Vegetáriánusok! Ti miket esztek, hogy készítitek el az ételeket, hogy ne legyen unalmas? (beszélgetés)
Boldog Karácsonyt !
De cuki ez a cica !!! :)
Unalmas??Sokkal színesebb finomabb változatosabb amióta nem eszek húst.
Régen nem is ismertem a csicseriborsót vörös lencsét,kölest,hajdinát,avokádót,sorolhatnám még.
Különleges ételek fűszerezés sokasága lehetséges...
tócsni, párolt rántott karfiol, vagy bármilyen alkalmas zöldségből,
fritatta
madártej császármorzsa túrógombóc
hamis pacal /gombából /
ha mégis van hus a kajába, keveset tegyél bele, zöldség többlet legyen
gyerekkoromban és most is heti 2-3 alkalommal van/volt hús, amikor a fiunk kamasz volt, akkor ő egy kicsit több húst evett
Nem vagyok vegetáriánus. Hetente kétszer tartok húsmentes napot!
Amiket mi ilyenkor eszünk:
-resztelt máj, rizs, saláta
-tojásos paprika
-lecsó
-túrós tészta (vagy mákos, diós, grízes)
-hamisgulyás
-rántott sajt, rizs
-zöldborsó főzelék tükörtojással
-túrógombóc (cukros tejföllel vagy sárgabaracklekvárt összekeversz egy kis tejszínhabbal és azt teszel rá)
Könnyebb vacsorák, reggelik: fonott kalács vajjal, kakaóval, bundás kenyér (tejföllel, reszelt sajttal)
fokhagymás pirítós, ràntotta (uborkával, retekkel)
Egyelőre ennyi. Nemrég vezettem be nálunk ezt a heti kettő húsmentest. Imádjuk a húst de néha soknak érzem. Volt itthon fanyalgás, de nem érdekel! Az ő érdeke is. ;)
Azért, régen vidéken jobban csak hétvégén ettek húst. Akkor vágtak baromfit, nyulat, vagy vettek elő a zsírban tartott sült húsból az ebédhez való mennyiséget.
Hétköznap meg inkább húsmentes ételek voltak, mint a lebbencsleves, krumplileves, paradicsomleves, a hústalan paprikás krumpli, túrós v. krumplis v. káposztás tészta, gombóc, derelye, fánk, bukta, darás tészta, pogácsa, a főzelékek sült v. főtt tojással, vagy éppen a cicege.
Nem is egészséges az a "húst-hússal" étkezés szinte minden nap. Érdemes a zöldségek és a gyümölcsök arányát megnövelni, a húsokat meg lecsökkenteni a mindennapi étkezésben.
Szinte mindent el lehet készíteni husi nélkül.
Zöldségeket kirántani, fasírtot kreálni belőlük. Isteni finomak. Én csomó tésztaételből kihagyom a húst, tofuval helyettesítem. Ott van még a thai konyha, rengeteg húsmentes ételt találhatsz a neten közöttük.
Esetenként én is ráunok a húsra, olyankor jönnek a zöldségek és a tészta ételek.
- Szinte minden zöldséget lehet rántani. Egy kicsit lobogó sós vizben megfuttatni, majd akár hagyományos panírban, akár az "ahány tojás, annyi ek.liszt" masszába forgatva. Előtte lisztbe, hogy a massza rátapadjon.
Ilyen zöldségek: kelkáposzta, karfiol, tökfélék, de csináltam már rántott krumplit is, + rántott (félbe vágott) főtt tojást is. :))
- Fasírozottat nem csak zöldségből, de főtt krumpliból, kölesből, rizsből is, csak előtte főzd ezeket puhára, utána már, mintha ez lenne a darált hús...
Mindent el lehet készíteni zöldséggel, amit hússal. Csak a húst zöldséggel helyettesíted. Pl milánói gombával és babbal, vagy karfiolos hortobágyi palacsinta.
De a facebookon vannak jó kis vegán receptoldalak, én onnan szoktam ötleteket gyűjteni. Nagyon extra kaják vannak.
További ajánlott fórumok:
- Miért támadják azokat a szülőket, akik vegetáriánus módon étkeztetik a gyermekeiket?
- Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel
- Lehetek így valaha is vegetáriánus?
- Tenyleg divat lett a vegetarianizmus? Te miert lettel vegetarianus?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Mi a véleményed azokról a vegetáriánusokról, akik leállatkínzózzák a húst evőket?