Haszonélvezőnek milyen jogai vannak? Örökölte a haszonélvezetet .Az ott lakással az ingatlant is használhatja mi a házhoz tartozik? (tudásbázis)
Köszi, tisztában vagyok vele, csak a 80 valahágy éves néni nem tudja/nem akarja tudomásul venni, és a családja sem.
Esetleg tud valaki olyan ügyvédet, aki kimondottan haszonélvezeti dolgokban jártas?
"A haszonélvezettel együtt felelősség is jár, hiszen a haszonélvezőt terheli minden előre tervezhető költség, mint például a festés, karbantartás és a közterhek megfizetése. A tulajdonos számára biztosítani kell az ingatlan láthatóságát, rendszeres ellenőrizhetőségét. A haszonélvező köteles a haszonélvezet időtartama alatt felmerülő karbantartási terheket magára vállalnia, de nem köteles a rendeltetésszerű használat során keletkezett értékcsökkenés megtérítésére. A haszonélvező számára ajánlott üvegkár, vízkár és tűzkár esetére biztosítást kötni, hiszen ezen eseményeknél felmerülhet az egyéni felelőssége."
Tehát rohadtul az ő dolga minden a ház körül!
Igen, ilyesmire gondoltam. Ha normális, akkor örül, hogy lehetőséget kapott rá, hogy a lakásban maradjon és ne kerüljön az utcára. Ami rendben is van. Akkor amíg él ott lakik. Fizeti a rezsit, meg ilyenek. Ha a tulajdonotokhoz szeretnétek jutni, jobb, ha a jó viszonyt ápoljátok, akkor esetleg szépen megbeszélve meg lehet egyezni. Illetve, ki lehet őt fizetni úgy, hogy tudjon magának venni a jelenlegi helyett más lakóingatlant, ahol lakhat.
De joga van haláláig ott lakni.
Akkor saját jogán kapta a haszonélvezetet. Nem örökölte egy családtagjától, aki haszonélvező volt.
Jól értem?
További ajánlott fórumok:
- Ha haszonélvezettel terhelt lakást mindenki beleegyezésével eladjuk, jár vmi a haszonélvezőnek?
- A haszonélvező kirakhat a tulajdonomból?
- Mik a jogai és a kötelezettségei egy haszonélvezőnek?
- Vennél haszonélvezettel terhelt lakást?
- Létezik olyan, hogy eladnak úgy egy ingatlant, hogy a haszonélvező még benne lakik?
- Ingatlanfedezetként jelzáloghitelhez a tulajdonos a haszonélvező nélkül felhasználhatja az ingatlant, magyarul vehet fel rá hitelt?