Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell tésztát dagasztani? fórum

Hogyan kell tésztát dagasztani? (tudásbázis)


23. e28ddc7c9b (válaszként erre: 21. - Nezike)
2009. márc. 6. 21:07

Ha szalagos (farsangi) fánkot akarsz sütni, akkor:

- a forró olajba a lisztes felével felfele kell tenni,

- amikor a lábas (akármi) "megtelt", fedővel kell letakarni, és a lángot takarékra tenni,

- amikor már "piros" az alja, akkor gyorsan megforgatni, és nagylángon készre sütni.

Tudom, hogy egyszerűbb elkészíteni, mint leírni.


Amúgy az eredeti kérdés alapján:

- a kelt tésztát legjobb ököllel dagasztani, és akkor jó amikor a tészta elválik a kezedtől,

- a fánk tésztát fakanállal kell "levegősre" felverni, azt is úgy, hogy "ne tudja kipacskolja"

2009. márc. 6. 20:33

Hogyhogy hogy kell? Pl fánk vagy pizzatészta??

Teszel bele élesztőt melyt előtte langyos folyadéba teszel,meggyúrod a tésztát és langyos helyre teszed. Szépen megkel magától.

21. nezike
2009. márc. 6. 19:46
Én nem is dagasztásnál, hanem a sütésnél rontom el a fánkot, kicsit nem olyan, mint a képeken.Van valami titka?
2009. márc. 6. 19:29

Köszönöm szépen mindenkinek a segítségét!

Végül nem elmaradt a fánksütés, de ami késik nem múlik, úgyhogy remélhetőleg kamatoztatni fogom az leírtakat.:)

Még egyszer köszii!

2009. márc. 5. 15:46
Amugy az is jonak tunik amit te beirtal.Ugyanugy keszitheted,mint ezt amit megadtam.Ne izgulj,pofonegyszeru,nem lehet elrontani.
2009. márc. 5. 15:44

Igen,az csak a fenykepalbumom.Beirom neked a recit,jol bevalt.

Itt a fank:

[link]

2009. márc. 5. 15:40

Igen, hasonlora. De ott a receptet nem talaltam.

Itt hoxan van par recept.


50 dkg liszt

1 tojás

4 evőkanál olvasztott vaj

1 kockaélesztő

2-2,5 dl langyos tej

2 ek. Cukor, csipet só



Ez jo szerinted?

2009. márc. 5. 15:38

esetleg ilyesmire gondoltal?En mindig ezt sutom.


[link]

15. feher tulipan (válaszként erre: 14. - Virág3)
2009. márc. 5. 15:36
Nem eppen.van recepted?Attol is fugg milyen fankot szeretnel sutni!
14. Virág3 (válaszként erre: 13. - Winny)
2009. márc. 5. 15:35

Ez mar igy maga a fank recept, igaz?


Jajj, olyan bena vagyok..szoktam sutni, de kelt tesztat meg soha nem csinaltam.

13. winny (válaszként erre: 3. - Virág3)
2009. márc. 5. 15:33

Beleöntöd a tálba a lisztet.Felfuttatod az élesztőt.Csinálsz egy kis mélyedést a lisztbe és beleöntöd.Pici só.2 tojást üss bele.egy evőkanál cukor is kell.

Fogj egy fakanalat és kavard össze.Lágy legyen a tészta.

A kavarást úgy csináld,hogy húzd fel a tésztát.Így lesz jó levegős:)

Sikerülni fog!

12. feher tulipan (válaszként erre: 10. - Virág3)
2009. márc. 5. 15:29
A dagasztomozdulat semi specialis mozdulat,gyurod a tesztat amig osszeall.
2009. márc. 5. 15:29
Szia!kezzel ugy dagasztasz tesztat,hogy felfuttatod az elesztot cukros tejben,utana hozza a tobbihez es dagasztod min. 5 percig,ha tovabb nem birja a kezed.Lenyegeben gyurod a tesztat,amig szepen osszeall es sima lesz,nem rucskos.Utana fontos,hogy hagyod jo duplajara kelni aztan szaggatod afankokat,azokat is pihenteted,keleszted kicsit.
2009. márc. 5. 15:28
Koszonom. Igen ezzel az osszedolgozassal van a problema. Dagaszto mozdulat? Hat valahigy csak menni fog...remelem.
9. Marjann (válaszként erre: 7. - 2577cdcc12)
2009. márc. 5. 15:26
Szerintem kézzel könnyebb...én soha nem használtam még mást :D
8. Marjann (válaszként erre: 5. - 2577cdcc12)
2009. márc. 5. 15:25

Gondolom az összekeveréssel van a baja:

Lisztbe bele a felfuttatott élesztő, többi hozzávaló (se a tej, se a víz ne legyen hideg amit még hozzáöntesz, inkább picit langyos). A kezeddel dolgozd össze. Nem egy nagy ördöngősség, nekem még soha nem sikerült elrontanom:) Dagasztó mozdulatokkal pár perc alatt megvan, amikor elválik az edény falától és kis szálakat látsz benne, akkor rakhatod meleg helyre kelni.

7. 2577cdcc12 (válaszként erre: 4. - Virág3)
2009. márc. 5. 15:25
Akkor marad a fakanál. Elvileg addig kell csinálni, míg hólyagos nem lesz, de én soha nem szoktam addig. Szerintem nagyjából keverd össze, aztán a konyhapulton gyúrd tovább.
6. SF
2009. márc. 5. 15:24
Addig kell dögönyözni, amíg minden részén ugyanolyan színűnek látszik, aztán hagyni kell kelni (ha élesztős).
5. 2577cdcc12 (válaszként erre: 3. - Virág3)
2009. márc. 5. 15:23
De mi a kérdés? Élesztőt felfuttatod a tejbe, összekevered a hozzávalókat, állni hagyod, és kisütöd. Nincs benne semmi ördöngősség...
4. Virág3 (válaszként erre: 2. - 2577cdcc12)
2009. márc. 5. 15:23
Sajnos nincs gepem. Ugyhogy kezzel kene megoldanom.
2009. márc. 5. 15:22

Jajj, nagyon gyorsan meg kene tudnom...fankot kell sutnom, es rettegek a dagasztastol. Segitsetek!


...bocsi, nincs ekezetem

2009. márc. 5. 15:21
Én nem igazán értem a kérdést, de én géppel szoktam, aminek van dagasztófeje...
2009. márc. 5. 15:20
Hogyan kell tesztat dagasztani?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook