Juhtúrós, tehéntúrós pogácsa recept
60 perc
152 kcal
0,5dl tej
3dkg élesztő
1teáskanál cukor
25dkg juhtúró
25dkg vaj
1kg liszt
1tk. só
2dl tejföl
2 tojássárgája
2 tojás a kenéshez
A Juhtúrós, tehéntúrós pogácsa elkészítési módja:
1. A tejet meglangyosítjuk,nem forraljuk,mert a túl forró folyadék elpusztítja az élesztőgombákat.Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk,belekeverjük a cukrot, és meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk (kb. 50C az optimális). 2. A túrót krumplinyomóval vagy villával áttörjük,apróbb darabokban hozzáadjuk a vajat és a lisztet,majd két nyitott tenyerünk között elmorzsoljuk.Olyan mozdulatokkal dolgozzunk,mint amikor a két tenyerünket dörzsöljük össze.Nem kell összegyúrni! A morzsalék közepébe fészeknyi mélyedést készítünk,beleöntjük a felfuttatott élesztőt,1 tk. sót,a tejfölt,a tojássárgáját,és egynemüvé gyúrjuk.Gyors mozdulatokkal cipóvá formázzuk,letakarjuk,és fülledt,langyos helyen kb. 1órát kelesztjük.Akkor jó,ha a tészta legalább a duplájára dagad,és szépen kiemelkedik a formából. 3. A nagy tepsit vékonyan kiolajozzuk.A tésztát lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk,kb. 2-2,5cm vékonyra kinyújtjuk.Nem túl nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,és a tepsibe rakosgatjuk.Ha nagy pogácsákat szaggatunk,nem emelkednek fel sütés közben.A pogácsák tetejét konyhai ollóval 3-4 helyen megcsipkedjük,lekenjük tojással,és meleg helyen még kb. 15percig pihentetjük. 4. A sütőt 170C-ra előmelegítjük,és a pogácsákat 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Természetesen tehéntúróval is készíthetjük,de akkor alaposabban sózzuk meg.Ha kevés benne a só,ízetlen lesz a pogácsa.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: pocoknyuszi, 2008. okt. 7. 10:00
A juhtúrós, tehéntúrós pogácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.