Gyed alatt megszűnik a cég ahol dolgoztam milyen juttatások járnak? (tudásbázis kérdés)
Épp az előbb voltam felvenni a pénzt, megküldték! :))
A bent maradt szabadságokat kell kifizetniük és a végkielégítést, aminek az alapja a munkaviszonyod megszűnésének napjáig kapott "béreid", azaz a munkaviszony kezdetétől amíg el nem mentél szülni (vagy ha már előtte mondjuk szabadságra vagy betegszabira mentél, akkor az is), aztán a tgyás, majd a gyed összege időarányosan (a gyed kezdetétől a munkaszerződés megszűnésének napjáig - vagy a teljes gyed ideje, ha csak annak a lejártával szűnik meg a munkaviszonyod).
én is csak onnan tudtam meg, melyik cég a felszámoló, hogy a cégem csődjét egy cikkben olvastam...
De cégközlönyben, hivatalos oldalakon utána lehet nézni ennek valóban.
Vagy ha jóban vagytok, kérdezd meg magát a (volt) főnöködet, mi a helyzet!
úgy igaz, ahogy kinni írta
illetve azt hiszem, ha akarnak, kirúghatnka közben is, de ha már megy a eflszámolás, akkor nem a régi főnök kezében van a cég, hanem a felszámoló cégében, így ők meg nem fognak idő előtt "kirúgni", csak amikor lejár a gyeded (velem is ez volt), mert olyankor automatikusan megszakad a munkaviszony, nekik olyankor kötelező is megszüntetni azt.
A gyeded alapja végig változatlan marad (a korábbi fizetésed az), utána a gyes pedig már nem függ a munkaviszonytól, mindenkinek ugyanannyi (meg abból úgyem lehet megélni ugyebár...)
Épp így jártam én is :)
Engem a felszámoló cég keresett meg, de jobb, ha te hívod fel őket, persze ha tudod, melyik cég az...
Nekem a gyed kezdetén számolták fel a munkahelyet, de gyed végéig nem volt semmi teendő. A vége előtt 1-2 hónappal vettem fel a kapcsolatot a felszámolókkal, el kellett küldenem minden iratot, munkáltatói szerződéseket stb (nekik is megvan, de sokáig tartott volna előkeresni az aktámat). Elkészítették és levélben elküldték:
- a munkaviszony megszüntetéséről szóló papírt
- a részletezőt, amiben benne van, mennyit fogok kapni (bennmaradt szabadságok ára, véglielégítés stb)
- szerződést a felszámoló céggel, hogy eljárhat a cégem nevében
- a kereseti kimutatásról szóló papírt
Mindent levélben, 2 pld-ban, egyet aláírva vissza kellett küldenem nekik.
Közben nyitnom kellett egy bankszámlát (akinek van, annak nyilván csak meg kell adnia a számát), s most várom, hogy utaljanak.
Szóval a felszámolók megcsinálnak minden hivatalos papírt, s ők intézik a kifizetést, neked csak aláírni és postázgatni kell.
Nálunk mivel a főnök kezdeményezte a csődeljárást, félő volt, hogy kimentette a pénz java részét, féltem, hogy így nem lesz miből kifizetni a dolgozókat, de a felszámolóbiztos megnyugtatott, hogy erre mindig tesznek félre keretet, a munkavállalók kifizetése az elsődleges. Remélem, valóban megkapom a pénzem...
További ajánlott fórumok:
- Kismama vagyok és megszűnik a cég, ahol dolgoztam. Most mi lesz?
- Közalkalmazottak segítsetek, milyen juttatások járnak a fizetésen kívül?
- Ausztriába költözünk. A párom ott kapott munkát. Én GYED-en vagyok. Milyen juttatások járnak?
- Milyen juttatások járnak egy 27 hónapos gyereknek és egy újszülöttnek együtt?
- Milyen juttatások, kedvezmények járnak a kismamának?
- Milyen juttatások járnak a második picire, ha gyes alatt születik?