Zöldséges lasagne - másként recept
A Zöldséges lasagne - másként hozzávalói:450 g sárgarépa
350 g petrezselyemgyökér
300 g szárzeller
200 g bébicukkini
150 g karfiol
1 fél fej fokhagyma
200 g spenót
2 dl olívaolaj
40 g vaj
180-200 ml száraz fehérbor
só
paradicsomszósz
800 g hámozott paradicsom
750 g paradicsompüré
250 g tej
2 közepes fej lilahagyma
kb. fél fej fokhagyma
60 ml olívaolaj
1 csillagánizs
kisebb csomó a szárzeller zöldjéből
besamel
1 l tej
80 g vaj
50 g liszt
1 szerecsendió
kb. 1-1,5 g tarkabors
só
40 g grana padano
400 g mozzarella
750 g lasagne tészta (száraz)
250 g grana padano
pesto
1 tő zsenge bazsalikom levelei
25 g fehér mandula
35 g grana padano
100 ml erősebb aromájú, dél-olasz olívaolaj
A Zöldséges lasagne - másként elkészítési módja:
Két fej lilahagymát és néhány gerezd fokhagymát finomra vágok, olívaolajon üvegesre párolom. Hozzáöntöm a paradicsompürét, a tejet és a paradicsomkonzerveket, az egész paradicsomokat kézzel morzsolom szét. A szárzeller és a petrezselyem zöldjéből, valamint a csillagánizsból készült fűszercsomót hozzáadom. Megsózom, majd csendes tűzön, fedő alatt, időnként kevergetve bő egy órát rotyogtatom, végül a fedőt levéve az eredeti mennyiség háromnegyedére sűrítem. A zöldségeket kb. 3-4 mm-esre kockázom. Olívaolajon kisebb adagokban megpirítom, megsózom, felöntöm egy kevés borral, amit elforralok. Átborítom nagyobb edénybe, majd amikor végeztem a pirítással, egy kevés bort forralva alatta, 7-8 percig lefedve párolom. A spenótot laskára vágom. Kevés olívaolajon vajat olvasztok, megfuttatom a durvára vágott fokhagymát és megfonnyasztom rajta a spenótot. Óvatosan összekeverem a többi zöldséggel. Híg besamelt készítek. Vajon megfuttatom a lisztet, felöntöm tejjel, miközben habverővel kevergetem, hogy ne legyen csomós. Enyhén sózom, belereszelem a szerecsendiót, borsot török bele. Besűrítem, végül eldolgozom benne a frissen reszelt grana padanót. Nagyméretű, lehetőleg egyenes és magas falú tepsit kézzel kiolajozok. Alulra vékonyan elterítek egy kevés paradicsomszószt. Lefektetek egy réteg lasagne tésztát. Ahová nem fér be egy egész lap, oda kézzel szabok darabokat: nehéz, éles késsel óvatosan többször is megvágom, ahol kell, majd kézzel eltöröm, jó esetben a bevágás mentén válik ketté. A tésztára egyenletes, vékony paradicsomszósz-réteget terítek, megszórom zöldségekkel, habkanállal elsimítom. Egyenletesen besamelt locsolok rá, és jöhet az újabb tésztaréteg. Középtájon a zöldségekre teljes fedésben egy sor mozzarella karikát is rakok. Legfelülre tészta kerül, vékonyan megkenve besamellel, a tetejére rászórom a reszelt sajtot. Közepesen magas hőfokon 50-55 perc alatt készre sütöm, amikor a sajt megpirul a tetején, kész van. Tálalásig 15-20 percet pihentetem. Tálalás előtt előkészítem a pesztót. A mandulát serpenyőben megpirítom, amint kihűlt, turmixgépben olívaolajjal enyhén darabosra turmixolom, végül jöhet bele a bazsalikom és a reszelt sajt. Nem kell teljesen simára dolgozni, jobb, ha kicsit rusztikus marad. Minden adag mellé a tányérra húzok egy pesztócsíkot.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. jún. 30. 06:11
A zöldséges lasagne - másként elkészítési módja és hozzávalói.