Ingatlan vásárlásánál van-e olyan ok, ami miatt az illetéket elengedik? (tudásbázis)
Elengedni csak akkor engedik el, ha a megélhetésedet veszélyezteti az illeték kifizetése. Ez azonban csak nagyon ritkán van, mert aki ingatlant vesz, annak számolni a kell az illetékkel is-ez a hivatalos álláspont.
Megélhetés veszélyeztetése: havi jövedelmetekből levonják a számlákkal igazolt kiadásokat és elosztják a családtagok számával. Ha ez a nyugdíjminimum alattra jön ki, akkor áll fenn, ha nem, akkor nem.
NAGYON fontos: írd be a kérvénybe a következő mondatot: kérem az illeték elengedését/mérséklését/részletfizetés engedélyezését a lehető leghosszabb időre kamat- és pótlékmentesen.
Ugyanis csak ebben az esetben nem számítanak késedelmi kamatot. De gondolom, ennyi eszed egyedül is van, nem akartalak megsérteni :-)
24 havi kamatmentes részletre minden további nélkül engedélyezni szokták.
szia,
mi beadtuk, hivatkozva anyagi okokra, aztán küldtek mindegyikünknek egy formanyomtatványt, azt kitöltöttük, mindent beleírtunk (kocsi hitel, fizetések, rezsi, stb.), minden papírt mellékeltünk, férjemnek adtak részletfizetést, nekem semmit.
A durva, hogy mivel nem hivatalosan fellebbeztünk, hanem csak méltányossági kérelmet adtam be a másfél év, amíg vártam a döntést, addig ketyegett a késedelmi kamat, szóval befizettem az illetéket és utána jött még egy évnyi késedelmi kamat.....
További ajánlott fórumok:
- Ha eladok egy lakást és nagyobb értékben vásárolok egy új építésű ingatlant 15 millió forintért, kell illetéket fizetnem vagy illetékmentes?
- Foglaló ingatlan vásárlásakor
- Jelzáloghitellel terhelt ingatlan vásárlása időigényesebb?
- Állami tulajdonú ingatlan vásárlása hogyan lehetséges?
- Általában mennyi idő alatt küldi ki a NAV az ingatlan vásárlása utáni illeték összegét?
- 15 milliós nyaraló vásárlása esetén mennyi illetéket kell fizetni?