Kajapénz egy hónapra (beszélgetős fórum)
Jaj! Nem akarsz öfogadni???
A heti egyszeri piacolás kb. 10.000 Ft.
Ezen kívül a napi bevásárlás : tej, kenyér, tejtermék stb. és a vegyi árúk ( mosó és mosogatószer, sampon, szappan, fogkrém, fogkefe stb.)
mi 2en vagyunk, mindketten edzők és vegák, heti 1x megyünk a bionagykerbe ott alsó hangon 20e-t fizetünk csak a kajára, ehhez jön a heti 1xi tesco 10e+ zöldséges heti kb 10e + táplálék kiegészítők kb 10e + a halasnál heti 2-3 e + .. kb 250 e havonta elmegy..
viszont nem iszunk, bulizunk stb..nekünk a kaja a "buli"..
főzök minden nap, heti többx sütök.
Sajna, nagyon sok pénz elmegy kajára havonta..:(
A legjobban az vált be, mikor listát írok, s azért próbálok csak azt venni, ami oda van írva. Vagy ha mondjuk fix összeggel megyek el (kevés pénzzel), s akkor tudom, hogy nem költhetek sokat..
Mert ha csak úgy tessék-lássék vásárolok, ami eszembe jut, s mondjuk még ráadásként kártyával fizetek, haja..Elcsábulok, mert épp most ez olcsóbb, az olcsóbb, s amúgy nem is vennék, de olcsóbb, és így többre jön ki minden, mintha csak azt venném, ami bár nem olcsóbb, de tényleg kell...
Nemtom ki tudta kibogózni a lényeget a leírtakból..:)
Cirka 60ezer tuti elmegy kajára nálunk, pedig anyuék is segítenek minket kerti dolgokkal havi 1-szer...(mikor meglátogatjuk őket)
Kevesebből is kihozhatnám, úgyhogy most nagyon motivált vagyok, hogy én is írom kiskönyvbe, mit veszek, mennyiért, s próbálok csak listával útra kelni, s nem elcsábulni...
Nekünk az össz bevételünk havi 160.000ft. Ebből kell megoldanunk a rezsit, 1 előfizus telót. Hitelünk nincs. Lányom 28 hónapos, én még nem dolgozok októberig. Kb. 85.000 megy el kajára. A rengeteg nasija a gyereknek, friss zöldségek, gyümölcsök... Rengeteget sütök, szóval havi 8-9kg liszt, a sok cukor, tea.. Valamikor a tésztát én magam gyúrom...
Októbertől Skóciába leszünk, de ott biztos elmegy havi 200.000 is élelmiszerre, mert annyira nem kell spórolnunk...
Annyit költhetsz kajára? Értem, hogy négyőtökre hetente...
Nekem egy hónapban nincs ennyi kettőnkre. Persze a számlák kimennek, autó nincs, de még a biciklimet sem tudom megjavíttatni, nagyjavításra szorul már.
Most változik velem mindenm az özvegyi nyugdíjam összegét már tudom, de még nem kaptam pénzt. Ketten a középsulis (utolsó éves) fiammal lesz fixen 75.400 havijövedelmünk, plusz amit meg tudok keresni fordítással, de ez mozgó összeg, 20 és 30 között szokott lenni. Van hónap, hogy kiesik.
A havi villanyom még négy hónapig közel 30 ezer, mert a télen a beteg férjem mellett rá kellett segíteni a villanyradiátorral, azt is törlesztem. Olyan 50 körül van a rezsi, utána a fiam BKV-bérlete, az ebédje, a kevés zsebpénze...
Igazán megkapok minden lehetséges hivatalos segítséget, de nagyon nehéz telünk lesz.
Vannak,akik tudnak így élni,én megbolondulnék:oo
Bár az ismerősöm is pánikbeteg lett,és jöttek az egészségügyi problémák.
Ráment a gyomrára az idegesség.
Akkor ezek szerint sok ilyen "életművész" van.
Amondó vagyok,hogy amíg meg nem ütik bokájukat,addig fogják űzni az "okoskodást".
