Általában mennyi idő alatt küldi ki a NAV az ingatlan vásárlása utáni illeték összegét? (tudásbázis)
Tudna valaki segíteni? Lakásvásárlás után az illetékemet befizettem. A befizetésről határozatot, vagy bármilyen levelet, iratot nem kaptam. Esetleg az Ügyfélkapun keresztül lehet erről tájékozódni?
Köszönöm előre is!
egyedi ingatlanokhoz, pld lakóházakhoz kimennek, de általában elfogadják a szerződésbe irt összeget, ha nagyon nem lóg ki a lóláb.
Földekhez, erdőhöz nem, de általában 2-3 hónapra küldik a tulajdonjog bejegyzéstől ill. a helyszini értékbecsléstől számitva a fizetési meghagyást.( ebben szerepel az illeték összege )
Ez a Dél-Alföldi NAV illetékességi területére igaz.
( Csongrád, Bács, Békés m )
Nem mennek ki feltétlenül, lakásokhoz főleg nem, ill. akkor sem, ha a környék ingatlanaihoz képest átlagos a szerződési összeg.
Nekünk körülbelül 4-5 hónap alatt szabták ki legutóbb. Részletfizetést kezdeményeztünk ekkor, és ehhez képest azt meg is adták pár hónap múlva. 2 évet javasoltunk, annyiban is maradtunk.
Tökéletes!
Így kell ezt csinálni!
Ez az az adófajta, amelyre az esetek 99 %-ában megadják a részletfizetési kedvezményt. Csak oda kell figyelni, hogy minden hónapban időre be legyen fizetve.
Igen, kimennek, felmérik az állapotát és megnézik, milyen helyen van, mennyire központi rész stb. stb. és hogy az elkészült adás-vételiben szereplő ár összege kb. megfelel-e az általuk is becsült értékkel. Majd utána számolják, szabják ki az illetéket.
Valóban, van ahol szinte hetek alatt, máshol hónapok, esetleg évek is eltelnek.
További ajánlott fórumok:
- Foglaló ingatlan vásárlásakor
- Jelzáloghitellel terhelt ingatlan vásárlása időigényesebb?
- Állami tulajdonú ingatlan vásárlása hogyan lehetséges?
- 35 évet betöltöttem. Első ingatlan vásárlása esetén már semmilyen kedvezmény nem jár az illeték fizetésében?
- Ha az OTP elárverez egy ingatlant, akkor az az összeg általában fedezi a hitel összegét legalább?
- Banki értékbecslő mennyire “szigorú”, általában mennyire becsli alá az ingatlanokat?