Hagyatéki tárgyalás. Mire számíthatok? (tudásbázis)
Amint írtam lejjebb továbbra is fenntartom.
Azoknak akik nem tudnák az "örökségről" valóban nem mondhattak le a lányok amikor az édasanya élt. Viszont az öröklés jogáról igen, egyszerű közjegyzői okiratban (vagy ügyvéd által készített...)rögzítik, hogy jelen esetben az édesanya általi örökölhető házrészről a lányok (külön-külön)lemondanak, és nem kívánnak majdan ebből a részből részesedni,hanem részüket az öccsnek átengedik (ajándékozzák....) és ezért sem akkor, sem a későbbiekben semmilyen ellenszolgáltatást (pénz, lakhatás,élvezeti jog...)nem kérnek. -vagy esetleg kértek, de akkor ez is benne foglaltatik- Ennek aláírásával gyakorlatilag elismerték, hogy önszántukból egyező akarattal jött létre eme okirat.
Természetesen ez így nem zárja ki, hogy az egyéb vagyonból (már amennyiben van)örökölhessenek, -ha csak nem teljes körű mindenre vonatkozó volt a lemondás...
Tehát világosan annyi, hogy életében bár ki rendelkezhet úgy, ha majd örökölne x.y-tól, lemond róla ....-javára.
Ennek számtalan oka lehet, hagy ne soroljam fel....
Pl.: A ház amelyben lakunk 19-éve vettük. 15-éve "eladtuk" átírattuk anyukám nevére, azért, hogy neki tudjunk állni építkezni. Akkor ügyvéd előtt jegyzőkönyvezve lett, okirat született róla, ha édesanyánk meghal, ez az ingatlan kizárólag engem illet, illetve ha elhaláloznék előbb mint ő akkor a gyerekeimet, tehát hugi lemondott róla.
Valaha a mi pénzünkön vettük, és tartjuk fent, hugomnak és anyukámnak sem volt benne egy fillérje sem.
Érdekes lenne, ha amiért mi dolgoztunk egyszer csak elosztanák és a fele az övé lenne, mert az öröklés rendje szerint ez történne, ha nem lenne okiratba fektetve a fentebb leírtak.
nem vagyok jogász, nem tudom hogy megy ez hivatalosan
nálunk amikor anyu meghalt 2 éve a nővérem mindenről lemondott az én javamra
a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző előtt bejelentette, ennyi volt
Ez is egy verzió lehet, de ez is csak azt erősíti, hogy zavaros a történet.
A kérdezőt sem érdekli már, úgyhogy okafogyottá is vált az egész.
Adhatnál egy jogszabályhelyet az ingatlanról való lemondásra, mert így ez csak a te véleményed ami lehet igaz és lehet nagy butaság is.
Örökségről elég nehéz lemondani úgy,hogy az örökhagyó még él. Mondjuk inkább úgy, hogy lehetetlen.
Arra nem gondoltatok,hogy a lányoknak meghalt az apukájuk,és arról az örökségről mondtak le a lányok az öccs részére,és nem az anya részéről.
Lehet rosszul gondolom,de nálunk igy örököltek a gyermekeim..,a most halott fiam után is a vérszerinti testvérei öröklik meg a hagyatékot.
Szerdán voltam a hagyatékin a fiam ügyében,ezért friss az infó.
Lehet félre értettem valamit,akkor elnézést kérek tőletek.
Az örökségről, még az ingatlanról is le lehet mondani.
Amit szerintem elnéztetek, hogy 5 örökös van: az apa és a négy testvér.
Mert a Ptk nem ismeri ezt a fogalmat. Ingatlant az alábbi módokon lehet szerezni:
- adásvétel
- csere
- ajándékozás
- öröklés
- elbirtoklás.
Így a testvérek nem mondhattak le semmilyen (egyébként akkor még nem is létező) jogukról sem, sem pedig akkor még nem létező tulajdonukról sem. A "lemondás" pillanatában öröklésről sem lehetett szó, hiszen a szülő még élt.
Ott és akkor vagy adásvétel, vagy ajándékozás történt szerintem. Vagy nem. Szóval zavaros.
Szerintem nem zavaros, 4-en vannak testvérek, 2-en lemondtak az öccs részére a javukról Tehát 3/4 rész a "házból" a fiúé az 1/4-e pedig a fórum indítóé.
Természetesen senki nem kötelezhet, hogy lemondj a részedről, igényt tarthatsz rá.A tulajdoni lapra ennek megfelelően fog bekerülni a bejegyzés, tehát a ház eladásakor ennek megfelelően részesedtek. -Illetve az öcséd megválthatja a te részed, vagyis kifizet...
Részvétem!
Ha tudjátok, nagyjából beszéljétek meg előre otthon, hogy melyikőtök mit szeretne örökölni.
Nagyban megkönnyíti az eljárást.
Afféle kerekasztal-megbeszélésre számíts :)
További ajánlott fórumok:
- Hagyatéki tárgyalás-különös eset, segítsenek kérem!
- Hagyatéki tárgyalásra idézés
- Hagyatéki tárgyalással kapcsolatosan tudna valaki tanácsot adni?
- Pereskedhet-e valaki, miután a hagyatéki tárgyaláson megegyeztek és jogerősnek nyilvánították?
- Hagyatéki tárgyalást az illetékes önkormányzat hivatalból intézi, vagy az érintetteknek kell közjegyzőt keresni?
- Ellenérdekű képviselet!Hamarosan fegyelmi tárgyalása lesz az ebben vétkes ügyvédnek.Mire számíthat?