Fügés kuglóf recept
A Fügés kuglóf hozzávalói:Hozzávalók
A töltelékhez
szegfűszeg és fahéj ízlés szerint
néhány evőkanál tejszín
8 dkg kristálycukor
reszelt citromhéj
25 dkg apróra vágott aszalt füge
5 dkg méz
egy kevés tej
50 dkg szentjánoskenyérmag-liszt
10 dkg Rama
A tésztához
reszelt citromhéj
1 evőkanál tejföl
0,5 dl tejszín
3 dl tej
4 dkg instant élesztő (a kovászhoz: 2 evőkanál langyos tej, kis cukor és liszt)
2 evőkanál rum
10 dkg kristálycukor
3 db tojássárgája
60 dkg finomliszt
12 dkg Rama
A Fügés kuglóf elkészítési módja:
Elkészítés Töltelék: a tejbe belefőzzük a szentjánoskenyérmag-lisztet, kissé kihűtjük, hozzákeverjük a mézet, fahéjat, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, cukrot, fügét,Ramát és néhány kanál tejszínt. Simára keverjük. Tészta: a lisztet tálba öntjük, és meleg helyre tesszük. Az elmorzsolt élesztőt összekeverjük egy kevés langyos tejjel, cukorral és liszttel, majd hagyjuk megkelni. Egy nagyobb tálban összekeverjük a szoba-hőmérsékletű Ramát, a tojássárgákat, cukrot, langyos tejet, tejfölt, tejszínt és a fűszereket. Belekeverjük a megkelt kovászt és a lisztet, majd addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a tál falától. Betakarjuk, és meleg helyre tesszük kelni. Amikor a duplájára kelt, akkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, rákenjük a szentjánoskenyér tölteléket, és fölcsavarjuk. A kész tekercset egy kikent és morzsával beszórt kuglófsütőbe fektetjük köralakban, és meleg helyen továbbkelesztjük. A megkelt kuglófot megkenjük fölvert tojással vagy tejföllel, és előmelegített sütőben 1 óra 15 percig sütjük 180 °C fokon. A megsült kuglófot kifordítjuk a formából, hogy ne nedvesedjen át. Csak másnap vágjuk föl és megszórjuk porcukorral.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2012. júl. 20. 08:16
A fügés kuglóf elkészítési módja és hozzávalói.