Műanyag ablakomon vizesedik alulról.Mit lehet tenni a párásodása ellen? (tudásbázis)
Nekünk fa keretes az ablakunk. Régi,40 éves. A szélső ablak párásodik akkor is ha ki van kapcsolva a fűtés.Jelenleg esős,párás idő van kinn. Kb. 6 fok. Most tettem rá a zoknikat száradni. Bepárásodott az ablak alja,mert olyan rossz a szigetelés,hogy jön be a hideg. Pedig raktam oda "hideg fogó" szivacsot. A szobánk fala penészes. Lehet,hogy azért?
Köszi a választ előre is.
Szia!
Micsodát???Az ablakot?
Mi vettünk penészölő sprayt és el is tűnt.Mindennap szellőztetek félórát amíg kint vagyunk a picivel.
Automata szellőző nekünk is van de csak a konyhában,ott nem is penészedünk.Nálunk a ház "kiugró" hideg sarkai penészesek.De a spray eltűntette és nincs is bent büdös.
Szia!
Nem tudom itt vagy-e még.
Ez igenis civ.gond mert amióta szigeteltettük a házat csak azóta penészedünk.Ez vert falú ház aminek mások a "működési" elvei mint a többinek.És ez sajnos így van,szakember mondta:(
Én ha egész nap szellőztetnék akkor is penészednénk:(
Nem civilizációs gond, az penészesedik, aki nem szellőztet eleget, ennyi. Fürdés után nagy a pára, szellőztetni kell, a fürdőben levő páraelszívó sz.rt se ér, szellőztetni kell. Főzéskor használni kell a páraelszívót, de az nem minden, zárd be a konyha ajtaját és az ablakot is nyisd meg. Ha jó idő van kint, akkor nyisd ki teljesen az egész főzés ideje alatt, ha nincs, akkor csak résnyire, majd a főzés végeztével nyisd ki teljesen és a konyha ajtó maradjon zárva, vagy csinálj kereszt szellőztetést.
Ja, és 5 perc az nem szellőztetés. :D
Ha alacsony a belmagasság, akkor sokkal többször kell szellőztetni. Én ilyen tipikus belvárosi lakásban élek, ahol a mennyezet nagyon magasan van, nekem csak nagyon ritkán lesz az ablak alja kicsit nedves, akkor is csak akkor, ha a háló ajtaját magunkra zárjuk éjszakára. Ha nyitva marad, akkor semmi gond. Jó nagy a lakás, a belmagasság is magas, 20 foknál sosincs melegebb és csak ketten lakunk benne. Ha kisebb lenne, alacsonyabb belmagassággal és vagy négyen laknánk, akkor nekünk is gyakrabban kéne szellőztetni. Emlékszem, anyum is minden reggel fél óráig szellőztetett, főzéskor a konyha ajtót mindig zárva tartotta, az ablakot meg nyitva. Este a fürdés után újra szellőztetett, mosás után is, soha nem párás az ablakuk, soka egy gramm penész nincs sehol, pedig totálisan leszigetelt lakásban élnek.
Miért nem veszel ilyen álló teregetőt, azt oda tudod tenni a radiátor mellé és akkor gyorsan megszáradnak a ruhák.
Amúgy ha ilyen párás nálatok a levegő, akkor tuti a mosógépetek is penészes, mosd át fehérítővel magas hőfokon, na meg persze minden mosás után hagyd nyitva az ajtaját. Legtöbbször ez okozza a ruhák dohos szagát.
:D Marcsix, ez tényleg így van, ahogy a reklámban mutatják.
Neked is bevált akkor ezek szerint?
Elküldenéd nekem is?
Köszi :)
képzelheted, mi lehet ott, ahol még szellőztetni se lehet.
igen, a túl jól záró ablakok és a sok szigetelés is gond. a meleg így is, úgy is utat talál magának és kimegy (na jó, nem annyi) a pára viszont nem tud.
Mi kertes házban lakunk van minden oldalon ablak és mégis penészedünk.Szellőztetek is párátlanítónk is van és mégis.
Ez sztem civilizációs gond.Lezárjuk amit csak lehet.Régen nem volt se aljzat szigetelés se műanyag ablak=se penész:)
Valóban szellőztetni kell. Reggel, este, fürdés/tusolás után, mosogatás után, ha a ruhákat bentre teregetjük, akkor is szellőztetni kell, mert lerakódik a pára.
Trükk: ne fűtsetek olyan melegre, akkor nem fog párásodni/vizesedni az ablak, max csak reggelre egy kicsit, ha a hálószoba ajtaját is bezárod, de ha nyitva hagyod, akkor nem fog párásodni.
Mi nem is tudunk melegben aludni, 18 fok van éjszaka.
Hát elég gáz
Szellőző van rajta? Ha nincs naponta többször szellőztess.
( A ruhaszárítás is okozhatja esetleg.)
További ajánlott fórumok:
- Ha most kinézek az ablakomon, ezt látom...
- Milyen házi praktikával tudnám megszüntetni a lakásban a párásodást?
- Megvennél/beköltöznél olyan lakása, ami földszinti és vizesedik?
- A műanyag nyílászáróknál miért vizesedik az ablak belülről?
- Miért vizesedik a konyhában a beépített szekrény belseje?
- Nem vagyok terhes, a lábam nagyon vízesedik. Tudtok valamit ajánlani? Régebben nem volt ilyen gondom.