Húsvéti töltött kalács recept
A Húsvéti töltött kalács hozzávalói:kb. 8 szelethez):
1-1,5 dl tej
2 dkg élesztő
40 dkg liszt
1 tojás
6 dkg sütőmargarin
4 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
A narancstöltelékhez:
1 nagy narancs
10 dkg cukor
A máktöltelékhez:
10 dkg darált mák
1-1 evőkanál mazsola és porcukor
1/2 citrom héja
1 dl tej
A diótöltelékhez:
10 dkg darált dió
1-1 evőkanál mazsola és porcukor
1/2 citrom héja
1 dl tej
A kenéshez: 1 tojás
A sütéshez:
4 tojás
2 evőkanál olaj
A Húsvéti töltött kalács elkészítési módja:
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, 1 mokkáskanál sóval elkeverjük, és a tojással, a fölfuttatott élesztővel, a puha margarinnal, a cukorral, a citromhéjjal ízesítve tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. Elkészítjük a töltelékeket. A narancsot jól megmossuk, majd vékonyan, csak a narancssárga héját – a belső, fehér bundáját érintetlenül hagyva – meghámozzuk, és a héjat egy olyan kicsi lábasba tesszük, amibe éppen csak belefér. Rászórjuk a cukrot, kevés vizet öntünk alá, és lefödve puhára főzzük. Kihűtjük. A narancshéjat lecsöpögtetjük, majd megdaráljuk, vagy egészen finomra vágjuk. A mákot a mazsolával, a porcukorral összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük, azután a tejjel leforrázzuk. A diótöltelékeket ugyanígy készítjük el. A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd meglisztezett deszkán egyenként hosszúkásra nyújtjuk. Mindegyik közepére egy csíkban tölteléket púpozunk (egy tésztára egyféle töltelék kerül). A tésztalapokat egyenként fölcsavarjuk, finoman megsodorjuk, és hármas fonással kalácscopfot formálunk belőle. Kivajazzuk a tortaformát , a kalácsot „beletekergetjük”, majd a tetejét fölvert tojással lekenjük. Langyos helyen 30 percet kelesztjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Sütés előtt a kalácsot tojással még egyszer tojással lekenjük. A formát vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Alufóliába csomagolunk 4 tojást, kívülről olajjal megkenjük, és a kalács tetejébe ültetjük. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Ezután a formát a még forró tésztáról leemeljük. Így a tészta nem „ázik el”. Amikor a kalács kihűlt, a fóliás tojás helyére hímes tojást illesztünk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 4b6a2525df, 2010. márc. 22. 06:25
A húsvéti töltött kalács elkészítési módja és hozzávalói.