Erdélyi töltött szőlőlapi (töltike) recept
Az Erdélyi töltött szőlőlapi (töltike) hozzávalói:40 db tenyérnyi, zsenge szőlőlevél (ahogy Erdélyben mondják: szőlőlapi)
60 dkg darált hús: legjobb a bárány, de lehet marha vagy sertés is
1 csésze rizs (kb. 2 dl)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só
bors
pici őrölt kömény (opcionális)
1 evőkanál aprított, friss vagy szárított csombor
1 kávéskanál pirospaprika (opcionális)
maréknyi friss kapor vagy 1 kiskanál szárított kapor
1 nagy pohár tejföl
Az Erdélyi töltött szőlőlapi (töltike) elkészítési módja:
A szőlőleveleket alaposan megmossuk, a vastag nyelét levágjuk. Lobogó forró vízzel leforrázzuk, majd lecsepegtetjük. Az aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott rizst és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ha langyosra hűlt, összekeverjük a darált hússal, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Megtöltjük a szőlőleveleket, ahogy a töltött káposztát szokás. Iciripiciri töltelékek lesznek, sziszifuszi munka, de megéri! A főzőedény (lehet cserépedény, amiben a töltött káposzta is készíthető) aljára szép sorban lerakjuk a töltikéket, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és csendes tűzön (vagy a sütőben), kb. másfél óra alatt megfőzzük. Ha megfőtt, ráöntünk egy nagy pohár tejfölt és még azzal is hagyjuk pár percig rotyogni. Tálaláskor friss, fehér kenyeret és tejfölt vagy natúr joghurtot kínálunk mellé.
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. júl. 1. 06:18
Az erdélyi töltött szőlőlapi (töltike) elkészítési módja és hozzávalói.