Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell szilvát aszalni házilag? fórum

Hogyan kell szilvát aszalni házilag? (tudásbázis)


2015. márc. 27. 11:47
napra kell kitenni mig meg nem szarad.
2014. szept. 13. 15:36
Azt olvastam, hogy mielőtt tárolni kezdenénk az aszalt szilvát pár napig még kicsit levegőztetni kell. Az lenne a kérdésem, hogy a szikkadás alatt mit lehet kezdeni a rengeteg muslincával? Már megpróbáltam szex-feromon csapdát, de inkább a szilvát lepik egyfolytában. Tiszta fehér abrosszal is letakartam, de az alá is bemennek, vagy ott kelnek ki.
2010. aug. 24. 20:43
Egyszerű, egy tepsibe be helyed és szépen nyitott ajtó mellett addig sütöd mig a szemek meg öregszenek, ráncosak lesznek! Mi rengeteget csinálunk, sok a szilvánk, és otthoniak szeretik! Nem kell ide aszaló gép.
2010. aug. 24. 20:38

Az aszalás az egyik legrégebbi tartósítási módszer. Lényege a lassú szárítás, melynek során a gyümölcs víztartalma 80 százalékról 20 százalék alá csökken. Ennél a nedvességtartalomnál a romlást okozó mikroorganizmusok életképtelenné válnak, ezért az aszalt gyümölcs tartósítószer nélkül is eláll. Koncentrált természetes gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően pedig az édesszájúak egészséges csemegéje. Azért is egészséges, mert az eredeti gyümölcs beltartalma az aszalás során nem vagy alig csökken. Az aszalás nem ördöngösség, mielőtt azonban nekikezdesz, ismerd meg az alapvető tudnivalókat.


Hol és hogyan?


Napon – Legegyszerűbb módszer, ha az aszalásra szánt gyümölcsöt kihelyezed kerted vagy erkélyed napos részére. Válassz egy pormentes, ám szellős helyet, ahová egy alacsony peremű kosárban szétterítve ki tudod helyezni a gyümölcsöket. Tartsd az aszalnivalót legalább egy hétig a tűző napon. Naponta legalább egyszer forgasd át a gyümölcsöket, ilyenkor ellenőrizd a száradás állapotát is. Akkor vedd be az aszalmányt a napról, ha a gyümölcs még puha, ujjal könnyen összenyomható, de nyomásra nem cseppen ki belőle lé.


Tipp: Ha időközben elromlik az idő, és nem süt a nap, az aszalást sütőben is befejezheted.


Sütőben – Kert, erkély, illetve napsütés híján sütőben is próbálkozhatsz aszalással, ekkor a következőkre figyelj.

Rácsot használj, ne tepsit, hogy a levegő mindenhol jól körüljárja a gyümölcsöt. Állítsd a sütőt a legalacsonyabb fokozatra (55-65 C fok), és résnyire hagyd nyitva az ajtaját – a folyamatos légcsere elengedhetetlenül fontos a sikerhez. Naponta óvatosan forgasd meg a gyümölcsöket. (Ha mégis tepsit használsz, napi háromszor kell átforgatnod őket.) Ha egymás fölött több rácson aszalsz, időnként a sorrendjüket is változtasd meg. Így lesz egyenletes a száradás.


Aszalógéppel – A melegítés és levegőáramoltatás elvén működő háztartási aszalók nagy előnye, hogy időjárástól függetlenek, és kevesebb energiát fogyasztanak, mint a gyümölcsök víztelenítésére használt, nyitott ajtajú sütő. A jobb készülékek a tálcák folytonos mozgatása nélkül is egyenletesen, s éppen a terményhez illő hőmérsékleten szárítanak. Az üzletekben a jó minőségű asztali aszalógépek ára 8-9000 forintnál kezdődik.


Fortélyok

Az aszalást nem szabad összetéveszteni a szárítással. Az utóbbi rövidebb, az előbbi hosszabb folyamat. A gyümölcs víztartalmát fokozatosan, lassan kell csökkenteni, különben elveszíti értékes tápanyagait, és a felszínén kemény, rágós kéreg képződik.

Szép és jó aszalványt csak egészséges, érett gyümölcsből lehet készíteni.

A gyümölcsöket a kosárban vagy a rácson egy rétegben helyezd el, és ügyelj arra, hogy ne érjenek egymáshoz.

Nagyjából azonos méretű gyümölcsöket aszalj egy időben, különben mire a nagyobbak is elkészülnek, a kisebbek túl szárazak, rágósak lesznek.

Az aszalás többnapos program, de nyugodtan megszakítható, és később folytatható.

Az aszalás alacsony hőmérsékleten, 55-60 fokon kezdődjék, később ezt kell 75-80 fokra emelni. Ha gázsütőd van, érdemes sütőhőmérőt beszerezned.

A szikkasztást addig folytasd, amíg az aszalmány még rugalmas, de összenyomva már nem serken belőle nedvesség. A túlszárított gyümölcs azt a képességét is elveszíti, hogy a felhasználás előtti áztatáskor folyadékot vegyen fel.

Átforgatáskor ügyelj arra, hogy a gyümölcsök héja ne sérüljön, különben a nyíláson cukros lé távozhat, s emiatt az aszalmány nem lesz elég édes a végén.

Az aszalt gyümölcsöt, hogy ne fülledjen be, és ne penészedjen, laza szövésű, tiszta vászonzacskóban, hűvös helyen felakasztva tárold.

A hazai szőlőket nem lehet aszalásra használni, nem érdemes kísérletezni a mazsola készítésével!

6. 2104cc91e8 (válaszként erre: 2. - 52fd553855)
2010. aug. 24. 20:34
Azért, hogy ne száradjon rá a magra, ki kellene magozni aszalás előtt :))
2010. aug. 24. 20:27
Lehet venni gyümölcsaszaló gépet.
2010. aug. 24. 20:20

Szerintem a googleba,ird be a szilva aszalast,es

megkapod a valaszt.

2010. aug. 24. 20:14

Nagypapámmal anno először sütőben kicsit megszottyaztottuk, majd utána egy száraz, de jól szellőző helyen tovább aszaltuk, néha-néha kitettük a napra is (de csak a déli órákban), és minden nap átforgattuk párszor, hogy véletlenül se penészedjen a szilva egyik oldala sem... de ez nagyon régen volt, gyerekként (élveztem!)


biztos ettől van kevésbé macerás módja is

2010. aug. 24. 20:12
Olyat szeretnék késziteni ami puha marad és nem szárad rá a a magra.
2010. aug. 24. 20:11
HOGYAN KELL SZILVÁT ASZALNI HÁZILAG?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook