Fehér kenyér, ahogy én szeretem recept
120 perc
A Fehér kenyér, ahogy én szeretem hozzávalói:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
15 ml cukor
20 ml só
430-440 ml víz
1 evőkanál zsír
A Fehér kenyér, ahogy én szeretem elkészítési módja:
Kenyérsütőgépben dagasztjuk. Először 1/3 lisztet teszünk az edénybe, majd rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a fele mennyiségű vizet, bele a cukor, a zsír. Ráöntjük a többi lisztet, vizet, sót. A géppel 30 percig dagasztjuk, majd 30 percig kelesztjük, aztán átgyúrva a megfelelő formára táblázzuk. Tepsibe tesszük, és újabb kb.30 percig kelesztjük. Ha megkelt, tetején 3 vágást ejtünk, vízzel bekenjük, és forró, 250°c sütőben kb. 5 percig sütjük. Ha látjuk, hogy a meleg szívja fel a tésztát, mérsékeljük a sütőt 190-200°c-ra, és további 25 percig sütjük. Ha kivettük, kenjük meg a tetejét vízzel. Nagyon egyszerű, és sokkal tovább puha marad, mint a "bolti".
Ha véletlenül nem sikerülne, ne keseredj el,nem Te hibáztál, hanem vagy a liszt, vagy az élesztő nem volt jó. Próbáld újra, sikerülni fog!
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: iramis, 2010. jan. 11. 19:42
A fehér kenyér, ahogy én szeretem elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.