Hogyan tanítanátok rajzolni 4 éves kislányt? (tudásbázis)
Miért kellene tanítani?
Engedni kell, hogy rajzoljon, megteremteni hozzá a feltételeket és magától menni fog.
A dícséret nagyon fontos.
Nekem van egy festőművész kollégám, aki azt mondta nekem, hogy 7-8 éves korig nem szabad irányítani a gyerek rajzolását, mert elnyomjuk az ösztönöset :-)
Kislányom másfél éves kora óta rajzol, azóta több aszfaltrajzversenyt nyert, de soha nem mondtam neki, hogy ezt a vonalat ne így vagy úgy rajzold.
Bármit készített, megdicsértem még ha nem is ismertem fel mi van a képen. Hatalmas kedvvel rajzolt/rajzol.
Szerintem nem gond, ha megmutatunk néhány fogást a gyereknek, amit begyakorolva sikere lehet a rajzolásban. A lánykám pl. lómániás, és kerestünk a könyvtárban rajzolós könyvet, és együtt tanultuk meg a paripa rajzolását. Sajnos a címére már nem emlékszem, de több ilyen kiadvány is létezik.
Ha a ceruzafogása is bizonytalan, akkor ajánlom előbb a nagyobb mozgások begyakorlását:
- gyúrmázás, bolti v kiégethető só-liszt gyúrma
-festés: nagy papírra tenyér, újjlenyomat; fenyősablont kivágsz, kifesti ecsettel, ujjaival színes pöttyöket készít rá.
- gyöngyfűzés: piritott v festett tésztából (csillag, pene, cső...), szívószáldarabkákból
Ezek mind fejlesztik a kézügyességét és sikerélményt adnak a gyereknek.
Miért kell TANÍTANI rajzolni? A rajz egy készség, van aki jobban, van, aki kevésbé szépen csinálja. Max. a rajzkészséget lehet fejleszteni.
Sok info itt: [link]
Lehet, hogy magamra maradok a véleményemmel, de szerintem nem szabad rajzolni tanízani a gyereket. Ugyanúgy, ahogy járni, beszélni sem tanítjuk, hanem megtanul magától. A rajzkészség nem olyan, mint az írás, hogy ne lehetne nélküle élni. Viszont nagyon fontos abból a szempontból, hogy szabadon kifejezheti vele az érzéseit, megjelenítheti a fantáziáit. Ha ebbe a spontán folyamatba beleszólunk, ne adj isten, megmutatjuk, hogy kell iovat, stb. rajzolni, elvesszük tőle ezeket az eszközöket. Én laikus vagyik, nem értek hozzá, de pszichiáterként gyakran kérem meg a betegeket, hogy rajzoljanak valamit "csak úgy", és azt tapasztalom, hogy az emberek többsége nem mer. Valószínúnek tartom, hogy azért, mert arra nevelték őket, hogy az a szép, ami hasonlít a fényképhez, vagy a tanító néniéhez.
A konkrét esetben én beszélnék a csoporttársakkal és az óvó nénivel, és sokat rajzolnék otthon a kicsivel, de semmiképp se mutatnám meg, hogy hogyan "kell".
Utánozni könnyű, alkotni nehéz!
Na és ha nincs rajz készsége?Majd jó lesz valami másban!
Próbálkozzatok a kifestőkkel!És EGYÜTT!!
Szia. Az én lánykám is 4 éves, nem egy Picasso, vegyes csoportba jár ő is, de nem piszkálják érte a gyerekek.
Szerintem az óvó nénitől kérj segítséget, hogy ne bántsák őt a többiek.
Mi egyébként a rajzolgatást a kis kezével kezdtük:
körberajzolta, majd "körmöket" rajzolt rá és kiszínezte őket.
Aztán különböző formákat rajzolt körbe és ő találta ki, hogy melyik forma pl. milyen állatka vagy tárgy legyen.
Így ő rajzolta, viszont mégsem lettek "csak girbe-gurba vonalak" ... :-)
Szerintem ebben a korban minden gyerek "egyformán" rajzol... azaz, nem nagyon.
Az én unokáim is vegyes csoportba járnak, de nem panaszkodtak, hogy leszólnák a rajzaikat.
Inkább az ovónővel kellene ezt megbeszélni. Ő szakmailag pontosan tudja, miben segíthet.
További ajánlott fórumok:
- Ölebből lakásba fiút vagy kislányt válasszak?
- Szerintetek mivel lehet büntetni egy 9 éves kislányt? Egyest hozott haza.
- Segítsetek!Egy kislányt a nagymamája eldob magától..Mi tudok tenni?
- Egy kezdőt, hogy tanítanátok meg számitógépet kezelni?
- Alsó osztályos gyerekeket hogy tanítanátok meg idegen nyelvre?
- Hogyan tanuljak meg rajzolni?