Feltörhetik a mentősök az ajtót, ha a beteg -aki kihívta őket- nem nyitja ki az ajtót, mert rosszul van? (tudásbázis kérdés)
Szerintem inkább a felszerelés hiánya lehet a valódi ok, esetleg az önvédelem (magyarul ha ő veszélynek teszi ki a testi épségét, akkor ki látná el a beteget, szóval praktikusságból gondolok az önvédelemre, nem gyávaságból.)
Persze, létezik a magánlaksértés bűncselekménye, fel is lehet valakit jelenteni (agyament az, aki ezért megteszi, de az más kérdés). Viszont a Btk. szerint a végszükség büntethetőséget kizáró ok, és mi más alapozná meg jobban annak megállapítását, mint az életmentés?
Erre a családi perpatvarra nem emlékszem, amit írtál, így nem tudok állást foglalni.
Igen agyament törvény, de, sajnos, ez van. Ha bemegy , feljelenthetik magánlaksértésért akár!Nincs hozzá joguk, így aztán értékes perceket, sőt még többet is veszítenek, mire bejutnak a lakásba.Mondjuk, felszerelésük sincs hozzá, így vagy a tűzoltóság, vagy a rendőrség segítségét kell kérniük.
Emlékszel, nem is olyan rég volt a tv-ben egy riport, mikor családi viszájnál, a mentősök ott álltak kint, nem mehettek be, csak a rendőrség után! meg is halt a beteg, mire bejutottak.
De ez melyik törvény?
Teljesen értelmetlen így, hiszen első az életmentés mindig minden körülmények között.
Lehet,hogy akad technikai akadály,de a brahiból kihívott mentőért súlyos pénzeket számláznak ki.Ez az egyik.A másik,hogy de.Ha van rá mód,nagyon renitensek tudnak lenni.Ez már mentett életet.Íme a sztori:
BKV,csúcsforgalom,meg még egy baleset is.Az autó a feje tetejére állt,a benne ülő sofőr kritikus állapotban volt,szakember lévén ezt a buszon utazó mentőtiszt elég jól látta.Odarohant a buszsofőrhöz és kérte az ajtó kinyitását.Amire harsány kiröhögés és egy nemleges válasz volt,mert hogy ez nem megálló,hanem az út közepe.Ő pedig fogta és a vésznyitóval lelépett a buszról.Ezzel megmentette az illető életét.Szerintem imádnivalóak.:)
Szóval...max.technikai akadály állhat eléjük.De nem szokták hagyni magukat.:)
Rendőrt kell hívniuk, nincs jogosultságuk ezen feladatra, mivel magánlaksértést követnek el vele.
Sajnos ez van.
Én is remélem...!
Nem örülnék, ha bárkinek azon múlna az élete esetleg, hogy a rendőr is vagy bárki más is kiér-e időben...
További ajánlott fórumok:
- Mit csinálok rosszul? Vagy tényleg megbuktam, mint anya?!
- Teherbe estem, viszont nemrég kezdtem új munkahelyen. Rosszul viselem a terhességet, se táppénz se GYED?
- Segítsetek Helga lányom hisztijét megszüntetnem!Én már mindent bevetettem!Mit csinálok rosszul?
- El szokták kérni a mentősök a lakcím és személyi igazolvány kártyát?
- Hétköznapi hősök, a mentősök!
- Mi az a "who protokol" a mentősöknél?