Fa, vagy műanyag ablak? (beszélgetés)
A fával ugyan többet kell törôdni, de természetes anyag és szellôzik, levegôzik. Nem olcsó...
Mi sem veszünk magunkra tiszta mûanyag ruhát...
faaaaaaaa'!
Persze olcsobb a müanyag,de a fa természetesebb,jobb minden téren,a mai korszerü felületkezeelö anyagok nem pattognak le,sokkal szebb és természetesebb,és fa ablakba láthtsz 100 éveset müanyagba nem...
pár év után elérik a müanyag kiszivja a nap,nem lesz szép,nem tudsz állitani rajta,a fát mondjuk 10 év után ujra felületkezelik müanyag marad csunya sárgás.
Ha csak az ár számit,legyen müanyag ha minden más,akkor fA!
:) Aktuális nálunk most a nyílászárócsere kérdése, ezért is jöttem ide, hátha bölcsebbek leszünk. Ott tartok, ahol eddig: PASSZ. :D
A műanyagról azt gondolom, praktikus, csak le kell törölni, olyan, mint újkorában. A fa ha festett, akkor ahol éri a nap, állandóan lepattog a festék. A pácolt ablakokról nincs tapasztalatom, de gondolom ott nincs mi pattogjon, esetleg időnként újra át kell kenni?
Most fa ablakos házban lakunk, nem jön be a hideg, jól zárnak, pedig réges régi ablakok. Mondjuk talán ez is jó, hogy akkor régen még megcsinálták rendesen őket. :) A 80-as években már nem biztos, de ezt sem merném kijelenteni azért.
Ezelőtt is fa ablakos lakásban laktam, ott sem éreztem, hogy jönne a hideg, pedig kifejezetten figyeltem télen a pici baba miatt.
Azelőtt anyunál laktam még, nála új műanyagablakok vannak, jól zár, könnyen tisztítható, abszolút sehol nem volt penész sem.
Árban gondolom olcsóbb lenne a műanyag, viszont nem is tudom, a házhoz mi illene jobban. Most fehérre festett fa ablakai vannak, nem tudjuk hogy zárnak mert most vettük és senki sem lakik benne. Szóval a fehér ablak tuti passzol hozzá, az hogy műanyag vagy fa, én nem is látom már a járdáról sem. :D Viszont olyan meseszép fa ablakokat lehet látni, el sem tudom képzelni, hogy egy olyan szép ablak huzatos lenne vagy vetemedne. Tévednék? :)
nekünk 250 ezer ft ért megcsinálták a 70 nm -es lakást:)
1 éve budapesten,5 év garival,könnyen tisztítható az ablak szuper
én is úgy hallom nagyon penészedik a fel a műanyagnál.
mi laktunk műanyagos nyílászárókkal teli házban..
és most fát készítettünk.
a fa lélegzik és ez így van jól. sokkal egészségesebb.
légmentesen lezárni a házat vétek.
egészségnek tesz jót. a háznak sem.
vmennyi lélegzet a lakásnak is kell.
nem leeht vákuummentesen lezárni mindig mindent.
Sziasztok!
A hozzászólások ellenére nem igazán lehet eldönteni, hogy akkor fa vagy műanyag. A fánál nem sok a pozitívum, vagyis a hozzászólók nem írták le, hogy miért fa. Az hogy penészesedik a műanyagnál a fal, lehet szellőztetés kérdése. Nálunk jelenleg fa nyílászárók vannak, a szél csakúgy süvít és lengeti a függönyt, nem zár jól és nap is tönkretette a kezelések ellenére is. 4 évig laktam műanyag nyílászárós lakásba. Tiszta penész volt az ablak körben, állandóan folyt mindenfelé a lecsapódott pára, de legalább zárt, nem kellett festeni és csiszolgatni. Szóval nem tudom, melyik a jobb!
Még vélemények?!
Szia ibike22!
Engem is érdekel a téma, felújítás előtt állunk. A család kétfelé szakadt, fele fa fele müanyag párti. Nem lettem okosabb, Te?
További ajánlott fórumok:
- A műanyag nyílászáróknál miért vizesedik az ablak belülről?
- Műanyag ablakomon vizesedik alulról.Mit lehet tenni a párásodása ellen?
- Műanyag nyilászáróim vannak és állandóan belül vizes az ablakom miért?
- Ötleteket kérek műanyag ablakon maradt szigetelőcsíkmaradvány tisztításához
- Egy műanyag ablak mennyit javít a fűtési költségeken? A mostani ablakok már vagy 20 évesek, fából készültek. Most akarjuk lecseréltetni
- Műanyag ablak nem nyíló részét át lehet alakítani nyílóra?