Hogyan kell tésztát dagasztani? (tudásbázis)
Ha szalagos (farsangi) fánkot akarsz sütni, akkor:
- a forró olajba a lisztes felével felfele kell tenni,
- amikor a lábas (akármi) "megtelt", fedővel kell letakarni, és a lángot takarékra tenni,
- amikor már "piros" az alja, akkor gyorsan megforgatni, és nagylángon készre sütni.
Tudom, hogy egyszerűbb elkészíteni, mint leírni.
Amúgy az eredeti kérdés alapján:
- a kelt tésztát legjobb ököllel dagasztani, és akkor jó amikor a tészta elválik a kezedtől,
- a fánk tésztát fakanállal kell "levegősre" felverni, azt is úgy, hogy "ne tudja kipacskolja"
Hogyhogy hogy kell? Pl fánk vagy pizzatészta??
Teszel bele élesztőt melyt előtte langyos folyadéba teszel,meggyúrod a tésztát és langyos helyre teszed. Szépen megkel magától.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítségét!
Végül nem elmaradt a fánksütés, de ami késik nem múlik, úgyhogy remélhetőleg kamatoztatni fogom az leírtakat.:)
Még egyszer köszii!
Igen, hasonlora. De ott a receptet nem talaltam.
Itt hoxan van par recept.
50 dkg liszt
1 tojás
4 evőkanál olvasztott vaj
1 kockaélesztő
2-2,5 dl langyos tej
2 ek. Cukor, csipet só
Ez jo szerinted?
Ez mar igy maga a fank recept, igaz?
Jajj, olyan bena vagyok..szoktam sutni, de kelt tesztat meg soha nem csinaltam.
Beleöntöd a tálba a lisztet.Felfuttatod az élesztőt.Csinálsz egy kis mélyedést a lisztbe és beleöntöd.Pici só.2 tojást üss bele.egy evőkanál cukor is kell.
Fogj egy fakanalat és kavard össze.Lágy legyen a tészta.
A kavarást úgy csináld,hogy húzd fel a tésztát.Így lesz jó levegős:)
Sikerülni fog!
Gondolom az összekeveréssel van a baja:
Lisztbe bele a felfuttatott élesztő, többi hozzávaló (se a tej, se a víz ne legyen hideg amit még hozzáöntesz, inkább picit langyos). A kezeddel dolgozd össze. Nem egy nagy ördöngősség, nekem még soha nem sikerült elrontanom:) Dagasztó mozdulatokkal pár perc alatt megvan, amikor elválik az edény falától és kis szálakat látsz benne, akkor rakhatod meleg helyre kelni.
Jajj, nagyon gyorsan meg kene tudnom...fankot kell sutnom, es rettegek a dagasztastol. Segitsetek!
...bocsi, nincs ekezetem
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell piskótatésztát csinálni?
- A lasagnéhez elő kell főzni a tésztát?
- Tud valaki jó lángos receptet. Amit nem kell dagasztani?
- Lebbencsleveshez hogyan kell a tésztát pirítani?
- Hogyan kell a grízes tésztát jól elkészíteni? Hogy ne legyen ragacsos a gríz?
- Kakaóscsiga receptet szeretnék kérni, aminek a tésztáját kenyérsütöben kell dagasztani és keleszteni...tud valaki ilyet?