Hogyan és mivel pácoljunk húsokat? (tudásbázis)
A sertéshúsokhoz nagyon finom a két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál méz, fél citrom leve, frissen őrölt bors, pici fokhagyma, gyömbér. A húsokat minimum néhány óráig kell a pácban hagyni, de a legjobb, ha egész éjszaka vagy egy-két nap a hűtőben „úszkál” a finom fűszeres páclében.
A zöldségeket elég fél órával a sütés előtt bekenni a páccal (általában olívaolaj, citromlé, fokhagyma, méz, ízesített ecetek, bors keverékével). A zöldfűszerek a grillen megégnek, ezek inkább a sülés után, esetleg a sütés utolsó néhány másodpercében szórjuk a zöldségre. Bekenhetjük a zöldségeket sütés közben vajjal, csak vigyázzunk, a lecsöpögő vaj könnyen megég.
Citromos fokhagymás pác
Hozzávalók:
fél bögre olívaolaj, 2 citrom reszelt leve és reszelt héja, frissen őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma
Mustáros grillpác
Hozzávalók:
5 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál mustár, őrölt bors
Afrikai fűszerkabát
Hozzávalók:
* 2 teáskanál fahéj
* 2 teáskanál szegfűbors
* 2 teáskanál őrölt koriandermag
* 1 teáskanál Cayenne-bors
* bors
* olívaolaj
Ideális bárányhoz és sertéshez. Az olajjal enyhén kend be a hússzeleteket, majd szórd be a fűszerkeverékkel. Nem kell sokáig állni hagyni, akár rögtön ki is sütheted őket.
A grillnél az egyik legfontosabb dolog a pácolás. Manapság már kitűnő minőségű páckeverékeket lehet beszerezni, amiket csak olajjal összekeverünk, és máris rákenhetjük a húsokra. Persze mindenki készíthet magának saját ízlése szerinti fűszerkeveréket.
Én előszeretettel használok mustármagot, nagy szemű sót, durvára őrölt borskeveréket, fokhagymát, de szárnyasoknál akár kakukkfüvet, egész koriándermagot is.
A halakat szeretem egy kis szárított, reszelt citromhéjjal megbolondítani. Ha valaki kedveli, akkor a sertéseknél használhat kevés őrölt köményt is.
2doboz tejfol
par fokhagyma cikk
4citrom leve kb
fekete bors
kis olaj
es vegyes fuszer
alni hagyom legalabb 2orat es utanna sutjuk.
2 kanal mustar, 2 kanal szojaszosz, 2 kanal olaj
utana lisztbe forgatom, es kisutom
Nálam a fokhagymás tejpác a nyerő.
Az arány: fél liter tejhez fél fej nagyobb darabokra vágott fokhagyma.
Sózni a pácot én sem szoktam.
Én-pác:
mustár
feketebors
köménymag
kakukkfű összetörve
bazsalikom szintén
fokhagyma apróra vágva.
A szétvert hússzeleteket alul-fölül bekenem, aztán belerakom agy műanyag dobozba, jól összepaszírozom, hogy ellepje a lé, fólia, hűtő, akár 24 órát is állhat.
Másnap sózom, sütés előtt.
Köret: rizs.
Cigánypecsenye páclé:
1/2 dl olaj
1/2 dl vörösbor
1 kávéskanál fokhagymás pácfűszer
1 kávéskanál őrölt rozmaring
1 kávéskanál majoránna
1 kávéskanál őrölt vegyes bors
A pácléhozzávalókat összekeverjük. A hússzeleteket egyenként bekenjük a páclével, és tálba rakjuk. Betesszük a hűtőbe, és másnapig érleljük.
..találtam egy pár receptet, hátha jól jön még rajtam kivül valakinel...
Grillezzünk a szabadban III. Fűszerek, pácok, mártások
Az igazán ízletes ételek titka a fűszerezésben rejlik. Az alábbi összeállítás segítségével különleges pácokat, mártásokat készíthetsz. A grillsütés napján pedig már nincs más dolgod, mint kisütni az előző nap előkészített húsokat, zöldségeket.
A házilag összeállított keverékek alapanyagai: cukor, só, bors és valamilyen egyéb fűszer. Felhasználása: közvetlenül sütés előtt szórjuk a ételre, vagy folyadékkal (olaj, ecet) hígítva pácként használjuk.
