Fokhagyma tinktúrához a tiszta alkoholt ki lehet váltani házi pálinkával? (tudásbázis)
Én éreztem.
De az egyik ismerősöm, aki csinálta ezt a szeszes változtot, rajta is éreztem, de már csak a vége felé
Igzából nem is tudom, egyszerűen megszokásból évente megcsinálom olyan november táján. Az biztos, hogy náthás már rég nen voltam.
Azért ezt választottam, mert a szeszes tinkturának az volt a "hátránya" (nálam legalábbis, hogy kb 3 hét után már a börömön éreztem a fokhagyma illatát.
Még annyit, hogy ezt a nagyon csepegtetős módszert napközben nem tudtam alkalmazni - a munkahely áldásos hatása :-))) - reggel és este vettem be az adagokat, a végén már teáskanállal és csak sima vízbe tettem.
Az illatát nem tették szóvá :-), pár éve egy kolléganőm is megcsinálta a kúrát úgy hogy nem tudtunk róla, nem is éreztük, csak pár héttel utána mondta el, ő a vérnyomása és a pajzsmirigye miatt szedte.
Egyik ismerősnél ki volt terítve száradni a sárgabarackmag , azt mondja h kimagvalták a barackot pálinkának , nem tudom szokták e ? elég macerás .
Én a sárgabaracklekvár tetejére szoktam 1-2 evőkanálnyi pálinkát lottyantani , kicsit megbolondítja a lekvárt , annyitól meg nem lesz még senkinek semmi baja .
Én meg ezt a neten
"A Bristoli Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk eredményeként arra jutottak, hogy az alkohol fontos szerepet játszhat a vérnyomás megemelésében. Nyolc korábbi kutatás eredményét értékelték ki, amelyekben 12 ezer nő és férfi vett részt.
A kutatás azt bizonyítja, hogy az alkohol sokkal jobban növeli a vérnyomást, mint korábban hittük" - hangsúlyozta Sarah Lewis, a Bristoli Egyetem munkatársa. A rendszeresen italt fogyasztóknál kétszer nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, de még azoknál is hetven százalékkal magasabb a kockázat, akik "nagyon visszafogottan" isznak - tette hozzá.
Korábban a kutatók úgy gondolták, hogy csak a kemény ivás növeli a vérnyomást, mások pedig azt hangsúlyozták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás kimondottan egészséges, hiszen például csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát."
Ameddig nem voltak ilyen okos kutatók, nyugodtan lehetett enni-inni :)
Bár azt még kevésbé tudom, hogy gabonapálinkát honnan lehet beszerezni."
Jónapotkivánok, whiskey-whisky van?
:)
Merthogy ezek kukoricábol , árpábol készülnek, szoval nem kell sokat keresgélni
Ezt most találtam egy Zöld Újság cikkben....
Gyakorlatilag minden cukor ill. keményítőtartalmú gyümölcs, gabona, gumó alkalmas szeszfőzésre, valamint az alkoholos folyadékok is.
JÓ MINŐSÉGŰ, a gyümölcs jellegét magán hordozó pálinkát azonban csak fogyasztásra érett, egészséges gyümölcsből lehet főzni (nem sorolom a jó pálinkák közé a rothadt, éretlen gyümölcsből, lejárt penészes befőttből stb. főzött leveket).
A jó pálinkának az élettani hatásai sem elhanyagolhatóak, természetesen mértékkel fogyasztva. Ezek pl. a tartósító, megőrző tulajdonságai (gyógynövénykivonatok, tinktúrák egyik alapanyaga lehet), étvágyjavító, serkentő, tisztító, fertőtlenítő hatása is ismert. Emellett minden jó hatás, amit az alapanyagául szolgáló gyümölcsnek tulajdonítunk megjelenik a pálinkában is. Hiszen a lepárlással „megőrizzük a gyümölcs lelkét”.
"Ezek pl. a tartósító, megőrző tulajdonságai (gyógynövénykivonatok, tinktúrák egyik alapanyaga lehet), étvágyjavító, serkentő, tisztító, fertőtlenítő hatása is ismert."
Hmmm...ezek szerint jó lenne a házipálinka is? Kaptam idei főzésű eper és sárgabarack pálinkákat...a srácnak barackosa van, adott el gyümölcsöt, de sokat főzetett pálinkának is.
Most már tényleg össze vagyok zavarodva...
Köszi Nyamitörp, Maria Trebentől van könyvem, utána fogok nézni.
Még annyi jutott eszembe, hogy ha jól rémlik gyógynövényes könyvekben szokták írni a tinktúra készítésnél, hogy a tiszta alkohol helyett használhatunk gabonapálinkát. Akkor lehet, hogy ebben az esetben is.
Bár azt még kevésbé tudom, hogy gabonapálinkát honnan lehet beszerezni.
Az influenzát a párom simán vajas-fokhagymás pirítóssal kikúrálta. :)
Nekem Anyukám kipróbálta az alkoholos verziót, de neki nem jött be. Azóta is sokszor megfázik, pedig odafigyel magára, meg szed vitaminokat is. Ettől függetlenül egy próbát szerintem megér, sok jót is olvasni erről a kúráról.
Na itt vagyok, csak közben voltam boltba, főzök.Falun lakom, nem kaptam citromot...tinktúra készítés elnapolva.Hétfőn bemegyek a városba, és megpróbálok alkoholt szerezni, és veszek citromot is.Ha nem adnak "piát", akkor marad csorieva receptje.:)
Köszönöm Mindenkinek a válaszát, aki eddig írt, de írhattok továbbra is, mert érdekel, kinél milyen jótékony hatása volt/van a tinktúrának.Később jövök még!
További szép napot Nektek!
Szia! Hát igen...olvastam más fórumokat is, és írnak 96 és 70 %-os alkoholt, mások Royal vodkát, megint mások házi pálinkát, ezért zavarodtam össze!:D
Egyenlőre kipróbálom csorieva citromos verzióját...aztán majd meglátjuk!:)