Hogyan kell elkészíteni a szelíd gesztenyét? (tudásbázis)
Én keresztben bevagdosom, sütőedénybe teszem, alá öntök egy kis vizet és megsütöm.
Enni imádom.
Vagdosni utálom.
Pucolni sem szeretm.
Ááá, multinál én sem gyümit, sem zöldséget nem veszek, hihetetlen silány minőségű ott.
Általában a zöldségesnél jó a gesztenye, mondjuk így is van 1-2 szem benne, ami belülről penészes, de ezt ugye nem látom kivülről.
De meg szoktam szagolni... a dohszag úgy is érződik.
Ok, köszi :) Kipróbálom :D
(jó, hogy ma voltam zöldségesnél, és elfelejtettem venni :DDD)
Bocs,de magamnak válaszoltam.
14. pont Szundának szól.
A vastag héjától főzés előtt, nyersen tisztísd meg.
A belső héjától, mé forrón pucold le. Egy kis hegyesd kés segítségedre lehet.
Egyébként magamnak, anno sütöttem. A tepsi aljára vastagon konyhasót öntöttem, és bevagdosva megsütöttem.
Nem emlékszem, hogy akkor bajlódtam volna a pucolással..
Én a minap főztem a 7 hónapos kislányomnak. Vízbe raktam egy kis időre, hogy kissé megpuhuljon a héja, majd kivettem, és bevagdosva feltettem vízbe főni.
Viszont a pucolás nekem egy rémálom volt, a belső héja egyszerűen nem akart lejönni, körömmel kapargattam.
Rajtahagyni sem akartam, mert megkóstoltam, és keserű volt.
Szóval kb 20 szem pucolása nekem 3/4 óra volt :((
de a babám imádta, és ez a lényeg :)
Ha tud vki vmiyen hámozási technikát, ne fogja vissza magát :)
Előző javít!
Főzve!!! :(((
Sütve, az előbbiek szerint.
Főzme. Megtísztítod a vastag hajától, majd vaniliás kicsit cukros vízben puhára főzöd, ne főzd szét!
Még forrón megtísztítod a rajta maradt vékony belső hártya szerüségtől (nem tudom, hogy hívják).
Fogyaszthatod így melegen, vagy készíthetsz beőlle pürét, reszeléket...
Nálunk a technika a következő:
a gesztenyét bevagdaljuk X alakban, vízbe áztatjuk egy rövid időre, leöntjük a vizet és a nagyon forró kazáncsőre helyezve időnként rázogatva (vaslappal leborított vasfazékban) megsütjük. Mikor szép piros, akkor lehet pucolni és enni. ISTENI FINOM!
Lehet fazekban fözve,de legfinomabb sütve.ha sütöben sütöd,elötte minden egyes darabot be kell vagdosni,nem melyen, csak a hejat.Ha nem teszed,"felrobban" a benne keletkezett göztöl!Erdemes a sütö aljara egy edenyben vizet elhelyezni,hogy a gözben könnyebben puhuljon.Nem kell neki sok idö.
A fött gesztenyeböl en szoktam gesztenyemasszat kesziteni.Le is lehet fagyasztani.
További ajánlott fórumok:
- Hogy kell elkészíteni a resztelt májat, hogy puha maradjon?!
- A paraj finom? Hogyan kell elkészíteni, ti hogy szoktátok?
- Honnan tudnék ötleteket találni gesztenyefigurák elkészítéséhez?
- Tudja valaki, hogyan kell a sült gesztenyét elkészíteni úgy, hogy az a belső szőrös burok is lejöjjön róla?
- Hol lehet pontosan Nagymaros környékén szelídgesztenyét szedni? Illetve ott nem magántulajdonúak a gesztenyefák?
- Ki tudja megmondani hogy kb mennyibe kerül a zöldségesnél a szelídgesztenye kilója?