Hogyan osztanál be 35ezer Forintot egy hónapra, 3 főre, kajára? (tudásbázis)
Már sehogy
☹️
Minden hónapban ezt teszem.Sőt,van hogy ennyi sem jut hármunkra.Már nagyon rutinos vagyok sajnos :(
Előre vettünk két zsák krumplit,húst ritkán eszünk,halat szinte soha,nem jut olyan luxusra,hogy jégkrém,csokik,stb.De nem halunk éhen,vhogy minden hónapban kisakkozzuk a köv. fizetésig.És nem is feltétlen 35e jut,van hogy csak 25e :S
Szerintem meg lehet oldani. Mi kb. 20-25 ezerből megoldjuk a kaját egy hónapra, igaz két felnőtt részére, gyerek nincs. Sok mindent tettünk el nyáron és ősszel és tojást nem kell vennünk, így az is nagy segítség. Nálunk a kisboltban mindig nagyon jó akciók vannak, pl. 200 Ft. egy kg kenyér már nagyon régóta és egy jó darabig ennyi is marad, narancs 1 kg 200 Ft. Házitejet kapunk 140 Ft-ért, továbbá járok termelői vásárokra, piacra, ott sokkal olcsóbban lehet vásárolni és sokkal jobb minőségben! Hidegen sajtolt étolaj 5 liter 2500 Ft, alma 1 kg 100 Ft, húsfélét is érdemes ott venni. Multiknál én pl. soha nem veszek húst, csak liszt, cukor, rizs, illetve a knorros és maggis alapok, ilyesmik. Tudom, nem étel, de rengeteget spórolok azon is, h. a mosószert, folyékony szappant, öblítőt, tusfürdőt, sampont magam készítem el, nem a boltit használjuk. Sok idő, gyakorlás, de bele jön az ember, s egy idő után már rááll a szemünk az akciósra, a gazdaságosabb kiszerelésekre.
Ha ennyit pénzt kell beosztani, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy csupa egészségtelen és unalmas étel kerülhet az asztalra.
Sajnos én tapasztalatból mondom meg lehet csinálni. DE nincs luxus benne.
Én rengeteg kalácsot sütök. Egy kiló liszt egy élesztő 4dl tej a tésztába. Kakaós vaníliás csigának szoktam meg csinálni. De kelt tésztába szoktam virslit is tenni mehet mellé mustárt is .
Kenyér helyett mert ugye arra még tenni kell valamit az meg már sokba van ..
A lényeg hogy csináld magad. Sokat spórolsz. Kalács pogácsa ezekkel lehet.
Én is a helyi pékségből szoktam venni féláron a "tegnapi"kenyeret,és bundáskenyérnek,"összecsukós"melegszendvicsnek(a fiam igy mondja néha:D),fokhagymás-piritósnak több mint tökéletes,meg amúgy is...Veszek néha száraz kiflit(8-10ft-ért lehet kapni a pékségnél...)és azt felkarikázom vékony szeletekre,sós-fűszeres olajjal vagy olvasztott fűszerezett margarinnal picit megbolonditom,és kályha tetején kiszáritom,igy krémlevesek mellé hihetetlenül finom ropogtatni való lesz belőle,és a fűszerekkel itt is lehet variálni:)
Zöldségesben mindig levadászom a leértékelt karfiolt amin alig van hiba(pl.krémlevesnek,tejfölös-zsemlemorzsás karfiol,majonézes karfiolkrém,stb,néha nagyon olcsón paprikát veszek ugyancsak akciósan(pl.lecsó).Az egészben csak az a hiba,hogy sokat kell szaladgálni amig találok akciós dolgokat,mert ugyebár nem tudok mindent egy helyen megvenni:)
Kivitelezhető,vagy nem,volt már hogy sokkal kevesebb mint 35 000 maradt nekünk(2 felnőtt,1 gyerek)kajára,miután kifizettünk mindent...és muszáj volt megoldani...Próbáltam olcsón beszerezni dolgokat(pl van hogy zöldségesben leárazzák a gombát ami már nem hófehér,és picit kezd"kinyilni",igy 700ft helyett 300-ért tudtam venni kilóját),sok főzeléket ettünk(általában olcsóbb virslit sütöttem mellé),krumplis dolgokat,tésztákat,laktató ételeket.A változatosságot a fűszerezéssel értem el(az mindig van itthon több mint 20 fűszer),ezért pl tészta mellé külömböző szószokat tudtam késziteni,ami ráadásul kedvencünk is lett és azóta is kérik:)Mindig vigyáztam hogy ne romoljon el kaja,csak annyit főzzek ami elfogy,vagy gondoskodtam a megfelelő tárolásról.
Azért múlt időben beszélek,mert ez éppen múlt hónapban volt,minden kiadás összejött....Most sincs sokkal több mint 35000 kajára,ugyanúgy kell beosztani most is,de ha csak 5000-el is több van mint múlt hónapban már az is valami...Voltunk már ennél jobb anyagi helyzetben,de most nem engedik a körülmények hogy én is dolgozzak(nincs ki oviba vigye-hozza a gyereket,szinte lehetetlen olyan munkahelyet találni ahol ez megoldható),igy egy fizetésből élünk.
Néha elegem van abból hogy folyton számitgatnom kell,"sakkozni" a pénzzel,de úgy vagyok vele hogy ha most képesek vagyunk feltalálni magunkat a nehéz helyzetben,akkor annál könnyebb lesz ha csak egy picit is jobb fele fordul az életünk,és talán jobban is tudjuk majd értékelni:)
Vagy olajos halkonzerv összetörve, szintén, és az sem olyan rettenetesen drága. Persze én nem szeretem, de a család az ízlésüknek megfelelően tud változtatni.
Kolbászból kolbászkrém, melegszendvicsnek, ha a sajtot a krémbe reszelik nem kell olyan sok belőle.
Mondjuk még a tojáson is lehet spórolni, amiből lehet kihagyni :S ( lángos, pizza, fánk, olajos kifli)
Az is olyan drága :(