A házilag összeállított keverékek alapanyagai: cukor, só, bors és valamilyen egyéb fűszer. Felhasználása: közvetlenül sütés előtt szórjuk a ételre, vagy folyadékkal (olaj, ecet) hígítva pácként használjuk.
Barbecue-fűszerkeverék
Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál (durva szemcséjű), só, 1 evőkanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál cayenne-i bors, 1 kávéskanál édes (vagy erős) pirospaprika, 2 kávéskanál fokhagymapor, 2 kávéskanál vöröshagymapor
Elkészítés: Egy nagyobb tálba öntjük és jól összekeverjük az összes hozzávalót. Majd jól záródó üvegbe tesszük felhasználásig. A maradék, hőtől, fénytől védve fél évig is eláll. nagy előnye, hogy marha-, sertés, vagy szárnyashúsokhoz egyaránt jól illik.
Halfűszerkeverék
Hozzávalók 4 személyre: 4 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál (durva szemcséjű), só, 1 evőkanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál szárított kapor (ki is hagyható), 1 evőkanál őrölt mustármag (ki is hagyható)
Elkészítés: Azonos módon állítjuk össze, mint a barbecue-fűszerkeveréket. Édesvizi vagy tengeri halak fűszerezéséhez (a lazac kivételével) egyaránt használható.
Zöldfűszerkeverék
Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál szárított tárkony, 1 evőkanál szárított oregánó, 1 evőkanál szárított kapor, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál szárított rozmaring, 1 evőkanál (durva szemcséjű) só 1 evőkanál őrölt bors, 1 evőkanál szárított, reszelt citromhéj,
1 evőkanál fokhagymapor
Elkészítés: Azonos módon állítjuk össze, mint a barbecue-fűszerkeveréket. Báránynak, csirkének, halnak nagyszerű ízt ad.
Csípős fűszerkeverék
Hozzávalók 4 személyre: 1 chilipaprika, 2 kávéskanál szemes fekete bors, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál koriandermag, 1 kávéskanál mustármag, 1 evőkanál (durva szemcséjű) só, 1 evőkanál enyhén csípős pirospaprika, 1 evőkanál barna cukor, 2 kávéskanál szárított fokhagyma,
2 kávéskanál szárított vöröshagyma, 2 kávéskanál szárított oregánó
Elkészítés: Egy teflonserpenyőt üresen előmelegítünk. Beletesszük a kettévágott chilipaprikát (ki is magozhatjuk), majd a borsot, a kömény-, a koriander- és a mustármagot, és addig pörköljük, amíg illatozni kezd (2–4 perc). Ha túlpirítjuk, megkeseredik! A fűszereket hőálló tálba öntve hagyjuk kihűlni, majd (fűszer)darálóban finomra őröljük. Végül belekeverjük a megmaradt hozzávalókat. A megmaradt keverék szorosan záró tartályban, hőtől, fénytől védve legalább fél eláll. Elsősorban marhahúsok (bélszín, hátszín, szegy) fűszerezésére való.
Asztali mártások
A kísérő, un. asztali mártások sütés közbeni kenegetésre nem alkalmasak, de arra annál inkább, hogy a legegyszerűbb sülteknek nagyszerű kísérőjük legyen. Hogy aztán ki-ki kedve szerint az egyszerűbben elkészíthetőt vagy a bonyolultabbat, a visszafogottabb vagy a karakteresebb ízűt választhassa.
Fokhagymás mártás
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg majonéz, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük. Elkeverjük a majonézzel, sóval, borssal ízesítjük. Mindenféle grillezett zöldséghez, húshoz kínálhatjuk.
Paradicsomos mártás
Hozzávalók 4 személyre: 2 húsos paradicsom, 1/2 csomag friss bazsalikom, 2 evőkanál kapribogyó, 2 dkg szardellapaszta, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál kaprilé, 5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A paradicsom héját lehúzzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát apró kockákra vágjuk. A bazsalikomot leöblítjük, felaprítjuk. A paradicsomot elkeverjük a kapribogyóval, a szardellapasztával, a bazsalikommal, a citromlével, a kapri levével, az olajjal, és sóval, borssal ízesítjük. Fehér húsú halakhoz és szárnyasokhoz illik igazán.
