Fehérboros körteleves túrógaluskákkal recept
A Fehérboros körteleves túrógaluskákkal hozzávalói:1 kg körte
víz, amennyi ellepi
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
kevés barnacukor
kevés citromlé
őrölt gyömbér
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
2 szegfűszeg
A galuskákhoz:
25 dkg túró
5 dkg búzadara
2 tojás
2 dkg vaj
só
1-2 tk. cukor
A Fehérboros körteleves túrógaluskákkal elkészítési módja:
A körtéket meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, nagyobb kockákra vágjuk a gyümölcshúst. Egy lábosban feltesszük őket főni, annyi vízben, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a szegfűszeget is, meg a többi ízesítőt (az arányok ízlés dolga, kóstolgatni kell, később még lehet módosítani). Mikor puhára főtt (hamar megvan), hagyjuk picit hűlni és botmixerrel pürésítjük. Utána hozzáöntjük a bort és a tejszínt, megint fűszerezzük az őrölt fűszerekkel (a gyömbérből tehetünk kicsit többet, de egyéni választás, hogy melyik domináljon) és éppen csak felforraljuk. A galuskákhoz a hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük. Utána kézzel kis gombócokat formálunk belőlük és lobogó sós vízbe dobjuk őket. Mikor feljönnek a víz színére, kiszedegetjük őket és szűrőbe téve lecsöpögtetjük.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: 2f10f88d14, 2009. febr. 5. 23:07
A fehérboros körteleves túrógaluskákkal elkészítési módja és hozzávalói.