Fogyás (beszélgetés)
Szia!
Ahogy előttem a többiek elmondták a legfontosabb a kalóriaszámolás. Rengeteg ilyen alkalmazás van, töltsd le pl a kaloriabazis vagy a yazio-t.
Nekem 8 hónapos a gyermekem, most fogytam vissza az eredeti súlyomra és még kb. 3-4 kg kell ahhoz, hogy a lánykori súlyomat elérjem.
Heti 2-szer járok edzőterembe. Tény, hogy erre nincs mindenkinek lehetősége/ideje/kedve. Nekem az edzőterem inkább a formálódás miatt kellett.
A fogyást nagyrészt heti 3-4 nap 60 perces szobabiciklizéssel értem el amikor a gyerek aludt. A pulzusodra figyelj. Zsírégetéshez a megfelelő tartomány 220-életkorod x (0,7).
Neki kell állni és csinálni kell akkor is, ha nincs kedved.
Hajrá 💪
Ha fogyni szeretnél kalóriadeficitbe kell kerülni. Fogyás szempontjából mindegy, hogy hogyan, de nyilván vannak más szempontok is. Ezt csak arra értettem, hogy csoki evéssel is lehet fogyni, ha naponta fixen csak egy tábla csokit eszel meg, akkor fogyni fogsz. Más kérdés, hogy fenntarthatatlan és veszélyes. De a lényeg, hogy kevesebb kalóriát egyél meg egy nap, mint amennyit a szervezeted felhasznál. Ugyan is a szervezeted így is úgy is elhasználja, ha nem a megevett kajából nyeri ki, akkor a "tartalékhoz" fog nyúlni.
És persze a mozgással rá lehet segíteni, hisz az is kalóriákat éget el, illetve az izom munka hatására tónusosabb lesz az alka, de a kajálásra való odafigyelést nem lehet megúszni.
Azt már neked kell kitapasztalnod, hogy számodra melyik étrend a legmegfelelőbb. Van, akinek a ketogén diéta működik, úgy érzi azt könnyebb betartania, én például rosszul vagyok, ha nem eszem szénhidrátot, tehát nekem más válik be, és még sorolhatnám. De a fogyás alapja a kalória, más néven energia deficit.
Étkezés 70% mozgás 30% ezt szokás mondani ökölszabályként. Kalóriadeficit. Keress egy jó kalkulátort, számold ki, h kb mik az értékek, szedj le egy kalóribázist vagy yazio-t, írd, h mit eszel. Legtöbbször az emberek nagyon meglepődnek, h az a jajkeveseteszem milyen sok valójában.
Kevesebb szénhidrát, abból is lassú, h a falásrohamoknak elejét vedd. Nem tudom, milyenek a lehetőségeid, én anno azt csináltam, h amíg a gyerkőc aludt a babakocsiban az udvaron, ott futottam a kert egyik végéből a másikba, minden körben rápillantottam, h aha, még alszik. Akkor ezzel a netes tervvel kezdtem, amiben van ennyi futás-annyi séta és szép lassan fejlődtem. Most már azt szoktam csinálni, h megbeszéltem a férjemmel, h x napon megyek futni, addig legalább csak apás idő van. Ha csak heti 2-3 alkalommal 20-30 perc mozgás, már több, mint a semmilyen mozgás.
Persze, nehezebb gyerekkel, de az embernek arra van ideje, amire akarja, h legyen. Nálam a kajálás a nehezebben betartható, most lekopogom, felszálló ágban vagyok, de tudom, h azt sokkal nehezebb tartani, mint a sportot.
Ne egyetek kenyeret!@@
Helyette tejberizs,sajt,levesek és hús.
Plusz napi 5 km séta
Ennyi heti 1 kiló minusz garantált
Nagyon sok ilyen nyílt mostanába is itt.
Többen leírjuk amit gondolunk, majd a FI hozzá sem szól, illetve kifogásokat keres, hogy miért nem kivitelezhető a kevesebb kaja, vagy a CH elhagyása, vagy a mozgás, stb.
Sokszor felesleges a klaviatúránkat koptatni már az ilyen kérdések miatt.
Én azért leírom.
Kevesebbet kell enni! Tudom, erre a válasz mindig az, hogy nem eszek sokat, de el kell keserítenem minden fogyni vágyót, hogy de! Sokat esztek, azért jöttek a plusz kilók!
Egy nőnek sosem kell annyit ennie, mint amit megeszik egy kőműves brigád.
Tehát, fokozatosan le kell csökkenteni a bevitt kalóriát.
Ha eddig 300 gr rizs volt a köret, akkor az első héten 200 gr-ra, a második héten 100 gr-ra, és ezt lehet tartani.
Ha eddig valaki 4 szelet kenyeret evett egy étkezésre, akkor az első héten 3 szeletre, a második héten 2 szeletre, a harmadik héten 1 szeletre, és ezt tartani.
És minden kajával ezt kell tenni.
Egy nőnek, fogyáshoz bőven elég a 1000-1500 kalória naponta, vagy még kevesebb. Súlytartásra pedig 1500-1800 kalória.
Mellette be kell iktatni a mozgás. Nem kell naponta 2-4 órát edzőterembe bohóckodni. Pont elég otthon napi 30 perc vagy sétálni naponta 30-60 percet.
Ezt nem váltja ki a házimunka!
Sok sikert!
Vedd ki a lehető legtöbb CH-t.illetve cseréld be teljeskiőrlésűre vagy ch csökkentettre.Sokat használ a falásrohamok ellen.
Pödör Novák Réka ,videóit ajánlom:))