Hogyan készítitek a jó párolt rízst, úgy hogy ne ragadjon össze? (tudásbázis)
Mindig paraboled (héjában előgőzölt) rizst veszek, az nem ragad! A zacsira rá van írva, de látszik is rajta, sárgásak és kicsit üvegesek a szemek. Kicsit drágább, de sosem csalódtam benne. A kétszeres víz, nekem soknak bizonyult, kicsit kevesebb, mint 2xessel csinálom.
Lángelosztó vaslap kell alá...., takarékon főzni és a lángelosztó miatt mindenhol egyenletesen éri a láng és nem ég le. És nem ragadnak össze a szemek se.
Köszönöm, köszönöm! Virágokat az öltözőbe :)
Akkor én is a tutit írtam! Dicsérj már meg engem is...! :)
Pici zsíron, vagy olajon addig kavarom, míg a szemek szétválnak egyenként - én ugyanis megmosom mindíg a rizst, van aki nem - és utána kétszer annyi forrásban lévő vizet öntök rá, megsózom, vagy egy fél húsleveskockát teszek bele, 2-3 percig főzöm, majd befedem, és hagyom, hogy megduzzadjon.
Rozálka írta a tutit. A suliban is így tanítják!
Kevergetni nem szabad és nem a főzés, hanem a gőzben való duzzadás a fontos.
én közepes lángon csinálom,a cucokat fél időnél rakom bele,mikor fél kemény a rizsa
kivéve a kockát azt elejétől bele rakom,és petruskát
én le mosom,és nem hideggel,meleggel jó sokáig folyó víz alatt szűrőben!
veszem:
fél kg/cba rizs ,azt kevergetheted nem ragad össze :DD
metros rizs: előre párolva gyönyörű tiszta azt mosni sem kel!
megpirítom sós olajos cucban, és... hagyom össze ragadjon kicsit aztán felengedem vízzel
adok hozzá egy kocka olvialolajos bazsalikomos kockát,petruskát frisset,és fokhagymakrémet egy teáskanálnyit!
:DD isteni finiiii! ezt vagy kukorica +borsó kíséri vagy csak egyik:)
Olajon megpirítom, majd kétszer annyi vízzel öntöm fel mint amennyi a rizs, 1-2 főzés után lekapcsolom teljesen és fedő alatt megpárolom.
sózni szoktam vagy kicsi delikáttal hogy legyen színe.
Nézz bele a receptjeimbe:)
A rizst olajon fehéredésig pirítom.Kétszeres mennyiségű vizzel felöntöm, sózom, majd ha újra felforrt, lefedem és kis lángra állított sütőbe teszem. Ott nem kell se kevergeni, se figyelgetni, fél óra alatt biztosan kész.
az is ad még neki egy jó kis ízt, ha előtte fokhagymát nyomoval teszel az olajba és a lent leírtak alapján megpárolod
Így készítem:
Olajon megpirítom a rizst és a rizsmennyiségnek a duplája forró vízzel felöntöm.Ízesítem sóva,borssal és gyömbérrel.Fedő alatt 5 percig főzöm majd elzárom a gázt és egy konyharuhát teszek a fedőre.
Csak a tálalásnál veszem le.
Kevés olajon piritok egy diónyi hagymát,ebbe öntöm a csésze megmosott,jól lecsepegtetett rizs. Üvegesedésig kevergetem beleforgatok egy csomó apróra vágott petrezselymet. Ezzel is piritom egy picit.éMajd felöntöm két csésze forró vizzel. Sózom,borsozom,kevés szójamártást is adok hozzá + egy kávéskanál delikátot. Fedővel lefedem. 3-5 percig forralom. Majd lekapcsolom a tüzhelyet.10 perc mulva kész.
Pontosan kétszer annyi vizet öntök rá, mint amennyi a rizs. Mikor már majdnem teljesen elfőtt a víz, lezárom, és a maradék gőzben megdagadnak a szemek. Ja, és főzés közben nem keverem meg (olyat is láttam már). Van, hogy megpergelem kicsit előtte a rizst olajon, de nem feltétlenül. Ezzel a módszerrel még sosem ragadt össze a rizs.
Szintén oajon pírítom majd a másfélszeres vízet hozzáadok és megkeverem majd hagyom elfőni a vizet födő alatt és bebugyolálom jó l takaróba reggel megszoktam csinálni és délben még meleg,egész de nincs rá gondom(anyóstól tanultam:))
Ki s olajon megpirítom előtte
kicsit megpirítom előtte minimális olajon, és nem sok vízbe teszem fel,hanem folyamatosan felöntögetem...
Hogyan készítitek a jó párolt rízst, úgy hogy ne ragadjon össze?
További ajánlott fórumok: