Ha távol élő tesvérem halt meg meddig kell feketében járnom(vagy nem muszáj)? (tudásbázis)
Jaa,tényleg!
A nagyim még most is hordja..
Egy időben elterjedt volt a fekete karszalag vagy kis szalag a kabát hajtókáján
Hogy eltünt az a szokás!
kell???
semmi nem kell...
mindig van ott egy választási lehetőség...
így az már "lehet"...
Csernus azt mondta, h a kell-t akkor használják az emberek, amikor meg akarnak felelni a környezetüknek! Felesleges!
:( Régen rossz, ha a távolságban méred ezt a dolgot!
Szerintem, ha ezt a kérdést feltetted, te ne is gyászold.
Azok, akik feketébe öltöznek, vajon miért teszik?
Nem azért, hogy azzal jelezzenek valamit a külvilágnak...?
Például azt..:Én most nem akarok színeset, tarkát, most nem akarok "világi" dolgokkal foglalkozni - gyászom van, és ez olyan, hogy kérlek: "Engem hagyjatok ki a szórakozásokból" - én , a magam módján, most ezt tartom fontosabbnak, mert szerettem valakit, akit most elvesztettem...?
Ugye..., ha ez így van, akkor annak, aki arra még csak kérdez - annak talán nem is kell....
ezt neked kell érezned
józan ész legyen a segitőd, és ne a szokások
mert attól függ kit kérdezel....
mindenki mást fog mondani....
dönteni neked kell.....
a szivedben gyászolsz...
Nem ruha teszi az embert.
Az a lényeg ami a szívedben van.
Amíg szeretnél, addig járj/ne járj feketébe. Én pl. Apu halála után a temetéséig, meg persze a temetésen voltam feketébe, mert ez segített... A nővérem meg csak a temetésen volt feketébe. Anyu (46 évig voltak házasok) cirka 4 hónapig, utána jött a meleg, és szinte ájuldozott benne, akkor mondtam neki, hogy miért nem öltözik fel valaki lengébe? Mondta, mert megszólják. Mondtam neki, hogy tojja le őket... Anyósom meg egy évig volt feketében. Ő így szerette volna.
Szerintem mindenki, ahogy érzi.
NEM KELL! ha Te úgy érzed, akkor ne vegyél fel feketét. és nem azért, mert távol élt.
ahogy érzed!
én egész életemben feketében járhatnék, akkor sem lenne könnyebb.
Nekem 4 éve halt meg az anyukám.Megkért még jóval halála előtt hogy ne járjak feketében ha majd elmegy.Így tettem,csak a temetésen voltam feketében.Én tudtam az igazat,de mivel falun élünk kaptam rendesen a hátam mögött.De nem bánom hogy így tettem,mert anyukám kívánsága 1000 x fontossabb volt ,mint hogy mit gondolnak mások a hátam mögött.
Szóval mindenki addig hordjon feketét amíg szükségesnek érzi,a gyász nem ettől függ.....
soha senkinél egy percig nem voltam feketében,kivéve a temetésen.
Először mert utálom ezt a színt,
másodszor, kifelé nem érdekel ki mit mond :) nem ezzel gyászolok, a szívemmel.
Nem a fekete ruha a lényeg, hanem az, amit az ember belül érez, bármilyen színű ruhát is hord.
Számomra a fekete ruha csak a külvilágnak szól.
Szerintem a gyász BELÜL van. Amikor anyukám meghalt, csak a temetésen volt rajtam fekete. Baromira nem szerettem volna, hogy lépten-nyomon megkérdezzék: Miért vagy feketében, ki halt meg?
Na, ettől másztam volna falnak. Tuti, hogy mindig elbőgtem volna magam. És különben sem volt kedvem másnak elmesélni újra és újra.
Öltözz úgy, ahogy a szeretnél. A szívedbe meg nem lát bele senki.
Részvétem!
Szerintem max a temetésen kell hordanod feketét.
azt tedd,amit a te lelked diktál!
engem nem érdekelt,h mit szólnak vagy gondolnak...mert az utcán volt rajtam színes is,de minden nap bőgtem órákat...ezt senki nem tudja,de nem is tartozik rájuk.ugyanúgy,ahogy a ruhád színe sem!:-)
Nem, nem muszáj. Szerintem ma már nem... gyászt nem ott viseljük. Azért egy fekete szalagot kitűzhetsz, ha gondolod, de ha kényelmetlen neked a fekete bármi miatt, akkor vedd le nyugodtan... szerintem. :)
Persze ettől még lesz aki megszól, de ez csak a van kalapja-nincs kalapja effektus. :)
További ajánlott fórumok:
- Lánykutya ivartalanítása. Mit szóltok hozzá? Nagyfiam nem akarja engedni, állatorvos szerint muszáj.
- Szülő halála után meddig "szoktak" feketében járni?
- Meddig kell feketében járnom?
- Epson sx125 nyomtatómból kifogyott a cián szín. Be lehet állítani valahol, hogy csak feketében nyomtasson?
- Ballagás tiszta feketében?
- Ha csak a tesvéremmel leszek Édesapánk temetésén, akkor a család hogyan fog viselkedni?