Gyes, gyed, tgyás számitása (beszélgetés)
Sziasztok!
Remélem tud valaki nekem segíteni.
Nálunk a kistesó jan 20 án születik.A kérdésem az,hogy mennyiben befolyásolja a tgyás,gyed összegét ha novembertől táppénzen vagyok?
Sziasztok,
Nem ertem a kalkulatort(okat).
Nekem mindig csak 2 evre jon ki. (365 nap megvan stb szules 2012 jan 28) Vagyis akkor az utolso evre nem jar semmi?
Koszi, Adri
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni thgy számításhoz: Az irányadó időszak: 2010.01.01- 2011.05.02. Ebben az időben:2011.01.03-2011.04.06-ig álláskeresési járadékot kap, 2011.04.07-től munkaviszony a szülésig.Kérdésem az álláskeresési belevehető a biztosításban eltöltött napok számába?
Szerintem kérdezd meg az oep-et. Azért nem mindegy. Azt, aki el fogja bírálni (megyei - gondolom). Biztos válaszol a kérdéseidre. És te is nyugodtabb leszel.
Nem akarlak elvinni rossz irányba, én nem voltam táppénzen a szülést megelőző évben.
Igen, a táppénz biztosítási idő.
Családinet, tgyás számítás: A tgyás alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet főszabályként a táppénzszabályok szerint állapítják meg.
Jövedelemként azt az összeget veszik figyelembe, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. A prémium, jutalom, egyéb nem rendszeres jövedelmet arra az időszakra kell figyelembe venni, amikor kifizették.
Az ellátás alapját az irányadó időszakban elért jövedelem alapján állapítják meg. A tgyás a számítási időszakban elért átlagkereset, jövedelem 70%-a.
Azaz, mivel a 3 hónapra a táppénz után fizeted az egészségbiztosítási járulékot, az számít jövedelemnek arra az időszakra és nem az, amennyi a munkaszerződésedben van. Tehát ha maradsz táppénzen, kevesebb lesz a tgyás. De nem mindegy mennyivel, meg nem tudom milyen a munkahelyed, lehet, hogy jobban megéri táppénzen maradni.
Elég nehéz lenne megszabadulni tőle, ha hivatalosan bejelentette, hogy terhes, de igazad van, bármi előfordulhat.
Biztos, hogy a táppénz nem számít? Mert szerintem igen. Nem csak az adóalapot képező kereset számít? Az pedig 3 hónapra a táppénz lesz és nem a bér. De csak gondolom, mindenképpen utána kellene járni.
Kérdezd meg az oep-nél szerintem.
Szia!
A Szülők Lapja Portálon is van ilyen kalkulátor.
a táppénz idejét és összegét ne számold bele.
ugyanúgy jársz, ha visszamész nov, decre dolgozni, ha csak nem adnak fizetésemelést vagy karácsonyi-, év végi bónuszt, prémiumot stb-t, mert az még beleszámítana. (cserébe viszont tudnak találni valami indokot, ha meg akarnak szabadulni tőled) Én nem mennék vissza, élvezd inkább ki a csendet és aludj nagyokat ha első baba.:)
Sziasztok!
Engem az érdekelne, ha tudna segíteni valaki, hogy ha januárra vagyok kiírva és tegyük fel októbertől már nem tudnék dolgozni, de a szülési szabadságot a gyermek születése napjától veszem igénybe akkor is az előző naptári év átlaga alapján számolják a tgyást? Függetlenül attól, hogy a 15 nap fizetett betegszabadságon túl táppénzem vagyok a szülésig. Remélem érthetően írtam le mit szeretnék.:) Anita
Sziasztok!
A gyes,gyed változás azokra vonatkozik,akik 2010 május 1 után szülnek.Tudom,érdekelt vagyok,május 7-re vagyok kiírva.
Csak annak nem jár két év után a gyes aki ha jól tudom ápr. 1 után szül.Náluk 1 év gyed és 1 év gyes lesz, ők csak 2 évig lehetnek otthon a babával.
Aki előtte szül annak 2 év gyed és 1 év gyed.
További ajánlott fórumok:
- 2006-os juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb.
- Ha gyes alatt szülnék mi alapján számítanák a 2. babánál a tgyás-t és a gyed-et?
- Ebben az esetben 2. babával is csak gyest kapok vagy beleszámolják a munkaviszonyba és kapok tgyást, gyedet stb?
- Le lehet a mondani a tgyas, gyed, gyes-ről, hogy helyette továbbra is az ápolási segélyt kapjam?
- Gyed számításának az alapja
- Gyed számítása, hogyan?