Márványsajtos mártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 kis csomag petrezselyem, 5 dkg márványsajt, 5 dkg tehéntúró, 2 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 1 csipet fokhagymás só
Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A sajtot villával áttörjük, elkeverjük a túróval, az olajjal, a hagymával és 3 ek. vízzel. A petrezselyemmel, a fokhagymás sóval és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Fóliában sült burgonyához kitűnő!
Sütőpácok, kísérő mártások
Van a mártásoknak egy olyan köre, amelyeknek nagy előnyük, hogy sütés közbeni kenegetéshez éppúgy használhatók (a cukortartalmúakat csak a sütés vége felé, mert könnyen odaégnek!), mint kísérő fogásként a kész sültek mellé. Így érdemes kicsit többet készíteni belőlük, s a maradékot csinos tálkában tálaláskor kínálni.
Barbecue-pác
Hozzávalók 4 személyre: 1 dl fehérborecet, 2 kávéskanál (durva szemcséjű) só, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál morzsolt piros erős paprika, 1 kis fej vöröshagyma, 1 chilipaprika
Elkészítés: Egy tálba öntjük az ecetet, beletesszük a sót, a borsot és a morzsolt erős paprikát, addig keverjük (kézi habverővel), amíg a só feloldódik. Ekkor hozzáadjuk megtisztított és vékonyra szeletelt vöröshagymát és chilipaprikát. Ez a sütőmártás remek a sertés- meg a csirkehúson, de minden máson is, amit érdemesítünk arra, hogy a grillre tegyük. Akkor kenjük meg vele a húst, amikor a külseje már megsült. A mártást el lehet készíteni néhány órával előre, de még aznap fel kell használni.
Mustáros-pác
Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál mustármag, 1 evőkanál vaj, 1 szelet bacon, 1/2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál dijoni mustár, 1 dl almaecet, 8 dkg barna cukor, durva szemcséjű só, durvára őrölt fekete bors.
Elkészítés: Teflonserpenyőben közepes lángon, szárazon világosra pirítjuk a mustármagot (2–3 perc), majd hűlni egy kis hőálló tálba öntjük. A serpenyőbe tesszük a vajat, a vékonyra vágott bacont meg a megtisztított, vékonyan felszeletelt hagymát, és közepes lángon a hagymát világosra pirítjuk (3–4 perc). Belekeverjük a mustárt, az ecetet, a cukrot meg a pirított mustármag felét, és lassan addig forraljuk a mártást, amíg besűrűsödik (5 perc). Ízlés szerint sózzuk, bőven borsozzuk. A maradék mustármagot csak közvetlenül a tálalás előtt szórjuk a mártásra. A mártás hűtőben 5 napig eláll. A mustár remekül illik grillezett kolbászokhoz, sonkaszeletekhez, sertéskarajhoz, sőt csirkéhez is.
Csípős paradicsomos pác
Hozzávalók 4 személyre: 1 dl fehérborecet, 3 evőkanál ketchup, 2 evőkanál barna cukor, 4 kávéskanál (durva szemcséjű) só, 2 kávéskanál csípős mártás (pl. Tabasco), 2 kávéskanál morzsolt piros erős paprika, 1 kávéskanál őrölt fekete bors
Elkészítés: Az összes hozzávalót addig keverjük (kézi habverővel), amíg a só és a barna cukor feloldódik. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint további csípős paprikát adhatunk hozzá. Hűtőszekrényben több hónapig eláll. Elsősorban sertéshúsok kísérője.
Fűszeres chutney-pác
Hozzávalók 4 személyre: 25 kg gyümölcs (alma, őszibarack, körte stb.) 1 evőkanál vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg cukor, 2 dl borecet, 1 citrom leve, 2 kávéskanál currypor, 1/2 kávéskanál gyömbérpor, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés: A gyümölcsöt, ha kell, meghámozzuk, húsát apróra vágjuk. A felforrósított vajon az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük a gyümölcsöt és a cukrot. Leöntjük az ecettel, és a hőt alacsonyra véve kb. 20 percig lassú tűzön forraljuk. Kihűtjük, a citromlével és a fűszerekkel ízesítjük. Tiszta üvegben, hideg helyen tároljuk. sütés közben a húst kenegetjük vele, a maradékot kis tálkában kínáljuk. A legjobb bárány- vagy sertéshúshoz.
