Hol tanuljak tovább, ha cukrász szeretnék lenni? (tudásbázis)
Szia..
A cukrász szak nagyon jó lehetőség. Külföldön jobban megfizetik.
Én a Gundelt javasolnám sulinak, ott úgy megtanulod a szakmát, hogy piacképes leszel..
És a nyelvi képzésük is kiváló..
A szakács is jó ötlet.
Nem is lenne rossz, ha egy cukrasznak lennenek dietetikai ismeretei is...
A finomabbnal finomabb sutemenyek nem isten csapasai! Hozzatartozik egy orszag gasztrokulturajahoz.
Nagyjából egyetértek.
Nővérem dietetikus. Elsősorban kórházakban lehet elhelyezkedni vele. El lehet vele helyezkedni ott. (Az más kérdés, hogy nővérem családi okok miatt hagyta ott és azért mert nem is szerette.) Viszont a kórházban nem fizették agyon. Közalkalmazotti bértábla, mint olyan biztos, de nem sok fizetés.
Én se sok összefüggést látok a dietetikus és cukrász szakma kapcsán. Most még nem, de az is meglehet, hogy évek múltán ezt a témakört felkapják. (Hiszen vannak cukorbetegek, allergiások stb. Itt-ott a neten olvasni lehet már paleo sütikről is.)
Viszont én a helyedben inkább elvégeznék egy jobb cukrász sulit (versenyek, jó gyakorlati hely után kutatnék). Azután ha lesz mondjuk jóval később egy saját cukrászdád, akkor a diétás és "ilyen-olyan mentes" sütik készítéséhez szükséges ismereteket akár önképzéssel is megszerezheted. (Azt hogy a gyakorlatban mi válik be ízre, állagra hosszas kísérletezgetés eredménye lesz úgy is.) Vagy akár később is elvégezheted a dietetikus szakot. Akkor már úgy is jobban látod, hogy mennyire jön be a cukrász szakma.
Vendéglátós diplomának én sose láttam sok értelmét (pl. turisztika vendéglátás és hasonlók), ebből is egy kicsit és abból is egy kicsit tanulnak.
A dietetikus és a cukrász párosíts elég érdekes hangzik, még akkor is, ha utána mint cukrász egész életedben kizárólag diabetikus süteményeket készítenél.
Mert amúgy a diplomád szerint nagyon szorosan és szörszálhasogatóan véve magas ívből kéne kerülni azt amiket amúgy pőont készíteni szeretnél, hisz a dietetikus feleadata az egészséges táplálkozás kapcsolatos és egy süti nem tartozik így véve bele, hacsaknem diebetikus mint írtam, ami szerencsére kezd előtérbe kerülni, de jó ideig nem fogja maga mögés szorítani az igazi cukros dolgokat.
Ha cukrász szeretnél lenni, és tényleg ez az álmod, akkor egy igazán jó cukrászsulit érdemes elvégezni, ahogy előttem is javasolták és később ha szeretnél van még lehetőséged továbbtanulásra, de én inkább egy vendéglátással kapcsolatos diplomát pársítanék hozzá...
Sok szerencsét
Szia! Ha tényleg cukrász szeretnél lenni, akkor szerintem inkább érdemes lenne egy normálisabb cukrászsuliba menni, mellé meg felesleges az OKJ. Nekem amúgy sincs jó tapaszlatom OKJ téren, 2 van, de mintha nem is lenne, kenhetem a hajamra. Nem volt egyik sem olyan "ütős", hogy az hasznos legyen. Bár hozzáteszem, más területről vannak azok.
Egyetem... hát most 4-5 év és még annyira nem is érdekel, hát nem tudom, én nem mennék.
Zala megyében élek, és igazából ezzel is megkapom a cukrász szakmát. Meg mellette gyakorlatra fizetnek is, így lehetne meg a nyelvvizsgám.
Csak az ofőm nagyon erőlteti az egyetemet, mert elvileg jól tanulok.
De ha ezzel a cukrász-szakács képesítéssel lenne munkám, akkor egyértelmű.
Szia!
Szerintem te már el is döntötted ezt. :)
Ha cukrász szeretnél lenni, tényleg sokkal érdemesebb azt tanulnod. Sokkal hamarabb kerülnél bele a szakmába, több gyakorlatod is lenne mire odakerülsz. Ha elvégzed mellé a szakács tanfolyamot is, csak hasznodra válik, még több helyen tudsz elhelyezkedni ha esetleg nem találod meg azonnal álmaid munkáját.
Másrészt ennél a szakmánál szerintem egyáltalán nem elvárás a diploma. Csak elvenne egy csomó időt az életedből és lehet nem is vennéd hasznát.
Sok sikert! :)
Te tudod a szellemi es anyagi lehetosegeidet;
azt tanuld, csinald, amit szivesen barmikor...
van olyan kepesites, amelyiket kesobb is meg lehet szerezni... amugy miert nem megy "rangosabb" iskolaba, mint pl. a Dobos vagy a Gundel??
Sziasztok. idén érettségizek és nem tudom mi legyen...
Az tuti, hogy cukrász szeretnék lenni. Igazából két fő opció lenne:
1. Elvégzek egy rangosnak nem igazán mondható suliban egy 3 éves cukrász szakot. Mellé elmennék egy 1 éves szakács tanfolyamra.
2. Először egyetem, dietetikus. Aztán egy okj-s cukrász tanfolyam.
1. Igazából ez az első opció tetszik nekem leginkább. Mellette meglenne a nyelvvizsgám. A kérdésem ide az lenne, hogy érdemes-e még egy szakács okj-st is elvégeznem? Megéri-e, hogy van még egy cukrászhoz kapcsolódó szakmám? Vagy az nem lényeges...?
2. Egyrészt lehet, hogy nem kerülnék be. De itt a fő gond, az az, hogy nem hiszem/tudom, hogy egy egyéves okj-s cukrász képzéssel és egy dietetikus diplomával jobban járok-e mint cukrász, mert az tuti, hogy az szeretnék lenni. Másrészt olyat is hallani, hogy ekkor túlképzett lennék a cukrász szakmában és ezért nehezebb lenne munkát találnom.
Na mit gondoltok?
További ajánlott fórumok:
- Ha hotelban szeretnék dolgozni milyen területen tanuljak tovább? Melyik az a tantárgy, ami elengedhetetlen ehhez a szakmához?
- Kozmetikusnak vagy masszőrnek tanuljak tovább?
- Mi legyek? Minek tanuljak? Hol tanuljak tovább?
- Milyen szakon tanuljak tovább?
- A Gundelen kívül melyik iskolát ajánlanád, ha cukrász szeretnék lenni? (Nem csak Pesten...)
- Szeretek egyedül lenni, akár napokig, vagy tovább is....