Igen-ők is vettek egy kocsit,mert anélkül nem tudnak meglenni.
Szó szerint tarhálásból élnek.
Vagy 100 ezerrel lógnak idestova 6 éve,már nem reménykedem,hogy megkapom a pénzem.
Lehet,hogy ugyanarra gondolunk,mert a barátnőmék is BAR-osok,és a lakásuk is elúszott,az utolsó előtti pillanatban adták el,de ott is zűrök voltak a fizetéssel,:OO
Mindenkitől kölcsönkér,de soha nem adja vissza:o
Nem -egyszerűen nem tudják beosztani.
Rengeteg ilyen van.
Elég,ha csak az ország helyzetét nézzük-többet költünk,mint amennyi bejön:O Meg kellene tanulni takarékoskodni.
Engem anyám,nagyanyám tanított-,hogyan kell beosztani,félretenni,stb.Ha jönnek a váratlan kiadások,ne legyen padlón az ember.
Ne haragaudj, de én még nem hallottam, olyan idős embert,akinek az emlékeiben, úgy élne a gyermekkora,hogy átkozza magát, amiért hatan osztoztak egy pár cipőn.Nekem meg ne mondd, hogy nincs munkahely, mert az nem igaz.Az emberek x százaléka nem akar dolgozni, mert derogál nekik a 400 forintos órabér.Nemhogy legalább összetennék a kezüket.Élő példa:Italboltunk van, mindenféle ember megfordul nálunk, kezdve a hajléktalanokkal.Helyzet:Minek menjen el dolgozni, amikor kapja a nem is olyan rossz segélyt?Napi háromszori meleg ételt, ingyen gyógyszert(amit aztán a disco előtt adnak el a kiskorúaknak),ruhát, szállást kapnak.És fel vannak háborodva, hogyha 400 ft-os órabért ajánlanak nekik.És ezért egyre szegényebbek az emberek,mert az ehhez hasonló semmirekellőknek adják a pénzt.
Abban igazad van,hogy meg kell gondolni a gyerekvállalást, de ha erre várna az emberek nagyrésze,akkor kihalnánk rövid időn belül.Át kell értékelni a dolgokat, mert ennél nincs csodásabb dolog.És én nem mondanék le róla semmi pénzért.szó szerint.Mert ha a gyerekemről lenne szó,akkor hegyeket mozgatnék meg érte.
a többmillás autóról meg annyit, hogy csak nézz körbe.az nem számít megfontolásnak, hogy inkább 20évig törleszt egy autórészletet,minthogy családot alapítana...
De egyébként nem értem ezt egyáltalán. Nem tudják, hogy mennyit költhetnek?
Azt megértem, ahol az egyik fél munkanélküli, vagy egy nagyobb váratlan kiadás jön, és csúsznak a számlákkal, mert elhiszem, hogy nehéz. Vagy a megemelkedett lakáshitelek miatt.
De amikor két kereső (a filmben jólkereső pár voltak, igaz külföldön forgatták) ember ennyire nem tud gondolkozni. Számomra ez felfoghatatlan.
Rengeteg ilyen van,hajajjjj:OOO
Egyik barátnőmék állandóan többet költenek,mint amennyit keresnek.
Ha 800 jönne be,akkor másfél milla menne ki.
Nem tudnak bánni a pénzzel.
Ja,mellesleg pénzügyi tanácsadóként dolgozik.:oo
Jó,mi:DDDDDD
Délután láttam egy műsort a tévében. Egy házaspárt segített egy nő a tanácsaival, hogy a teljes eladósodást elkerüljék.
Számomra felfoghatatlan volt, hogy még azt sem tudták, hogy minden hónapban több mint a dupláját költik el annak, amit keresnek. És tényleg elcsodálkoztak rajta, meg azon is, hogy a hitelkártyákon mennyi tartozás van már.
Azért kicsit megnyugodtam. Mégsem vagyok reménytelen eset:)
Bizony sokaknak a duplájára nőtt a törlesztő részletük.
A férjem középső fiának 180 ezerre emelkedett a havi részlet.Lehet,azóta csökkent valamit,de nem sokat:o