítési módja:
Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben elkeverem, felfuttatom, majd a liszthez öntöm. Hozzáadom a tojást, a sót, apránként a maradék tejet, s jól összedolgozom. A cipóvá formált, belisztezett tésztát tálba teszem, letakarom egy tiszta konyharuhával, s langyos helyen duplájára kelesztem. A kihűlt burgonyákat lereszelem vagy áttöröm, elkeverem az összetört túróval, a felvert tojásokkal, a tejföllel, a cukorral, sóval. Egy tepsit kizsírozok, beleterítem a megkelt tésztát, és egyenletesen eloszlatom rajta a tölteléket, rászórom a kaprot. A sütőbe teszek egy vízzel teli kisebb lábost, megvárom, amíg gőzölni kezd. Beteszem a tepsit, s gőzölés közben erős lángon 15 percig sütöm a tésztát. Közepes lángon addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálcára nem ragad rá a tészta. Csak akkor szeletelem, ha egészen kihűlt.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: syria, 2018. júl. 15. 18:22
A kapros-túrós kelt pite elkészítési módja és hozzávalói.