GYES utáni szabadság... (beszélgetés)
Sziasztok!
Segítséget ill. a véleményetek szeretném kérni.
2010. 10. 04-től újra munkába álltam GYES mellett, az addig felhalmozott szabim 52 nap. Hivatalosan ugye azzal kell kezdeni, hogy ezt a sok napot kiveszem, otthon ülök és a munkáltatóm pedig rendes szabiként fizeti ezeket a napokat. Azonban mi úgy beszéltük meg a főnökömmel, hogy papíron szabin vagyok, ahogy kell, viszont a gyakorlatban meg járok rendesen dolgozni, és így kapom a fizut is + a felgyűlt szabikat is kifizeti. Itt kezdődött a bonyodalom, ugyanis a gyermekem miután bekerült a bölcsibe, nagyon gyakran beteg lett, sokat hiányzott és ilyenkor persze én sem tudtam dolgozni, otthon kellett maradnom, de nem kértem magam táppénzre, hiszen volt egy csomó szabim. Még egy fontos infó: én papíron 149000 ft-ra vagyok bejelentve, de a fizut kézbe kapom, 150. 000 Ft-ot + kajajegyet.
Októberben volt 20 munkanapom naptár szerint, ebből össesen 7 napot dolgoztam, a többin beteg volt a gyerekem. Erre a hónapra kaptam 75 e-t fizetés címen + 100 e-t mint kifizetett szabi (hogy miért pont ezek az összegek, ne kérdezzétek, én se tudom követni, a főnököm mikor mit hogyan számol). A többi szabit tartalékoltuk későbbre, hogy mi lesz a sorsuk, mivel nem tudtuk előre, hogy a maradék 2 hónapban még mennyit lesz beteg a gyerekem. Novemberben volt 22 munkanap (azaz 21 és 1 ünnep), 16 napot dolgoztam, 6 szabi volt, erre kaptam összesen 110 e-t, ami csak fizu volt, semmi kifizetett szabi. És decemberben volt 23 munkanap, abból 11-et dolgoztam, 12 szabi, most pedig 105000 volt a borítékban. Szóval a lényeg, hogy igazából csak a ledolgozott napok után kaptam pénzt, a felhalmozott szabiból pedig az a 100 e ft lett kifizetve. Akár a napokat számolom, akár az összegeket adom össze és bontom le napokra, mindenhogyan az jön ki, hogy az 52-ből 21 nap lett kifizetve és még kb. 30 lóg a levegőben. És egyre jobban az a gyanúm, hogy a főnököm nem igazán akarja a maradék napokat kifizetni:-(( Ezt így konkrétan nem mondta, de nagyon az az érzésem. Szerintetek mit csináljak, harcoljak ezekért a szabikért? Már egyébként rákérdeztem, de valahogy elterelődött a szó a témáról és csak ködösített, nem jutottam vele semmire. Nem tudom, mit csináljak, mert egyébként tök normális, de most úgy érzem, hogy el akarja tusolni a dolgokat, ezt már amúgy hangoztatta többször is, hogy ez hogy én így "lebabáztam", ez azért a cég számára teher, pontosan a felgyűlt szabik miatt. . . Szóval írjatok légyszi, szerintetek mi legyen! Köszi!!
Hát megnézném azt a törvényt, mert nekem ez nonszensz.
Akkor 2 évesen megy a bölcsibe, egy év múlva meg elmész másfél hónap szabira???? Ez nem életszerű
Sziasztok!
Tegnap este írta az ismerősöm, hogy van egy új törvény, hogy aki gyes után megy vissza dolgozni, az csak akkor mehet szabira egyből(mint én) ha a gyereke betöltötte a 3 éves kort! :-/ egyből munkába kell állnia és nem lehet fizetett szabin.
Csak azt nem értem, hogy akkor a szabikkal mi lesz? Nekem még nem szóltak, bár én még csak január 7 e óta vagyok szabin, mert akkor "vállalta át" a párom a gyest.
Hallott erről valaki valamit?
19490926:
Visszavesz, de csak úgy ahogy írtam az elején. Reggeltől este 9 ig. Ez van.
A munkáltató köteles vissza venni a kismamát, ha munkába kíván állni a gyes ideje alatt.
2011 évi törvény értelmében a heti munaidő nem haladhatja meg a 30 órát.
Amennyiben a munkáltató a gyes idejére nem tud megfelelő munkát felajánlani köteles állásidőt fizeteni a dolgozónak.
A szabadság nem évül el. Tehát mind két gyermek után kötelező kiadni.
Mt 134§ 11/A pont
a szabadság kiadására vonatkozó munkavállalói igény a munkaviszony fenállása alatt nem évül el.
Fenti paragrafus értelmében az első és a második gyermek után járó szabadságot kötelező kiadni a gyes lejárta után legkésőbb 30 nappal.
Az elehtséges.
Nekem 54 nap szabit adtak ki, ebből 17 nap volt a bent maradt szabim arról az évről amiben elmentem szülni. Tehát alapban 37 nap jár. Mondjuk én 31 éves vagyok, és 1 gyerekem van. Te is kitudod számolni
46 :)
Bocsiiiiiiiiiiiii.
Még mindíg nem jutottál dűlőre velük? (Most már emlékszem)
Miért nem viszed be a törvény ide vonatkozó passzusát nekik. Olvasni csak tudnak
És ezt,hogy csinálják?
Mert nekem is most jár le a gyedem februárban és a bérpapíron amit most kaptam 463 nap szabi van feltűntetve.
Lehetséges ez 3 év plussz a táppénz után?
A gyed-re menés előtti béred után kapod a szabadság pénzt.
Azt mondjuk nem értem, hogy "12" órás vagy, nem dolgozhatsz gyes mellett! Miért? A munkaszerződésed nem heti 40 óráról (napi 8 óra bontásban 12 órás műszaknak megfelelően) szól?
Én munkába állás előtt igényeltem START kártyát, ami kicsit jobban biztosítja a munkahelyet, mert a munkaadód kevesebb járulékot fizet utánad.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni?
Április 7-én jár le a GYES-em, visszamennék már most dolgozni, csak úgy vesznek vissza, ha a párom átvállalja a GYES-t, mert 12 órára(munkára) nem járna nekem...
Viszont kiadják a szabimat, ami 2 hónap, szóval márciusban mehetnék vissza dolgozni, az lenne a kérdésem, hogy mennyi "pénz" jár így nekem???
Hogy kell számolni?
Előre is köszönöm!
Enikő
További ajánlott fórumok:
- Gyes utáni szabadság
- Gyes utáni szabadság kiadása
- Gyes utáni szabadság ügyében, ha képben vagytok
- A gyermek utáni szabadságot egyről lenne szó, ki lehet e venni a gyed lejárta után vagy csak azután, miután lejárt a gyes?
- Sziasztok! Gyes utáni szabadságra rendes fizu jár, vagy máshogy számolják?
- GYED utáni szabadság és GYES