Egy örökbe adott gyermek a szülőanya halála után jogosult az öröklésre? (tudásbázis)
A jelenleg hatályos szabályok (1959.IV. törvény 617.-618 §)a kérdést attól függően rendezik, hogy a gyerek nyílt vagy titkos örökbefogadással került örökbefogadásra.
Ha nyílt örökbefogadással (azaz a szülőanya ismerte az örökbefogadókat és a javukra mondott le a gyerekéről), akkor a gyerek mind a vér szerinti mind az örökbefogadó szülői után örököl.
Titkos örökbefogadás esetén az örökbefogadott gyerek törvényesen csak az örökbefogadók után örököl.
Tehát nem az a lényeg, hogy a gyerek találkozott-e a szülőanyával, hanem hogy milyen eljárással került örökbefogadásra.
Magáról az örökbefogadásról kellett, hogy készüljön egy gyámhatósági határozat, ami tartalmazza, hogy nyílt vagy titkos, valamint az öröklés rendjére vonatkozó jogszabályi hivatkozásokat is. Ezt a papírt kellene előkeresni.
Egyébként az Új Ptk. (lásd 7.:72§)oly módon korlátozza a fentiek szerinti kettős öröklést, hogy csak a rokoni örökbefogadások - egyeneságbeli felmenő rokon, testvér vagy egyeneságbeli felmenő rokon leszármazója - esetén örököl a gyermek a vér szerinti szülei után.
A hagyatékot tárgyaló közjegyzőnek,
ha azt nem tudod, az elhunyt kerületében a jegyző megmondja
Bocs csak közben dolgozom és 100fele van az agyam:
szóval öröklés - 1959. évi IV. tv. polgári tvk
Örökbefogadás - 1952. évi IV. tv. Csjt. =családjogi törvény
hát mondjuk: az öröklés alapvetően a Ptk-ban van; amúgy vannak megbízható oldalak, pl gyámhatósági oldalak
De esetben kulcsszó: kötelesrész, nyílt örökbefogadás, közös gyermekké fogadás
Az ezekre vonatkozo jogszabalyokat hol talalom meg a neten?
Kigogliztam mar ezt azt,de nem eleg megbizhato a forras.Nem tudom a jogi kifejezeseke amikre ra kene keresni.Max vegrendelet,orokles...
Van de végrendelettel leszármazót 100%ban nem lehet kizárni az öröklésből. A köteles rész megilleti; ez annak az örökségnek az 50%-a, amit örökölne ha nem lenne végrendelet.
Kitagadás teljesen más: csak olyan gyermeket lehet kitagadni, aki például az örökbefogadó vagy annak hozzátartozói életére tört; a kitagadást ki is kell "érdemelni", csak úgy nem lehet
Kitagadni a törvényes örökségből csak akkor lehet, ha életellenesen lépett fel a szülővel szemben, egyébként a kötelesrész megilleti.
ebben az esetben nem tudom mi a jogi állás
Auuu,az gaz!
Es ebben az esetben,ha a szuloanya vegrendeletet is irt,es a vegrendeletben csak a masik,nem verszerinti,hanem mostoha gyereket nevezte meg egyetlen orokos kent?Igy is orokolhet?Mert ha jol tudom a vegrendletnek van egy kitagadasi hatalya is vagy mi.
automatikusan,dehogy
ha örkbe fogadja akkor igen
Mivel nyílt örökbefogadásról volt szó, így az örökbefogadott örököl a vér szerinti szülőktől is - ez a kettős öröklés szabálya, hisz az örökbefogadóktól is törvényes öröklési joga van. Akkor is ha az örökbefogadók neve szerepel az anyakönyvben, ekkor a gyámhatósági határozat bizonyítja az örökbefogadás tényét.
Titkosnál ez nem így lenne.
Koszonom az eddigi valaszokat!
Lenne meg egy kerdesem,ennek mar nem nyitok uj temat.
Mas tema,ez nem ugyan az az eset:
Amikor 2 ember osszahazasodik,es az egyiknek mar van egy gyereke,akkor a hazassaggal automatikusan orokbefogadja a masik fel is a gyereket?Vagy errol kulon orokbe fogadassal kell nyilatkozni?Ilyen esetben a szulok halala utan,pl a mostoha anya utan milyen jogai vannak a gyereknek?
Amolyan jozan paraszti esszel az lenne a logikus hogy nem orokolhet,hiszen az altal,hogy lemondtak rola,minden jog oda-vissza megszunik,foleg 40 ev tavlatabol.Tehat en is a nem-re gondolnek,csak sajnos a jog nem ilyen egyszeru.
Ebben az esetben,nem az orokbefogado szulok utan orokolhet?Mert 2 helyrol tutira nem lehet.
További ajánlott fórumok:
- Dyslexiás gyermek jogosult-e magasabb összegű családi pótlékra? Ismer-e bárki ilyen esetet?
- Hydrochepalusra műtött gyermekem után milyen ellátásra vagyok jogosult?
- Mi alapján vagyunk jogosultak gyermekvédelmi kedvezményre?
- Ki jogosult gyermekgondozási segélyre vagy gyermekgondozási díjra?
- Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság esetén, (jelenleg) papírok hiányában az iskolában kaphatunk-e étkezési kedvezményt?
- Jogosult vagyok gyermekvédelmi stb. segélyre?