Tandoori-pác
Hozzávalók 4 személyre: 8 dl natur joghurt, 4 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál őrölt gyömbér, 3 evőkanál főzőtejszín, 3 evőkanál citromlé, 1 -1 mokkáskanál őrölt koriander- és köménymag, 2 mokkáskanál kurkuma, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete és cayenne-i bors
Elkészítés: A joghurtot szűrőn jól lecsepegtetejük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Egy nagyobb tálban az összes hozzávalót jól összekeverjük. Ízlés szerint megsózzuk. A húsokat ezzel a páccal bevonjuk, legalább 4 órányi időre a hűtőbe tesszük, majd a lehető legforóbb tűz fölött sütjük. Kiváló csirke, bárány, halak és rákfélék ízesítéséhez.
Paprikás mártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 sárga húsú paprika, 1 üveg édes-savanyú szósz, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés: A paprikát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Összekeverjük az édes-savanyú mártással, a mazsolával, a gyömbérrel, és sózzuk, borsozzuk. Grillezett szárnyasokhoz ajánljuk.
Mustáros mártás
Hozzávalók 4 személyre: 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 1,5 evőkanál csípős mustár, 1,5 evőkanál édes mustár, 3 szál újhagyma, 1 evőkanál vegyes vágott zöldfűszer
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, felét összekeverjük a majonézzel, a tejföllel, a kétféle mustárral. A zöldfűszerekkel ízesítjük, és megszórjuk a maradék hagymával. Sült marhahúsokhoz kitűnő.
Borsos mártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 pohár tejföl, 1 dl natúr joghurt, 1 csomag vegyes salátaöntet-por, 1 evőkanál zöld bors, lében
Elkészítés: A tejfölt, a joghurtot elkeverjük a salátaöntetporral. A zöld borsot lecsepegtetjük, összevágjuk, és 1 evőkanálnyi levével a krémbe keverjük. Önmagukban grillezett zöldségek mellé kínáljuk.
Tormás mártás
Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl tejszín, 3 evőkanál reszelt torma, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál ribizlilekvár, 1 mokkáskanál cukor
Elkészítés: A tejszínt kissé felverjük, elkeverjük a tormával, a citromlével és a lekvárral. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Sült zöldségek - sárgarépa, cukkini - mellé tálaljuk.
Camembert-es mártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz (12,5 dkg) camembert sajt, 5 dkg juhtúró, 4 evőkanál tejszín, 1/2 teáskanál Worchestershire szósz, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 evőkanál vágott snidling
Elkészítés: A camembert penészes kérgét levágjuk. A sajtot villával összetörjük, majd beledolgozzuk a túrót, végül a tejszínt, a Worchestershire szószt meg a pirospaprikát, és az egészet összeturmixoljuk. A snidlinggel, kevés borssal ízesítjük. Ez a mártás is zöldségek - zeller, karalábé - ízletes kísérője.
Almás mártás
Hozzávalók 4 személyre: 2 kivi, 1 alma, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál tárkonyos ecet, 2 kiskanál cukor
Elkészítés: A kivit és a hagymát meghámozzuk, az almát megmossuk, magházát kivágjuk. Mindhárom hozzávaló húsát nagyon apróra vágjuk, és elkeverjük a tejszínnel. Az ecetet a cukorral felforraljuk, majd kihűtjük, és a krémbe keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Sült burgonyához nagyszerű ízesítő.
Diós mártás
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg dióbél (vagy mogyoró, kesudió stb.)
20 dkg vajkrém, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál őrölt koriandermag
Elkészítés: A diót összevagdaljuk, és egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. Félreteszünk belőle 1 ek-nyit, a többihez hozzákeverjük a vajkrémet, és hagyjuk elolvadni. Belekeverjük a kefirt, a korianderrel, sóval, borssal ízesítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor megszórjuk a félretett dióval. Zöldségekhez (sárgarépa, paprika, zellerszár) különösen finom.
Paprikás kukoricamártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 konzerv kukorica, 1 doboz paprikás vajkrém, 1 csomag friss koriander (vagy petrezselyem), 1/2 piros húsú paprika
Elkészítés: A kukoricát lecsepegtetjük, félreteszünk belőle 3 evőkanálnyit, a többit a vajkrémmel összeturmixoljuk. A korianderleveleket leöblítjük, apróra vágjuk. A paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk. A krémbe keverjük a zöldfűszert, a paprikát és a félretett kukoricát. Sóval, borssal ízesítjük. Leginkább a grillezett vöröshúsokhoz illik.
