Fekete rózsa sütit csinálta már valaki? (beszélgetés)
Valamelyik évben megpróbálkoztam vele, kukában landolt. A tészta kemény, krém nem puhítja, töltelék száraz.
Vigaszul: hatalmas adag.
Szia!
Köszi szépen ezt a receptet :)
Anyuval átbeszéljük majd, hogy melyik váltpzatot csináljuk meg :) Ez jól hangzik:)
Ezt találtam liszt és sütőpor nélkül:
2009. február 8.
Fekete rózsa, avagy a túlspilázott mákos bejgli
Édesanyámban hetvennégy évesen is túlteng a kísérletező kedv, ha olvas egy neki tetsző receptet, azonnal ki is próbálja. Édesapám ezt a fajta kalandvágyat nem mindig élvezi, de mit tehet a férfiember, akinek délben kimerik az ebédet a tányérjába, azt eszi amit kap, ha tetszik, ha nem:-)
Az alábbi sütemény is ilyenfajta kalandvágyból készült, egy Petőfi Népe újságban olvasottak alapján. Jó, jó, de én legközelebb biztosan megfőzném a máktölteléket, mert picit száraz volt. Azt sem értettük, minek a máktöltelékbe 20 dkg liszt és 1 cs. sütőpor? Azzal meg végkép nem tudtam mit kezdeni, hogy „a receptet lektorálták és elkészítették a Tanyacsárda étterem szakácsai”. Valóban?!? Mindenesetre nálunk kimaradt a töltelékből a liszt és a sütőpor is:-)
A tésztához:
60 dkg liszt
10 dkg vaj
30 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütőpor
csipet szódabikarbóna
tej
A hozzávalókat annyi tejjel kell eldolgozni, hogy nyújtható tésztát kapjunk, melyet 5 részre osztunk. Két lapot kinyújtunk, és külön-külön megsütünk. A maradék 3 lapot is kinyújtjuk és a következő töltelékkel egyenként mindegyiket megtöltjük:
20 dkg darált mák
10 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 dl tej
1 citrom héja
egy reszelt alma
A töltelék hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, a három lapot megkenjük és bejgliszerűen feltekerjük. Egymás mellé helyezzük mind a hármat egy tepsibe, hogy összesüljön. Nem kell szétválasztani, sütés után egyben ki kell borítani, és hagyni kell úgy kihűlni.
A krémhez 8 dl tejet és 2 csomag dr5ker bourbon vaníliás pudingport megfőzünk. (ez az a bolti vaníliás pudingpor, amit jószívvel használunk itthon is, mert nincs benne sem színezék, sem egyéb mű dolog). Ha kihűlt, 25 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverünk, és hozzáadjuk a pudingos masszát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákos triót, rákenjük a maradék krémet, és végül rátesszük a második lapot. Csokimáz kerül a tetejére.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a töltelékbe tényleg kell a mák mellé a liszt és a sütőpor? Több receptbe is így láttam, de furcsának tűnik...És volt egy recept, ahol nem írtak cukrot a tésztába, a többi receptbe írtak.
További ajánlott fórumok:
- Mit csináltál, mielőtt a géphez ültél?
- Sikerült valakinek egy alkalom után, fekete hajból vöröset csináltatni? Lehetséges hogy nem kell sokszor menni?
- Nem csináltam sütit a hétvégén. 😪
- 14 hetes kismama vagyok. Csináltathatok fekete hennát a kezemre vagy az árt a babának?
- Fekete rojtos rózsás vállkendőt keresek, tudna valaki segíteni?
- Mit lehet tenni a rózsa feketefoltossága ellen?