Szőlős-almás szelet recept
A Szőlős-almás szelet hozzávalói:a tésztához
2 tojássárgája,
50 dkg liszt,
25 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,
csipetnyi só és szükség szerint tej vagy tejföl.
a töltelékhez
1,5 kg alma,
20 dkg szőlőszem,
15 dkg porcukor,
1 citrom leve,
1 kávéskanál őrölt fahéj és 5-10 dkg édes morzsa.
a tészta megkenéséhez
1 tojás.
A Szőlős-almás szelet elkészítési módja:
A sütőporral elkevert lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk. A tojássárgáját a cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztes masszához, és annyi tejjel vagy tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva hideg helyen 1 órán át pihentetjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, és összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal és a citromlével. Rövid idejű állás után levétől kinyomkodjuk, és összekeverjük a szőlőszemekkel. A pihentetett tésztát három részre osztjuk. A kétharmadát tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd kikent, kilisztezett tepsibe helyezzük. A tölteléket a tésztára halmozzuk és elegyengetjük. A maradék tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk, és a töltelék tetejét átlós irányban berácsozzuk. A felvert tojással a rácsokat megkenjük, és a tésztát előmelegített sütőbe téve közepes hőmérsékleten (180 C fokon) megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tetszőleges méretű szeletekre vágva kínáljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. jún. 27. 05:01
A szőlős-almás szelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.