Csípős paradicsommártás
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis chilipaprika, 2 ág kakukkfű, 1 konzerv darabolt paradicsom, 1 dl tejszín, 1 teáskanál cukor
Elkészítés: Az erős paprikát megmossuk, nagyon apróra vágjuk. A kakukkfű levélkéit szintén felaprítjuk. A paradicsomot összetörjük, és elkeverjük a tejszínnel. Hozzáadjuk az erős paprikát, a kakukkkfüvet, és a cukorral, sóval, borssal ízesítjük. Elsősorban grillezett halakhoz illik.
Fűszervajak
A francia mesterszakácsok szerint a grillezés titka, a vaj. Amitől minden hús, zöldség ragyogó ízt és a belekevert fűszerektől egyedi aromát kap.
Gyömbéres-citromos vaj
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg puha vaj, 1 diónyi friss gyömbér, 1 zöldcitrom, 1/2 erős paprika
Elkészítés: A vajat habosra keverjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A zöldcitromot alaposan megmossuk, zöld héját lekaparjuk/reszeljük, levét kinyomjuk. Az erős paprikát kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a vajjal összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk.
Tárkonyos vagy bazsalikomos vaj
Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál fenyőmag (vagy szeletelt mandula), 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag friss tárkony ill. bazsalikom,
20 dkg puha vaj
Elkészítés: A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben. Kihűtjük, és apróra összevagdaljuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A tárkony (bazsalikom) leveleit megmossuk, lecsipkedjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, sóval, és borssal ízesítjük. Sült burgonyához, halhoz, tésztához kínáljuk.
Fokhagymás vaj
Hozzávalók 4 személyre: 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vágott, friss vegyes zöldfűszer, 2 mokkáskanál őrölt bors, 20 dkg puha vaj
Elkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A vajat habosra keverjük, a fokhagymát, a zöldfűszereket, az őrölt borssal és sóval ízesítjük.
Narancsos vaj
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 narancs reszelt héja, 3 evőkanál narancslé, 1 evőkanál vágott tárkony, 20 dkg puha vaj
Elkészítés: A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A tárkonyt leöblítjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, beledolgozzuk a narancs héját, levét, a tárkonyt, és sóval, borssal ízesítjük. Grillezett burgonyához, spárgához, borjúhúshoz nagyon finom.
én csak piros aranny és mustár keveréket használok lehet csipös is és még borsot rakok bele
érdemes legalább husz percet állni hagyni
Köszi Ábrahám:)
Szerintetek ha grill csirkét szeretnék csinálni,akkor milyen keveréket használjak?
Vettem pár napja egy kimondott grillcsirke sütőt, rá kell húzni a csirkét , ezt a kütyüt betenni egy kis vizzel megtöltött tepsibe ( ez a fém valami közepén van egy lyuk ,ahova egy dobozos sört is belelehet állitani:)...ugye ismerős valkinek ez...
szóval ezt szeretném kibróbálni...
Pácoljam be előtte az egész csirkét egy nappal ?
Kinek van ilyen sütője, mik a tapasztalatok?
A párom imádja a ropogós bőrt...na ezt hogy érhetem el?
Bocsika, a sok alapvető kérdésért, csak ilyenben még nem sütöttem..és nagyon szeretnék ügyeskedni :)
Köszike előre is:D
Segitsetek kérlek:)
Ha van jól bevált receptetek finike hősi pácokhoz osszátok meg velem:) Előre is köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Pusztulnak a halak az akváriumban - mivel, hogyan takarítsak?
- Létezik olyan nem beépíthető, a munkalapra elhelyezhető sütő, amivel süteményt is meg lehet sütni normálisan, nemcsak pizzát, meg húsokat?
- Az éttermekben sütés, főzés előtt megmossák a húsokat?
- Hogyan lehet rántott húsokat/zöldségeket a legkalóriaszegényebben elkészíteni?
- Budán hol vehetnék házi húsokat, főleg csirkét, pulykát?
- Párolt zöldségeket, húsokat hogyan kell elkészíteni pároló készülékben?