Gluténallergia


Lisztérzékenység, glutén, gluténmentes ételek. Mi áll a gluténmentes étrend hátterében? Izelítő Fajcsák Zsuzsanna könyvéből. A Glüky programról.
Gluténallergia

GLÜCKY® EGÉSZSÉGVÉDŐ PROGRAM. Fajcsák Zsuzsanna könyve alapján


Nagyon érdekes könyv akadt a kezembe, Fajcsák Zsuzsannnától: A fogyás hét lakat alatt őrzött titkai címmel.

Több lépésen keresztül vezeti le az elhízás okait, és kezelését. Ilyen a glikémiás indexen alapuló vércukorszint szabályozás(GI), folyadékpótlás szerepe (lúgos víz szerepe), fizikai aktivitás (mozgás , megfelelő pihenés), düh és stressz kezelése, és a lappangó glutén érzékenység mint ételallergia. Felsoroltak közül én a glutén allergiára szeretnék kitérni.


Könyv az optimális egészség és testsúly kialakításában nyújt segítséget. Ilyen tényező az étel-érzékenység. Az afrikai és kínai emberre jellemző, hogy hiányzik a tejcukrot emésztő enzim, így ők laktóz intoleránsak. Az észak és kelet-európai emberekben a gabonaféléket bontó enzim genetikailag hiányosan működik, és lassan -20-40 év alatt- roncsolja el a bélbolyhokat, amely számos betegség okozójává válik. Az észak és kelet- európai embereknél a gabonákban található fehérje, (glutén/glanidin) okoz komoly probémát. A glutén/glanidin lappangva elsorvasztja a bélbolyhokat tönkreteszi a belek immunitását.

A világon több 10 millió lisztérzékeny van. A lappangó, rejtett lisztérzékenység megállapítására laboratóriumi vizsgálatokon kívül ( vér glutén/gliadin antitest vizsgálata) illetve a tünetek igazolják. Legtöbbször hasmenést, puffadást, hasi fájdalamat okoz, másoknál duzzadt szemeket, depressziót, izgatottságot, túlmozgást válthat ki. A tények azt igazolják, hogy legtöbb emberben lappangó marad az érzékenység. Ilyenkor a bélrendszer csak foltokban károsodik, és a fennmaradó egészséges bélfalrészeken elegendő táplálék tud a szervezetbe jutni ahhoz, hogy a tünetek ne tudjanak a felszínre jutni. Felnőttekben a leggyakoribb lappangó lisztérzékenységből fakadó tünetek a puffadás, emésztési panaszok (hüvelyesek, káposztafélék bélgázt okoznak).

Mi okoz allergiát a gabonákban?

A lisztérzékeny emberekben az emésztőrendszer betegsége, a vékonybélfal nem képes a szervezet számára fontos tápanyagokat felszívni. A lisztérzékeny emberek nem képesek a gabonákban található glutén/gliadin elnevezésű fehérjéket lebontani. A gabonákan található fehérje ( albuminok, globulinok, glutén) főként a glutén, melyet gliadin és glutenin 50-50% ban tesz ki.

A lappangó lisztérzékenyek többsége csak a gliadinra érzékeny.

Gliadinmentes élelmiszerek:

rizs,

kukorica

hajdina ,ezeket bátran fogyaszthatják.

Glutént tartalmazó élelmiszerek:

Búza minden formában, teljes kiőrlésű, pelyhek, dara

Árpa, árpa gyöngye

Gabona alkohol, sör, whisky, vodka

Zab, zabpehely, müzlik

Mi történik a bélfalon? A gabonatermékek (kenyér, tészták, sütemények) hosszú éveken keresztüli fogyasztása, a bélbolyhok ellaposodásához vezet. Melynek következményei, emésztetlen tápanyagok bélfalra rakódása, elégtelen tápanyagfelszívódás, vitaminhiány, gátolt Ca felszívódás (csontritkulás), immunrendszer legyengülése, gombásodás, Candida, vaginális folyás, cysták belsőleg, idegesség, nyugtalanság, kimerültség, fáradtság.

A tünetek időről időre változhatnak és visszatérhetnek, de a probléma gyökerében ugyanaz az ok megmarad.

Milyen kezelést alkalmazhatunk? Elsődleges teendő a belek gyulladásának a csökkentése, amit gluténmentes és glikémiásan kiegyensúlyozott étrenddel érhetünk el.

A liszt és gabonamentes étkezéssel 2 héten belül javulás érhető el. A gabonamentes étkezés első 9-12 hónapjában ajánlott a tehéntej termékeket is elhagyni, mert a bennük lévő kazein fehérje és a tejcukor tovább irritálhatja a bélfalat.

A diéta 6 hetes, eliminációs étrenddel kezdődik. Itt a 6 hétre az összes gabonát kihagyjuk az étrendből (kukoricát, riszt, szóját is). 6 hét végeztével 4 napos rotációkban fogyaszthatunk ismét kukoricát, riszt. A gluténmentes étrenddel mindegy hagyományos étel elkészíthető (rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyakeményítő, sárgaborsóliszt)

Eliminációs diéta gluténallergia kezelésében

Egyáltalán ne fogyassz:

Búza minden formában, finom teljes kiőrlésű, pelyhek, dara

Árpa, árpa gyöngye

Rozs, gabona alkohol (sör, whisky, vodka)

Zab és zadpehely, zabkorpa

Ne fogyassz 9-12 hónapig:

Tehén tejtermékek, tej, sajt, joghurt, vaj, túró, kefír, tejföl

Ecet, mustár, ecetes savanyúság

Ne fogyassz 6 hétig

Szója, minden formában: szójatej, tofu, tempeh

Rizs minden formában: fehér, barna

Kukorica minden formában: kukoricaliszt , dara

Első 6 hét után fogyasztható

Szójatej, szójaszósz, 4 napos rotációban minden 4. napon kerüljön az étrendedbe

Rizs, kukorica szintén 4 napos rotációban



Ajánlott ételek ezek után:

Minden gyümölcs és zöldség glikémiásan kiegyenlített formában.

Juh és kecsketej, joghurt vagy sajt 4 napos szünetekkel

Tojás

Tejsavó fehérje

Hal, szárnyasok, sovány húsok,

Olajos magvak, hajdina, köles, rizs, vadrizs, kukorica, burgonya

Hüvelyesek


A gluténmentes étrend hatása 5- 14 nap alatt érezhető, és a közérzet határozott javulásával jár.

Ennyi kis ízelítő a könyvből.

Ez az étrend és életmód nagyon összetett, így ezek alapján nem ajánlanám, hogy valaki is belekezdjen. Akit igazán érdekel annak az egész könyv átolvasását, áttanulmányozását szeretném javasolni.

Remélem, hogy hasznos információkkal, érdekességekkel tudtam szolgálni.




Írta: Hanky, 2005. november 21. 12:04
Fórumozz a témáról: Gluténallergia fórum (eddig 115 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook